Doffe plekken in je verf na droging wordt ook wel ingeschoten verf genoemd. Ingeschoten verf komt doordat er te weinig olie in de verf aanwezig is. Hierdoor droogt de verf dof op. Per kleur en per tube kan dit verschillen, waardoor je zowel doffe als glimmende plekken op je doek ziet. De glimmende plekken hebben voldoende olie, de doffe te weinig.
Oorzaken van ingeschoten verf
De belangrijkste oorzaak van ingeschoten verf is dat de verf te weinig olie bevat. Dit kan komen doordat de verf verouderd is en door te lang stil liggen is ontmengd. Je kunt de verf doormengen met wat extra lijnolie. Helpt dit niet, doe jezelf dan een plezier en schaf nieuwe verf aan.
Ingeschoten verf kan kan ook ontstaan als olie door de ondergrond uit de verf wordt onttrokken. Je ondergrond is dan te poreus, en hierdoor ontstaan doffe plekke in je verf. Behandel zo’n ondergrond dan ook eerst voor met een goede grondlaag of smeer deze in met een dunne laag lijnolie. Trekt de lijnolie direct in de ondergrond, laat het dan drogen en herhaal de behandeling totdat deze nat blijft. Dit is een tijdrovende behandeling, dus al je vermoedt dat de ondergrond sterk zuigt, dan is het handiger om de ondergrond te behandelen met een sneldrogende primer. Bij een gewoon doek kan dit gesso of acrylverf zijn, bij hout grondverf. Gebruik bij afwijkende materialen een passende primer.
Het kan ook zijn dat je juist te veel olie aan je verf hebt toegevoegd. In feite heb je geen last van ingeschoten verf, maar lijken de plekken met minder toegevoegde olie toch doffer ten opzichte van de rest. De behandeling is hetzelfde als die van ingeschoten verf.
Ingeschoten verf verhelpen
Is je verf eenmaal opgedroogd en ingeschoten, dan kun je dit verhelpen door je doek in te smeren met een dun laagje lijnolie. Poets de lijnolie uit met een zachte, niet pluizende doek. Je kunt de glimmende plekken ook gewoon meenemen. Na droging kun je het proces herhalen totdat het probleem is opgelost. Deze behandeling wordt in het engels ook ook wel ‘oiling out’ genoemd.
Er wordt ook wel eens beweerd dat een ingeschoten verflaag vanzelf verdwijnt als je er een vernislaag over aanbrengt. In de meeste gevallen werkt dit juist averechts. De ingeschoten plekken worden juist nog duidelijker zichtbaar. In dit geval kun je de vernislaag het beste verwijderen met terpentine en de ingeschoten plekken alsnog behandelen met lijnolie.
Sommige, vooral lichte, kleuren kunnen in de loop der tijd vergelen van lijnolie. In dat geval kun je kiezen om de ingeschoten verf te behandelen met een andere hoogwaardigere oliesoort.
Ingeschoten verf voorkomen
Nog mooier dat achteraf het probleem oplossen is natuurlijk het probleem voorkomen. Hieronder een aantal tips om ingeschoten verf te voorkomen.
- Gebruik geen oude tubes ontmengde verf
- Kies bij ‘verdachte’ tubes een andere kleur of meng de kleur zelf uit andere tubes.
- Behandel zuigende ondergronden eerst voor.
- Meng je verf niet te veel door met olie.
- Meng je verf niet teveel door met medium.
- Gebruik geen olie of medium wanneer dit niet nodig is.
- Maak het verschil tussen verf met veel medium of weinig medium niet te groot.
- Maak het verschil tussen verf met veel olie of weinig olie niet te groot.
- Verf kan ook dof uitslaan door teveel verdunning met terpentine. Meng in dat geval je terpentine met wat olie.
Beste.
Ik heb mijn zojuist geschilderde olieverfschilderij ingesmeerd met lijnzaadolie, de zogenoemde oilout.
Reden hiervoor was dat ik veel doffe plekken had, vooral op plaatsen waar ik aardekleuren gebruikt had zoals gebrande sienna en omber.
De kleuren/glans komt mooi terug.
Mijn vraag:
Hoe lang duurt het voordat er nu een ademende vernis op mag?
Verbazend Frits,
ik heb je op Schildervrienden zeer uitgebreid antwoord gegeven en nu zet je me hier gewoon weer aan het werk voor precies dezelfde vragen???
Denk je dat als je een vraag twee keer stelt, het antwoord anders zal zijn?