Portret schilderen

Het gebruik van fotografie voor het maken van portretten van mensen werd in de loop van de 19e eeuw populair. Voor die tijd was het laten maken van geschilderde portretten dé manier om de beelden van dierbaren te maken en deze voor toekomstige generaties te bewaren. In feite waren olieverf portretten erg populair in vroegere tijden.

Na de uitvinding van de fotografie werden portret schilderijen van olieverf relatief duur. Zodoende konden alleen meer welgestelde mensen zich een portret schilderij konden veroorloven. Zo werd dit dus een statussymbool voor velen. Fotografie introduceerde een nieuwe vorm van kunst aan mensen. Maar het nam de plaats van olieverf schilderijen niet in. Men ervaarde en ervaart een olieverfschilderij nu eenmaal warmer en waardevoller dan een foto.

Mona Lisa

De populariteit van portret schilderijen is door de eeuwen heen gestaag gegroeid. Leonardo da Vinci’s Mona Lisa, geschilderd in de 16e eeuw, is waarschijnlijk het meest beroemde olieverf portret aller tijden.

Onze eigen Rembrandt maakte in de 17e eeuw ook vele bekende portret schilderijen. Uit de 18e eeuw is de engelse schilder Gainsborough hierom bekend.

Verhalen vertellen met een portret

Het portret schilderij, gemaakt op verschillende leeftijden, vertelt verhalen uit die tijd. Elk portret, of dat nu van een individu of een groep mensen is, is gemaakt door kunstenaars die mensen meenemen naar andere tijden. En zelfs andere werelden.

Moderne wetenschappers hebben veel informatie kunnen afleiden uit de details en kledij op portret schilderijen uit vroegere eeuwen. Ook is bekend dat schilders ook portretten van zichzelf maakten omdat ze geen geld hadden om modellen in te huren.

Stijgende vraag

De populariteit en de vraag naar geschilderde olieverfportretten zijn stijgend, zelfs vandaag de dag nog. Veel mensen zijn zeer enthousiast om een portret van hun dierbaren te zien en in huis te kunnen tentoonstellen of om cadeau te kunnen geven. Mensen laten tegenwoordig ook vaak hun favoriete foto van zichzelf of een ander naschilderen.

Portret schilderijen worden gezien als een van de beste decoratieve stukken voor het versieren van huizen en kantoren. Met de tijd hebben deze portretten bewezen dat ze een waardevol bezit zijn. Geen enkele andere kunstvorm kan ooit hun plaats innemen.

Schilder jij graag portretten? Vertel ons er hieronder over of stel een vraag!

6 gedachten over “Portret schilderen

  1. Hallo ik ben Sieuwke Westra.
    Ik schilder heel graag portretten. Als portretschilder moet je leren goed te kijken naar je model. Ik schilder altijd vanaf een foto. Belangrijk is naar de uitstraling van je model te kijken. Hoe diegene kijkt, de huidskleur, en wat ook niet onbelangrijk is, hoe de schaduw valt op het gezicht. Soms moet je bij het schilderen vanaf een foto accenten weglaten of juist benadrukken. Ik zet een schilderij op met terpentine en olieverf, is dat klaar dan begin ik meteen met de ogen, kan ik de juiste blik vangen dan weet ik voor mezelf dat het schilderij gaat lukken. Al met al een hele onderneming en ook wel spannend maar ontzettend leuk om te doen.
    portret-tjalling-liesje
    portret-trouwe-vriendjes

  2. he Alex,
    portretschilderen is het liefste wat ik doe. dat ene moment dat het gezicht tot leven begint te komen en het karakter wordt gevormd op het doek, dat is pas fantastisch!
    als het portret af is heb ik daar zo’n voldoening van !
    het portret dat hierbij gevoegd is , is van een fransman wiens ogen mij intrigeerden, zo’n lieve en zachte ogen. ik vind zelf dat het een zeer geslaagd portret is.
    groetjes
    Ilona
    Portret-Fransman

  3. hallo, ik ben Roos Vermeulen en portretschilder.
    Mijn portretten zijn met olieverf geschilderd. Vooraf wrijf ik mijn doek in met een neutraal kleur gemengd met terpentijn en een beetje lijnolie, zodat het doek niet te droog is om te beginnen. Mijn portretten gaan meestal over emoties bij kinderen. daarin kan ik mij uitleven. alvast bedankt met je vele tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *