Doffe plekken in je verf

Doffe plekken in je verf Ingeschoten verf

Doffe plekken in je verf na droging wordt ook wel ingeschoten verf genoemd.

Ingeschoten verf

Ingeschoten verf komt door te weinig olie in je verf. hierdoor droogt je verf dof op. Bij verschillende kleuren / tubes kan dit verschillen, waardoor je zowel doffe als glimmende plekken op je doek ziet. De glimmende plekken hebben voldoende olie, de doffe te weinig.

Oorzaken van ingeschoten verf

 1. De verf bevat te weinig olie. Dit kan doordat je verf verouderd is en door lang stilliggen ontmengd. Je kunt de verf doormengen met wat extra lijnolie. Helpt dit niet, doe jezelf dan een plezier en schaf nieuwe verf aan.
 2. De olie wordt door de ondergrond uit de verf onttrokken. Hierdoor ontstaan doffe plekke in je verf. Je ondergrond is te poreus. Behandel deze met een goede grondlaag of smeer deze in met een dunne laag lijnolie. Trekt de lijnolie direct in de ondergrond, laat het dan drogen en herhaal de behandeling totdat deze nat blijft. Dit is een tijdrovende behandeling, dus al je vermoedt dat de ondergrond sterk zuigt, dan is het handiger om de ondergrond te behandelen met een sneldrogende primer. Bij een gewoon doek, kan dit gesso of acrylverf zijn, bij hout grondverf. Gebruik bij afwijkende materialen een passende primer.
 3. Je hebt teveel olie aan je verf toegevoegd. In feite heb je geen last van ingeschoten verf, maar lijken de plekken met minder toegevoegde olie doffer. De behandeling is hetzelfde als die van ingeschoten verf.

Ingeschoten verf verhelpen

Is je verf eenmaal opgedroogd en ingeschoten, dan kun je dit verhelpen door je doek in te smeren met een dun laagje lijnolie. Poets de lijnolie uit met een zachte, niet pluizende doek. Ook de glimmende plekken kun je gewoon meenemen. Na droging kun je het proces herhalen totdat het probleem is opgelost. Deze behandeling wordt ook wel “oiling out” genoemd.

Ingeschoten verf behandelen met een vernislaag

Er wordt beweerd dat een ingeschoten verflaag vanzelf verdwijnt als je er een vernislaag over aanbrengt. In de meeste gevallen werkt dit juist averechts. De ingeschoten plekken worden juist nog duidelijker zichtbaar. In dit geval kun je de vernislaag het beste verwijderen met terpentine en de ingeschoten plekken alsnog behandelen met lijnolie.

Lijnolie of iets anders?

Sommige, vooral lichte, kleuren kunnen in de loop der tijd vergelen van lijnolie. In dat geval kun je kiezen om de ingeschoten verf te behandelen met een hoogwaardigere oliesoort. Je kunt Hier meer lezen over oliesoorten voor olieverf.

Ingeschoten verf voorkomen

Nog mooier dat achteraf het probleem oplossen is natuurlijk het probleem voorkomen.  Hieronder een aantal tips om ingeschoten verf te voorkomen.

 • Gebruik geen oude tubes ontmengde verf
 • Kies bij verdachte tubes een andere kleur of meng de kleur zelf uit andere tubes
 • Behandel zuigende ondergronden eerst voor
 • Meng je verf niet te veel door met olie
 • Meng je verf niet teveel door met medium
 • Gebruik geen olie of medium wanneer dit niet nodig is
 • Maak  het verschil tussen verf met veel medium of weinig medium niet te groot
 • Maak  het verschil tussen verf met veel olie of weinig olie niet te groot
 • verf kan ook dof uitslaan door teveel verdunning met terpentine. Meng in dat geval je terpentine met wat olie

2 gedachten over “Doffe plekken in je verf

 1. Beste.
  Ik heb mijn zojuist geschilderde olieverfschilderij ingesmeerd met lijnzaadolie, de zogenoemde oilout.
  Reden hiervoor was dat ik veel doffe plekken had, vooral op plaatsen waar ik aardekleuren gebruikt had zoals gebrande sienna en omber.
  De kleuren/glans komt mooi terug.
  Mijn vraag:
  Hoe lang duurt het voordat er nu een ademende vernis op mag?

  1. Verbazend Frits,
   ik heb je op Schildervrienden zeer uitgebreid antwoord gegeven en nu zet je me hier gewoon weer aan het werk voor precies dezelfde vragen???
   Denk je dat als je een vraag twee keer stelt, het antwoord anders zal zijn?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.