Page content

Creatieve ideeën

Creatieve ideeën

Hoe krijg jij meer creatieve ideeën?

Iedereen die creatief bezig is heeft behoefte aan een gestage instroom van nieuwe ideeën. Alles wat ooit is uitgevonden, begon met een creatief idee in iemands geest.
Dus zonder goede ideeën zijn we niet in staat om iets moois te creëren. Wanneer jij voelt dat jouw creativiteit stokt en er minder inspiratie is, pas dan onderstaande tips toe.

Gebruik je zintuigen afzonderlijk

We ervaren de wereld door onze vijf zintuigen: zien, horen, ruiken, voelen, proeven. We creëren ook met behulp van hen. Maar vaak negeren we onze omgeving zo sterk dat het net lijkt alsof we met een emmer over ons hoofd door de wereld stappen.

Waar je ook bent, de wereld om je heen is een bron van inspirerende prikkels.
Concentreer je op slechts één van je zintuigen, bijvoorbeeld je zien, voor vijf minuten, en schrijf alles op wat je ziet tot elk laatste detail. Hoe meer je deze eenvoudige oefening doet, hoe meer alert en bewust je zult worden. Je zult beseffen dat deze stimulatie voor nieuwe creatieve ideeën overal is. En deze oefening kan je herhalen voor al je zintuigen.

Maak lijstjes

Ideeën komen en gaan in onze gedachten. Op de meest onvoorspelbare momenten. Maak dus de gewoonte om een nieuw idee gelijk op te schrijven. Zo vergeet je het niet. En op een later tijdstip kan je het dan uitwerken.
Plus jouw creativiteit zal beginnen te kijken naar verschillende dingen in je lijst en manieren om te combineren of te kruisbestuiven. Een zeer krachtige gedachte-broedplaats van ideeën. Probeer het!

Lees verschillende media

Als je steeds dezelfde programma’s bekijkt, steeds dezelfde media leest krijg je ook steeds dezelfde soort input. Wijk eens af van je patroon. Door het kijken naar nieuwe documentaires, andere tijdschriften of kranten lezen, nieuwe blogs te lezen krijg je andere input dan voorheen. Op die manier ontstaan ook nieuwe ideeën.

Ga op reis of neem een andere weg

Als we steeds dezelfde plaatsen bezoeken, steeds dezelfde route nemen worden we niet veel meer geprikkeld door wat we meemaken op die reis. Bezoek eens plekken waar je voorheen nooit was. Of neem een andere route naar de supermarkt of je werk. Je zal merken dat je plots de route heel anders ervaart. Die nieuwe indrukken leiden ook weer tot nieuwe ideeën. Dus breng variatie in de wegen die je bewandeld!

Je kan het!

Geloof dat je in staat bent om nieuwe ideeën te krijgen. Dit is van cruciaal belang.
Als er in je hoofd een innerlijke monoloog aan de gang is zoals: “Ik ben niet creatief, ik heb nooit een goed idee” wat zal er dan gebeuren denk je? Precies…je krijgt dan inderdaad nooit goede ideeën!
Door te geloven dat je creatief bent, zal de frequentie van frisse ideeën die je hebt toenemen.
Deel je creatieve ideeën zo min mogelijk met anderen, deel ze liever met je schilderij.
Hierdoor laat je je niet in de weg lopen door andermans mening en kom je dichter bij je eigen unieke creatieve geest.

Onuitputtelijke bron van creatieve ideeën

Ook al zit je even vast en vormt er zich niet gelijk een creatief idee, met bovenstaande tips komt je brein weer in beweging. Het mooie is ook wanneer je er een gewoonte van maakt om bovenstaande tips toe passen, je creativiteit nooit opdroogt. Jouw lijstjes helpen je dan in tijden van minder inspiratie!
Daarnaast leer jij om op een heel andere manier naar de wereld om je heen te kijken.
Namelijk zoals een kunstenaar!

Jouw tips voor meer creatieve ideeën

Heb jij ook een goede tip om tot meer creatieve ideeën te komen?
Laat het hieronder dan weten.

 

Vond je dit artikel leuk en inspirerend?
Deel het dan graag op Facebook, twitter, google plus en Linkedin.

Ik wens je veel Inspiratie!

Vriendelijke groet
Alex Mooyman

 

 

Comment Section

11 reacties op “Creatieve ideeën


Door teugels Jan op 22 oktober 2014

Dag beste Alex,

Ben nog maar pas aan het schilderen geraakt.
Ben u enorm dankbaar voor de efficiente tips die ik van U mocht ontvangen.
Onze zangvereniging bestaat 25 jaar en ik heb het op mij genomen om een “collageschilderij” te maken over het verloop van deze 25 jaar. het grote probleem voor mij zijn het leggen van accenten en de juiste kleurcombinatie in het schilderij leggen.
Heb dat op canvas gedaan en mij geinspireerd op de tips van jou.
Uiteindelijk mocht het resultaat er zijn, maar wat vooral belangrijk is dat ik de smaak te pakken heb.
Het gevoel hebben dat “je niks verkeerd “kunt doen heb ik van jou ook meegekregen en dat is een hele mooie basis.
Alex, veel succes nog.

Vriendelijke groeten

Jan


Door Alex op 22 oktober 2014

Hoi Jan,

wat leuk dat ik je heb kunnen inspireren en dat je meteen een opdracht hebt gekregen.
Heb je eek een foto van het resultaat?

Vriendelijke groet,

Alex Mooyman


Door Willem op 30 september 2014

Hoi Alex, ikzelf ben nu sinds een aantal maanden aan het schilderen en ik vind het nog steeds fantastisch. Had nooit gedacht dat ik daar zoveel positieve energie uit zou kunnen halen en dan spreek ik nog niet eens over het gevoel van trots wanneer er iets lukt wat je van te voren had bedacht. Voor nu haal ik mijn inspiratie nog vooral uit het kijken naar andere schilderijen. Ik probeer deze niet na te schilderen maar vooral te bepalen hoe deze zijn opgebouwd en daar dan vervolgens mijn eigen draai aan te geven.
Vriendelijke groet,
Willem


Door Alex op 30 september 2014

Hoi Willem,

een heel goede oefening om te kijken hoe een schilderij is opgebouwd!

Vriendelijke groet,

Alex Mooyman


Door ilona riebeek op 27 september 2014

Hoi Alex, bedankt voor je toffe raadgevingen. hier in het verre spanje zijn er gelukkig heel veel prikkels waar ik bijzonder veel ideeën uithaal. dikwijls meer dan ik kan verwerken, maar dan wacht ik een tijdje tot mijn hoofd rustig is geworden en dan komt er wel een idee naar boven wat ik dan kan uitwerken. ‘k vind het bijzonder fijn dat je ons – toch je collega schilders – nieuwe en leuke dingen geeft waar we weer eens iets anders mee kunnen doen en experimenteren. jouw eerste schilderles is trouwens al naar frankrijk gegaan waar onze vrienden bijzonder blij zijn met je raadgevingen. waar zij zich bevinden zijn bijzonder weinig prikkels en da’s niet zo goed voor je artistieke ontwikkeling. groetjes ilona


Door Alex op 27 september 2014

Hoi Ilona,

het is leuk om te horen dat mijn werk ook in Spanje en Frankrijk gewaardeerd wordt.
Een extra stimulans voor mij om nog meer mijn best te doen voor iedereen.

Dank voor je leuke bericht.

Vriendelijke groet

Alex Mooyman


Door Adri op 26 september 2014

Leuk en nuttig artikel Alex! Zelf heb ik eigenlijk zelden gebrek aan inspiratie, sterker nog – ‘k heb meer plannen in mijn hoofd dan mijn handen kunnen maken…. Daarom is het opschrijven van ideeën heel goed. Ik gebruik daarvoor een 10×10 blokje, maak notities en kleine tekeningetjes, en bewaar alles netjes in een map. Veel ideeën komen van foto’s die we maken – soms zie je daar heel andere dingen op – of zie je de dingen anders – dan toen je de foto nam… Inspiratie haal je ook uit het praten met andere schilders.
Op de kunstmarkt in Bergen heb ik deze zomer weer heel leuke mensen ontmoet! Waar je ook ideeën uit kan putten, is het luisteren naar het publiek op zo’n markt. Grappig en vaak verrassend hoe men de kunstwerken van commentaar voorziet.
Als ik met kinderen werk krijg ik vaak te horen dat ze “niks weten” om te schilderen…. Dan geef ik ze een willekeurige opdracht – waar ze vaak niets aan vinden, of ‘stom’, en gaan dan gewoon hun eigen gang! Blijken ze toch wel zelf iets te bedenken – werkt altijd!
En als je zelf totaal geen inspiratie hebt, hier een tip. Er is een schetsboekje op de markt waarin honderden teken-opdrachten staan. Als je deze gewoon gaat tekenen komt er vanzelf een keer iets voorbij wat je het schilderen waard vindt! (Dingen om te tekenen ISBN 978 90 453 1697 0)
Succes allemaal!
kees-adri-Huisman op de kunstmarkt in Bergen


Door Alex op 26 september 2014

Hoi Adri,

Dankjewel voor je toffe bijdrage!

Vriendelijke groet,

Alex Mooyman


Door Mariet Bruggemanm op 26 september 2014

Hallo Alex,

In dit stuk zit veel in en kijk graag naar jou site het is allemaal duidelijk omschreven IK schilder zo ongeveer 1 1/2


Door Mariet Bruggemanm op 26 september 2014

Hallo Alex,

wat een mooie duidelijke site is dit sinds kort hebben wij een video tot beschikking
maar he.b in de 1 1/2 jaar veel ervaring opgedaan mijn vraag is of ik wel wat aan jou video banden heb? Zoja dan wil ik ze wel bestellen

groeten Mariet


Door Alex op 26 september 2014

Hoi Mariet,
Dank voor jouw compliment.
Mijn videolessen kun je gewoon online bekijken. Je hebt er dus geen videorecorder voor nodig.
Ik denk dat je mijn lessen zeker leuk en leerzaam zult vinden, maar beoordeel het eerst zelf gratis met de eerste videoles.

Vriendelijke groet,

Alex Mooyman

Plaats een reactie


*


like

Niks missen? Blijf met 1 muisklik op de hoogte!