Bevrijding

bevrijding olieverf op doek

Bevrijding

Dit schilderij is geinspireerd op hexagram 40 van de I Tjing.

De man op de voorgrond is, ondanks dat zijn boeien los zijn toch een gevangenen van zijn eigen gedachten. Hij is vrij om te kiezen, maar kiest om zichzelf te blijven beklagen over zijn gevangenschap. De figuur met de vleugels kiest wel voor vrijheid en heeft de gouden kooien open gezet en ook de vogels hun vrijheid gegeven. De vogels hebben geen moment getwijfeld over het verlaten van de gouden kooien.

Bezit is vergeleken bij vrijheid niet veel waard. Het vasthouden aan materieel of emotioneel bezit kan er toe leiden dat je jezelf gevangen houdt. Je denkt dat het de buitenwereld is de je gevangen houdt, maar in wezen is het slechts een kwestie van loslaten wat je gevangen houdt en te kiezen voor de vrijheid.

Olieverf op doek 70 bij 50 cm

6 gedachten over “Bevrijding

 1. Wat een bijzonder diepzinnig verhaal bij dit werkstuk, Alex. Het spreekt me aan wat je hier beschrijft, is om over na te denken.
  Groetjes Mabel

 2. Dit vind ik werkelijk een heel subliem schilderij, Alex: ik kan er lang naar kijken… Bovendien geeft het ook ‘stof’ tot nadenken!
  Iedereen zal er wel iets anders in zien want de ‘mind’ van de toeschouwer zit vol kronkels & raadsels.
  Bij mij persoonlijk roept het inspirerende gedachten op en doet mij ook reflecteren over onze huidige samenleving.
  Hartelijke groeten,
  Marlène

 3. mooi. met het verhaal erbij ( ook ik vind I Tjing en boeddhisme en andere spirituele bronnen inspirerend voor mijn leven en werk) nog mooier. herkenbaar. Ik blijf er naar kijken en er veel verschillende dingen inzien. die twee kooitjes die openstaan .. de zee, de bergen, de kracht die er uitgaat van de figuur met vleugels. De strijd die je in jezelf kunt voelen .. ja veel herkenning dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *