De juiste verhoudingen in je schilderij (deel 4)

In het vorige deel van deze serie heb je geleerd om voorwerpen van verschillende groote in perspectief te zetten op verschillende afstanden. Je hebt geleerd hoe je verschillende hoogten aan elkaar af kunnen meten. Nu gaan we kijken hoe je voorwerpen op gelijke afstanden in perspectief kunt plaatsen.

Dit onderwerp is toe te passen in meerdere situaties, zoals bijvoorbeeld paaltjes van een hekwerk, lantarenpalen, maar ook op bijvoorbeeld tegels op een weg,

Lantarenpalen op gelijke afstand

We beginnen als voorbeeld met een aantal lantarenpalen op gelijke afstand in perspectief.  Stel je voor dat je lantarenpalen wilt schetsen die op gelijke afstand van elkaar staan en naar een punt op de horizon lopen.

Kies eerst waar je de voorste lantarenpaal wilt plaatsen.

de juiste verhoudingen in je schilderij lantarenpalen op gelijke afstanden in perspectief
Bepaal vervolgens de richting waarin de rij lantarenpalen zal lopen. Met deze informatie kunnen we dus weer wat hulplijnen uitzetten. Teken eerst de onderste lijn van de richting van de lantarenpalen door naar de horizon. Teken daarna een lijn terug van de horizon naar de bovenkant van de voorste lantarenpaal.lantarenpalen op gelijke afstanden in perspectief1Als je weet waar de volgende lantarenpaal zich zal bevinden, dan wordt het uitmeten van alle volgende lantarenpalen heel gemakkelijk. Weet je dit niet, maar weet je wel waar de laatste zal staan, dan kun je de tussenliggende palen ook heel gemakkelijk uitmeten. Ik kom hier verderop op terug.

Ik zal beginnen met het eerste geval. We weten dus waar de tweede paal zich bevindt.lantarenpalen op gelijke afstanden in perspectief2

Teken twee rode diagonaallijnen tussen de lantarenpalen en trek vanuit het kruispunt weer een groene lijn naar je verdwijnpunt. Je hebt nu het midden van de hoogte van de lantarenpalen bepaald.lantarenpalen op gelijke afstanden in perspectief3Trek nu een blauwe lijn van de bovenkant van de eerste lantarenpaal door het midden van de tweede lantarenpaal tot aan de groene onderlijn. Trek een rode verticale lijn op het snijpunt van de blauwe en de groene lijn omhoog. Hier komt de derde lantarenpaal.lantarenpalen op gelijke afstanden in perspectief4
Voor de vierde lantarenpaal herhalen we deze stappen, echter nu begint de blauwe lijn bovenaan de tweede lantarenpaal en kruist het midden van de derde lantarenpaal.
lantarenpalen op gelijke afstanden in perspectief5psd
Ga zo door tot je alle plekken van de lantarenpalen hebt bepaald.
lantarenpalen op gelijke afstanden in perspectief6psd
Je kunt nu probleemloos alle lantarenpalen plaatsen en de hulplijnen weggummen. In het voorbeeld geef ik voor alle duidelijkheid alle lijnen aparte kleuren, zodat je niet snel in de war zult raken. Heb je de truc eenmaal onder de knie dan gebruik je op je doek natuurlijk een speciaal potlood of houtskool, wat je gemakkelijk weer kunt verwijderen.

Alleen eerste en laatste bekend

We gaan nog even terug naar het beginvoorbeeld met de eerste lantarenpaal. Sstel nu eens dat je alleen maar weet waar de eerste en de laatste lantarenpaal staan. Hoe vul je dan de tussenliggende lantarenpalen in?lantarenpalen op gelijke afstanden in perspectief7

In dit geval kun je eenvoudig volstaan door het midden te zoeken tussen de twee palen met behulp van diagonaallijnen.lantarenpalen op gelijke afstanden in perspectief8
Haal de diagonaallijnen weer weg om verwarring te voorkomen en teken opnieuw diagonallijnen tussen de gevonden blauwe lijn en de lantarenpalen.
lantarenpalen op gelijke afstanden in perspectief9
Herhaal deze stappen om de tussenliggende plaatsen van lantarenpalen te vinden en wis al je diagonallijnen. Je kunt de lantarenpalen nu op de juiste afstanden plaatsen.
lantarenpalen op gelijke afstanden in perspectief10
In het volgende deel van deze serie leer ik je weer meer over de juiste verhoudingen in je schilderij. Dan zal ik je laten zien hoe je ditzelfde principe op het grondvlak kunt toepassen.

Vond je dit artikel de moeite waard? Laat het dan even weten door een reactie achter te laten.

7 gedachten over “De juiste verhoudingen in je schilderij (deel 4)

  1. Hallo Alex,
    Fantastich, hoe begrijpelijk je dit allemaal uitlegt.
    Ik steek er veel van op.
    Bedankt hiervoor.
    vriendelijke groeten
    rien van grinsven

  2. Hallo Alex.
    ik vind het goed hoe jij dat allemaal uitleg .
    die hulp lijnen voor die lantaarnpalen hebben wij heel veel aan .maar hoe moet het nu als je huisjes tekent.
    de groeten van hj van rosmalen

    1. Hoi H.J. van Rosmalen,
      Zoals je in les 1 al hebt kunnen leren om een kukus te tekenen, ben je al een eind op weg naar een huis tekenen.
      Zou je er een tweede kubus bovenop zetten en deze in tweeen delen met behulp van diagonallijnen, dan weet je eigenljk al waar de nok van het dak zit en kun je het dak gemakkelijk tekenen.
      Niettemin zal deze serie heel uitgebreid worden en zal ik zeker nog terugkomen met het tekenen van een uitgebreid huis.
      Vriendelijke groet,
      Alex Mooyman

  3. Dank je Alex voor het mooie filmpje.
    Wat een mooi schilderij.
    Het kleuren mengen is leuk en leerzaam.
    Ik ben aan het oefenen en hoef nu niet meer zo veel verf te verspillen. Dat is het voordeel als je weet hoe het werkt. Ik wens je mooie feestdagen en een creatief en gelukkig 2013
    Groet Yvonne

  4. Fantastisch. Mijn zoon zit in de 1e brugklas en moest 5 lantaarnpalen tekenen als opdracht en kwam met info van de lerares waar hij zelf niet uitkwam, laat staan ik. Ik kwam een heel eind om hem perspectief en 1 verdwijnpunt uit te leggen, maar bij de onderlinge afstanden zat ik vast. Geprobeerd om het wiskundig te benaderen, maar ja what about zijn info over de diagonale hulplijnen.
    Ik weet nog steeds niet of hij de positie van de 2e of de laatste lantaarnpaal kende, maar je hebt het fantastisch uitgelegd voor beide situaties.

  5. De uitleg over plaats palen in perspectief is voor mij een openbaring – Gewoon fantastisch hoe dat in elkaar zit en uitgelegd wordt. Zondermeer een verrijking van mijn kennis in perspectief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *