De zwoegers

de zwoegers olieverf op doekDe zwoegers

De zwoegers staat voor mij voor harde werkers. Het weer is guur en de wieken draaien maar door tot ze versleten zijn. De belofte is dat het weer zal verbeteren, maar wie zegt dat dat waar is?

Dit gaat niet over diegenen die keihard werken voor hun passie en plezier hebben in wat ze doen. Maar wel over diegenen die zichzelf afbeulen voor de belofte dat de beloning ooit wel zal komen. Hard werken wordt in deze maatschappij gezien als iets goeds. Als je maar hard werkt dan kom je er wel! Maar waar kom je dan eigenlijk? Is dat wel waar je naar toe wilt?

Als je niet hard werkt en besluit om het allemaal iets rustiger aan te doen, word je al snel bestempeld als lui of nutteloos. Er wordt niet geluisterd als je zegt dat je misschien gewoon een andere keus maakt. Iets minder hard werken, iets minder geld, maar veel meer leven zoals jij dat wil.

Hoewel mijn meeste schilderijen positief zijn, is dit schilderij misschien een beetje somber. Ik had het nodig om duidelijk te maken dat het leven van een zwoeger geen schoonheidsideaal is. En dat ik daar van afzie.

Olieverf 70 x 50 cm

Een gedachte over “De zwoegers

  1. alex, ik vind dit schilderij heel mooi, ook de uitleg die je erbij geeft spreekt mij erg aan; doordat ik door mijn ziekte niet “in de maatschappij” mee kan draaien als de meesten, heb ik me vroeger vaak schuldig gevoeld; en soms ben ik ook boos omdat iets gewoon niet kan of lukt of dat het teveel is; ik weet, ik doe mijn best, en dat is het dan; en wat mooi is het dan, dat er een schilderij uit je handen vloeit, wat je blij en gelukkig maakt; het is niet wat je presteert dat je bent, maar wat je echt bent, nl. een unieke jij, dat heeft niks met de hedendaagse drang naar meer te maken…het is zoals het is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *