De poortwachters van het Nu

de poortwachters van het Nu olieverf op doekDe poortwachters van het Nu

Dit schilderij is geïnspireerd op hexagram 25 van de I Tjing. (De werkelijke titel van dit hexagram is argeloosheid/het onverwachte).

Dit is een van mijn lievelingsschilderijen. Het vertelt over de onnozelheid van het bezig zijn met toekomst en verleden. Links zie je het verleden. Er is niets, het is leeg. Rechts zie je de toekomst. ook daar is niets te zien. In het midden zie je het Nu. Daar gebeurt alles.

Vooraan staat een bron. De bron van het Nu. Je moet er van drinken om in het Nu te komen. De draken op de pilaren zijn de poortwachters van het Nu. Zij helpen je om het verleden en de toekomst los te laten en in het heden te blijven Boven op de timpaan zie je de vorm van een klok. Maar er zijn geen wijzers en geen cijfers te zien.

In feite is het verleden niets meer dan een schim van herinneringen, een verhaaltje waarvan niemand kan zeggen of het werkelijk is gebeurd of dat het vervormd is door de eigen beleving. Het is de mens eigen om zijn verleden te onthouden en zichzelf ermee lastig te vallen. Of de beslissingen in het heden of de toekomst hierop af te stemmen. Soms kan dat handig zijn, maar vaak zit het ons ook in de weg.

In feite kun je je verleden grotendeels loslaten, zonder dat het je tot nadeel zal zijn. Het meeste is slechts een verhaaltje. De toekomst is in feite ook maar een verhaaltje. In werkelijkheid is het nog oningevuld. Je kunt nog zoveel bedenken hoe alles zal verlopen, de waarheid zal waarschijnlijk anders zijn. Je druk maken of verheugen op de toekomst kan altijd anders uitpakken dan je gedacht had. Een uitspraak als ‘mijn tijd komt nog wel’ is zonde van je tijd. Jouw tijd is Nu.

Hoewel toekomst en verleden heus wel wat betekenen in ons leven, is het niet goed om alsmaar achterom of alsmaar vooruit te kijken. Hierdoor vergeten we in het heden te leven en missen we de kansen die nu voorbij komen. Het Nu is eigenlijk het enige moment dat wij werkelijk leven, dat het leven werkelijk plaatsvindt. De Poortwachters va het Nu houden verleden en toekomst op afstand. Ze helpen je om in het Nu te leven en moedigen je aan om te drinken van de bron. De bron van het Nu.

Olieverf op doek 80 x 100 cm

3 gedachten over “De poortwachters van het Nu

 1. Alex,dit schilderij is gemaakt met een grote levenswijsheid. Als ik uw schilderijen bekijk vraag ik mij telkens af hoe ge telkens op die correcte thema’s van het leven zijt gekomen.
  Fons

  1. Hoi Fonds,
   ik schilder vooral mijn gedachten en gevoel.
   Ik vind het fijn om mijn eigen inzichten op doek te zetten, want zo veranker ik ze als vanzelf in mijn leven.
   Zo geniet ik niet alleen van het schilderen, maar ook van de boodschap aan mijzelf.
   Natuurlijk vind ik het ontzetten leuk als anderen hier ook iets mee kunnen.
   Bedankt dus voor je reactie.
   Vriendelijke groet,
   Alex Mooyman

 2. zelf vind ik het ook heel cool om intiutief te schilderen, maar ik wissel bewust ook vaak van stijl, soms ga ik gewoon helemaal los en soms blijft het beheerst…..intiutief schilderen heeft iets therapeutisch voor mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *