Biografie Alex Mooyman

Geboren in 1963 in Den Haag uit een kunstenaarsfamilie (vader was kunstschilder, moeder was beeldhouwster), groeide Alex Mooyman op met het gevoel een tastbaarder beroep te willen kiezen. Een beroep met wat betere inkomsten, wat meer zekerheid. En… het liefst zelfstandig. Zo kwam het er een aantal jaren na het afronden van de MTS bouwkunde van, dat hij als kleine aannemer in de bouw begon.

Na vele badkamers, keukens en andere bouwzaken, groeide het bedrijfje uit tot 3 man personeel. Toen Alex Mooyman enkele jaren later de fysieke inspanningen van het bouwen steeds minder kon bijbenen, namen de werknemers een deel van het werk over. Alex werkte meer dan 60 uur per week aan offertes, juridische zaken, planning en contracten. Succes was het gevolg, maar er bleef weinig tijd over voor alle andere dingen.

Dat moest natuurlijk een keer mis gaan en dat ging het ook. Alex kreeg fysieke klachten en kon het zware werk niet meer aan, temeer daar hij niet meer bij kon springen als er personeel ziek was. Het bedrijf klapte na enkele maanden als een klapstoeltje ineen. Dat ging niet van harte, maar het ging niet anders.

Hoewel de fysieke beperkingen gedeeltelijk bleven, was het plotselinge einde van het bedrijf, na enkele jaren bijkomen, het beste wat hem had kunnen overkomen. Eindelijk vrij. Vrij van alsmaar harder groeien, vrij van alsmaar meer verdienen, vrij van alsmaar meer werken, vrij van alles wat begon met een jongensdroom… om vrij te worden door alsmaar harder te groeien.

Na enkele jaren fysieke revalidatie werd Alex hoofd technische dienst in een Sauna in Amsterdam voor enkele uren per week. Omdat er zelden geld over was om reparaties uit te voeren of nieuwe plannen te maken die geld kostten, bleek er meer tijd, dan werk over te blijven Onder het idee kosteloos kwam Alex op het baldadige idee om de krukjes kunstzinnig te gaan beschilderen. Dit werd zeer hartelijk en enthousiast ontvangen, en al snel stond de hele sauna vol met beschilderde krukjes.

Hierdoor kwam Alex er achter wat hij al jaren te weinig had geproefd. Creativiteit, vrijheid… de wortels die hij in zijn genen had meegekregen uit zijn kunstenaarsfamilie. Maken wat je echt mooi vindt om te maken. Geen regels, geen grenzen, geen oordeel. Niet goed, niet slecht. Niet mooi of niet lelijk. Of wel. Gewoon maken wat je fijn vindt om te maken. Of maken wat je nodig hebt. Maken wat je uit wilt drukken, Maken wat je kwijt wilt. Maken wat je schenken wilt.
Aan de wereld, aan het universum, aan het leven.

Na de krukjes in de sauna kwamen meer krukjes. Al snel volgen er ook doeken geschilderd in olieverf. En dat hield niet meer op, tot op de dag van vandaag. Inmiddels is er keus uit meer dan 90 kunstwerken De werken van Alex Mooyman worden regelmatig verkocht. Ben je geïnteresseerd in een bepaald schilderij? Neem dan even contact op.

Daarnaast is er ook een mogelijkheid voor beginnende schildertalenten om lessen te volgen waarbij de basis vaardigheden worden aangeleerd om te leren schilderen met olieverf. Alex Mooyman heeft inmiddels gevonden waar het allemaal om begon. Vrijheid in het kunstenaarschap. Het thema vrijheid is dan ook in vele doeken terug te vinden.

Zijn motto: wees wie je bent, doe wat je graag doet en doe het met passie. De werken van Alex Mooyman laten zich omschrijven als, vrolijk, vriendelijk en kleurrijk. Hoewel hij ook abstracte schilderijen maakt, kun je de meeste van zijn werken surrealistisch noemen. Fantasievol, magisch, spiritueel. Ach, weet je wat… kijk zelf maar en geniet er van…

30 gedachten over “Biografie Alex Mooyman

 1. Hallo Alex. Ik heb een vraagje is jouw vader Jan Mooyman Geb. te Vlissingen 18 maart 1936 en schilderde hij zeegezichten?
  Ik hoor het graag.
  Henny va Eijsden

 2. Ha die Alex, nou bij toeval kom ik ook bij jou terecht
  net als Henny van Eijsden, ik zocht ook nl. ene Jan Mooyman geboren te Vlissingen 18.03.1936!!!!
  Heb nl. een schilderij georven, (van mijn vader)gekocht
  1984 te Rotterdam. Mag ik misschien het e-mail adres
  van Henny van je hebben, ik denk dat zij ook een schilderij van Jan Mooyman heeft, en misschien is zij al wat verder met haar onderzoek ls ik.
  Bij voorbaat vriendelijk dank.
  Groet Peter

  1. Hoi Peter,
   Helaas kan ik niet zomaar emailadressen van bezoekers vrijgeven, maar je kunt natuurlijk wel hier een oproep aan haar plaatsen.
   Vriendelijke groet,
   Alex Mooyman

 3. Ja kan ik goed begrijpen, bij deze dus een oproep
  voor Henny van Eijsden om mij eventueel te contacteren,
  of een ieder ander welke mij meer informatioe kan geven over schilder Jan Mooyman.
  Bij voorbaat dank, email adres:
  alvast fijn weekend

 4. Jan Mooyman uit Vlissingen is voor mij (op dit moment) ook een onbekende.
  Ik heb nog wel wat kanalen om te achterhalen of hij in onze tak hoort.
  Ik zal zo hier en daar even een ankertje uitgooien.
  (Let op dat Mooyman ook wel eens als Mooijman geschreven word.)

 5. Leuk en mooi te lezen, hoe jij tot schilderen bent gekomen, vaak moet je weleens een hele weg afleggen, voordat je weet wat bij je past.
  Dat je uit Den Haag komt, had ik al vermoed aan je stem(ook uiteraard positief bedoeld)
  vriendelijke groeten Ans

 6. Hoi Alex
  Leuk om je biografie te lezen.
  Je ziet, wat in de genen zit zal vroeg of laat naar boven komen,zo ervaar ik dat nu ook bij mij.
  Groetjes van Liliane

 7. Hallo Alex,
  Ik ben beginnende schilderes en wil me er meer in verdiepen. En zou graag de video lessen van je afnemen maar heb geen videorecorder zijn ze ook op dvd? Ik zie dat je belangeloos de mensen advies geeft mijn complimenten zo zouden er meer mensen moeten zijn.
  groeten Mariet

  1. Hoi Mariet,
   Alle videolessen zijn voor cursisten online te bekijken.
   Je hebt hiervoor dus geen videorecorder nodig, slechts een computer, laptop of tablet.
   Als cursist kun je de video’s bekijken wanneer en zo vaak als jij wil.
   Vriendelijke groet,
   Alex Mooyman

 8. Hallo Alex, mijn moedersmeisjes naam was Jeannette Jacoba Mooijman.
  Geboren en getogen in Den Haag. Haar broer Piet Mooijman schilderde, net als jij. Misschien ben jij wel zijn zoon.
  Zou prachtig zijn. Mijn opa was kleermaker.
  Grtoetjes Jeannette van Wetering

 9. Altijd leuk welke mail dan ook van U te ontvangen. Het eerste schilderij dan afraakt krijg jij te zien om uw oordeel erover te zeggen. vriendelijke groeten Gina

 10. Vindt het super fijn om naar je mails te kijken maar er ook wat van te leren . Ook ik dacht aan video’s heb ik niets aan m’n computer Mac heeft geen cd speler maar nu ik weet dat ik ze ook op een andere manier kan zien . Je lessen die ik tot nog toe heb gezien zijn erg duidelijk. Je legt alles goed uit dankje wel echt super.
  groetjes Anneke

 11. Toevallig trof ik mijn naamgenoot op internet en ik heb gefascineerd naar de eerste les gekeken. Heb ook onmiddellijk een schildermeubeltje gemaakt zoals Alex dat in zijn les gebruikt. Heel bijzonder om vanuit mijn woonplaats in Posadas/Argentinië via de computer schilderles te krijgen van een Nederlander. Ik ben door hem weer enthousiast geworden en zal me aanmelden voor de andere cursussen. Eerst nog even op bezoek naar Nederland en dan vanaf Juni aan de slag! Bedankt Alex!

 12. hoi alex, echt fijn dat je regelmatig tips en filmpjes doorstuurt. ik heb er ook inderdaad lang overgedaan om erachter te komen dat , nu ik schilder, mezelf eindelijk goed “in mijn vel” voel, een heerlijk gevoel. grappig dat je soms een heel traject moet afleggen voordat je “jezelf vindt”. nochthans is alle levenservaring die ik heb opgedaan van onschatbare waarde nu als ik weer een kunstwerk wil maken. heerlijk toch, het leven !
  ilona

 13. Hallo Alex:
  Leuke anekdote hoe je kunst schilder werd , en het uitleggen van de kneepjes van je vak is goed het is goed te begrijpen mijn dank hiervoor
  vr gr Chris van Dijk

 14. Alex, bedankt voor het e-book en de heldere informatie op je website. Dat er nog idealistisch geïnspireerde mensen zoals jij bestaat, doet mij goed. Ik ben net begonnen met een teken/schildercursus bij Mia Westerhof.

  1. Hoi Ans,
   als de verf nog nat is kun je deze verwijderen met terpentine.
   Als deze al droog is, is er weinig meer aan te doen.
   Vriendelijke groet,
   Alex Mooyman

 15. Hoy Alex.
  Ik heb je biologie gelezen en ja, uiteindelijk ben je daar terecht gekomen waar je thuishoort en heb je het juiste met beroep gevonden. Ik ben nog geen betalende cursist, maar hoop binnenkort wel je cursussen te gaan volgen.
  Ik ben nu nog bezig met acrylverf en aquarel en leer al veel van je praktische tips die ook bij acrylverf toe pas baar zijn. Binnenkort zal ik wat olieverven aanschaffen en dan wil ik ook graag een of meerdere cursussen bij je gaan volgen Voor nu ben ik al heel blij met je adviezen. Ze zijn heel praktisch en inspireren mij om door te gaan. Bedankt daarvoor.
  Groetjes van Mieke

  1. Hoi Mieke,
   Bedankt voor je leuke reactie
   Als je met olieverf wil gaan starten denk ik dat je er goed aan doet om met de kleurenmengcursus te beginnen, hoewel ik je daar natuurlijk helemaal vrij in laat.
   Na aanschaf van kleurenmengcursus 1 kun je heel gemakkelijk en tijdelijk gratis ook blijvend toegang tot deel twee krijgen.
   Deel twee Leert je om alle kleuren te mengen met slechts 4 kleuren en wit, zodat je enorm kunt besparen op het aankopen van je olieverf.
   Als je dat wil kun je kiezen voor in water oplosbare olieverf als je niet goed tegen luchtjes kan.
   Zolang je niet mengt met water kun je deze verf ook gewoon mengen met terpentine.
   Een goed merk daarin is cobra. Ik heb daar zelf goede ervaring mee.
   Vriendelijke groet,
   Alex Mooyman

 16. Hoi Alex, kan ik licht met terpetine over mijn beschilderde doek gaan , als er wat stof op is gekomen, het is dan nog niet gelakt, maar ben er nog mee bezig en laat het dan een weekje staan, zie ik weleens lichtje stof op mijn schilderi, als ik geschilderd heb , is het dan het beste het in een kast b.v. te laten drogen ?

  1. Hoi Ans,
   Afnemen met terpentine lijkt me riskant.
   Ik zou je schilderijen ondersteboven laten drogen.
   Als je wat bredere latjes tegen de zijkant van je doek spijkert, kun je het daar ondersteboven op laten rusten.
   Zorg voor voldoende lucht onder je schilderij voor een goede droging.
   Vriendelijke groet,
   Alex Mooyman

 17. Soms kan je na een lange omzwerving toch je doel bereiken. Ik ben eindelijk met schilderen begonnen toen ik 60 jaar was. Via schriftelijke lessen en 1 jaar schilderschool in Wehe de Hoorn, o.l.v. Antje Sonnenschein. Nu schilder ik ook op mijn werk en kom tot de conclusie, terwijl mijn werk nog niet klaar is, dat het al wordt verkocht. Klanten komen met hun wensen bij me. En hoe meer je schildert , hoe meer vaardigheid ik krijg. Ik volg nu lessen via Patreaon, Jason Morgan en via YouTube, Kevin Hill en Clive 5 Art. En nog anderen. In feite blijft men in dit vak steeds leren. Kunstschilders zoals Theo Onnes blijven ook leren en ontdekken steeds nieuwe uitdagingen. Kortom verbreedt uw horizon en leef u in , in wat u om u heen ziet. Het is grappig om te lezen, dat jij Alex ook wegens je beperkingen , je meer op de schilderkunst hebt toegelegd en nu anderen motiveert via je lessen om te gaan schilderen. En het schilderen met olieverf te ontdekken.

 18. In feite kunnen we elkaar de hand geven, qua onze schilder ontwikkeling, lijkt me. Ook jij hebt via beperkingen je meer op het schilderen toegelegd. Ik wens je toe, dat via je schildercursussen meer mensen enthousiast voor het schilderen worden en de stappen zetten op het ontdekken van hun wereld om zich heen ,door dit op doek vast te leggen. In feite is schilderen een ontdekkingsreis. Waar in mijn situatie klanten enthousiast worden , door hetgeen ik heb geschilderd. Maar het blijft leren en ontwikkelen. Zelfs kunstschilders ontdekken steeds een andere uitdaging om uit te proberen. Schilderen is een rijkdom voor het leven.

 19. Carel Willink streek over zijn eerste schildering een laag schellak om inschieten van de volgende lagen te voorkomen. Volgens mijn gevoel gaat dat alleen maar barsten.
  Kan ik dit zelfde effect ook bereiken door een laag retouchevernis aan te brengen. Waarna ik de afschildering kan voltooien.

  1. Hoi Louis,
   Het kan geen kwaad, dus probeer het gewoon.
   Je kunt zonder gevaar doorschilderen over een retoucheervernis.
   Barsten hebben een andere oorzaak, zoals te weinig olie in de verf of door uitdroging na jaren wanneer geen slotvernis is gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *