Olieverf

Ik schilder zelf met olieverf, en daar gaan dus mijn blogs en cursussen over. Ook mijn community Schildervrienden is begonnen als ontmoetingsplek voor olieverfschilders. Inmiddels zijn daar ook vele acrylschilders actief. En veel van mijn blogs en mijn cursussen (met name de cursus Kleuren Mengen) zijn prima geschikt voor schilderen met acrylverf. Maar voor mij houdt olieverf een speciaal plekje. In dit blog ga ik in op de basis: Wat is olieverf precies?

Olieverf is opgebouwd uit pigment en olie. Het pigment zorgt voor de kleur van de verf. Vroeger werden hiervoor organische stoffen gebruikt zoals alizarine, oker, sienna of ultramarijn. Tegenwoordig worden vooral synthetische pigmenten gebruikt.

De olie zorgt voor hechting aan het oppervlak en zorgt er tevens voor dat de verf gemakkelijk te verplaatsen is. Olie verandert ook de manier waarop het licht op de kleur inwerkt, en beschermt de pigmenten tegen chemische reacties met stoffen in de lucht.

Olieverf met weinig olie noem je mager en olieverf met veel olie noem je vet. Om olieverf vetter te maken kun je olie toevoegen. Dit wordt gebruikt bij het vet over mager principe. Als olie wordt meestal geraffineerde lijnzaadolie, saffloerolie of maanzaadolie gebruikt.

Olieverf in verschillende kwaliteiten

Olieverf is verkrijgbaar in drie verschillende kwaliteiten (en prijsklassen):

  • Studiekwaliteit
  • Kunstenaarskwaliteit
  • Ambachtelijke kwaliteit

Welke verfsoort je kiest is afhankelijk van wat je wilt bereiken met de verf. Als beginner kom je een heel eind met studiekwaliteit. Ook voor zeer pasteus werk (het opbrengen van dikke lagen verf) is het qua prijs natuurlijk de goedkoopste optie.

Studiekwaliteit bevat meestal goedkope toevoegingen of veel olie, waardoor de verf soms niet goed mengt of op de duur vergeelt.

Tube rode olieverf

Olieverf voor gevorderden

Ben je een al wat gevorderde kunstenaar en wil je verfijnde werken maken, dan is kunstenaarskwaliteit een betere optie. De pigmenten zijn kleurvaster en vaak sterker. Deze verf is uitstekend geschikt om heel dun en toch dekkend mee te werken.

Alleen voor zeer specifieke effecten of zeldzame kleuren maak je de keus voor ambachtelijke verf. Deze verf word gemaakt door gespecialiseerde bedrijven en bezit zeer specifieke of ambachtelijke eigenschappen.

Met welke verf jij het beste kunt werken, is afhankelijk van je budget, je ervaring en je specifieke wensen. Ben je van plan om veel en langdurig te gaan schilderen, of je werk te koop aan te bieden dan kan het raadzaam zijn om voor kunstenaarskwaliteit te kiezen.

Je kunt de drie kwaliteiten overigens prima gemengd gebruiken in hetzelfde schilderij.

Tubes met verschillende kleuren olieverf

Water verdunbare olieverf

Omdat water en olie over het algemeen niet mengen klinkt het misschien raar, maar er bestaat ook olieverf die met wat verdunbaar is. Deze worden ook wel alkyden genoemd. Het is een synthetische verf, gebaseerd op kunsthars en vermengbaar met olie. De droogtijd van deze verf is over het algemeen korter dan conventionele olieverf.

Deze verf is nagenoeg reukloos, wat natuurlijk een voordeel is voor mensen die allergisch zijn voor olieverf. Het is ook zeer geschikt voor het maken van onderschilderingen en voor het, vanwege de snelle droogtijd, opbouwen van glacis.

Met alkyden over conventionele olieverf heen schilderen is af te raden, Dat kan namelijk barsten van de verf tot gevolg hebben. Water verdunbare olieverf is in minder kleuren te verkrijgen dan conventionele olieverf.

Tot slot

Heb jij een bepaalde voorkeur of bijzondere ervaring met een bepaalde verfsoort? Laat dan even een berichtje achter om dit te delen met anderen.

3 gedachten over “Olieverf

  1. Heeft iemand ervaring met tamponeren met olieverf? Ik heb een haast voltooid olieverfschilderij maar wil nu nog wat gespikkelde / rasterachtige elementen eroverheen zetten.
    dank alvast en dag,
    Grietje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *