Foto's bewerken met Irfanview en Picasa

foto's bewerken

Voordat je je fotos kunt bewerken zul je ze natuurlijk eerst moeten maken

Je schilderij fotograferen

Vaak is mij gevraagd hoe je het beste je schilderijen kunt fotograferen.
Het artikel wat ik hierover geschreven heb kun je hier vinden.
https://schilderenmetolieverf.nl/vraagbaak-schilderen-met-olieverf/
Dat wordt wel even zoeken in alle berichten van mij, dus ik zal het even kort samenvatten:
Ik fotografeer het liefst buiten op een zonnige dag, zodat ik geen flits hoef te gebruiken.
Liefst vanaf een statief ingesteld op hoogte van het midden van het schilderij.
Natuurlijk gebruik je de hoogste resolutie.
Ik maak meerdere foto’s op verschillende plaatsen, zodat ik later de beste kan uitkiezen.

Foto’s bewerken

Maar na het maken van de foto’s ben je er natuurlijk nog niet.
Je wilt graag dat de kleuren net zo mooi overkomen als in het schilderij en vanzelfsprekend wil je dat de foto er strak en mooi verzorgd uit ziet. Eventueel zou het zelfs mooi zijn als je doek een schaduwrandje krijgt, waardoor het wat driedimensionale overkomt of bijvoorbeeld een mooie virtuele schilderijlijst.

Photoshop

Hoewel kenners van Photoshop die er ook nog goed mee overweg kunnen, waarschijnlijk de meest uitmuntende resultaten zullen bereiken en van dit artikeltje niet veel zullen opsteken, zijn er voor de wat minder technisch aangelegde mensen (zoals bijvoorbeeld ik) ook nog genoeg leuke en simpele manieren om je schilderij mooi weer te geven in een foto.

Hoe je je foto’s het beste opslaat

Om foto’s van je werk goed en overzichtelijk te kunnen bewerken is het als eerste van belang dat je ze netjes en overzichtelijk indeelt op je computer.
Open de map waar jij je foto’s bewaart en geef deze bijvoorbeeld de naam “Mijn schilderijen”.
Breng daarnaast submappen aan die je weer een toepasselijke naam geeft, zoals bijvoorbeeld schilderijen 2010, schilderijen 2011, schilderijen 2012, etc.
Binnen deze mappen maak je weer submappen met bijvoorbeeld de namen: Originele foto;s, bewerkte foto;s, foto’s gereed, etc.
Als je je mappen op deze manier indeelt zul je heel gemakkelijk alles weer terug kunnen vinden en ook heel gemakkelijk weer opnieuw te werk kunnen gaan met je originele foto’s.

Fotobewerkingsprograma’s

Ik gebruik voor het bewerken van mijn foto’s de volgende programma’s (klik erop om ze gratis te downloaden):
Irfanview
Picasa
Je kunt ze geheel gratis downloaden en gebruiken.
Let bij het downloaden wel op dat je niet allerlei andere programma’s mee download, waar je niet op zit te wachten.
Zaken als download Google chrome, Bing,  of “maak deze pagina tot mijn startpagina”, worden vaak nogal opdringerig erbij aangeboden.
In bijna alle gevallen kun je bij het installeren dat soort opties uitvinken, zodat je alleen download waar je om hebt gevraagd.

Irfanview

Met Irfanview kun je heel gemakkelijk je foto’s bijsnijden en de grootte van een fotobestand aanpassen,
Dit laatste kan ook handig zijn als je een foto per email wilt versturen of op een advertentiesite wilt plaatsen.
Je mag hiervoor namelijk meestal niet al te grote bestanden geuploadsinen. (minder mb).

Picasa

Picasa is een wat uitgebreider programma, waarmee je nog veel meer bewerkingen kunt uitvoeren, zoals foto’s rechtzetten, kleuren aanpassen, schaduwranden plaatsen, en nog veel meer.
Ik kan in dit artikel niet alle functies uitleggen en bovendien ken ik ze ook lang niet allemaal. Maar ik raad je aan om er gewoon eens wat mee te gaan spelen, dan leer je vanzelf de mogelijkheden.
Sla bewerkte foto;s altijd weer op in een nieuwe map en schrijf ze dus niet over je originelen heen.
Tot slot zie je hieronder nog een kort filmpje waarin je kunt zien hoe ik foto’s bewerk.
Veel succes!
Vriendelijke groet,
Alex


De in dit filmpje bewerkte foto’s zijn schilderijen van Rien van Grinsven

12 gedachten over “Foto's bewerken met Irfanview en Picasa

 1. Leuk filmpje heb je gemaakt Alex!
  Toch nog een vraag: Hoe kun je voorkomen dat je “glimmende” plekken op je foto krijgt?
  Niet direct in de zon zetten of flitsen ligt voor de hand, maar ook als je dat niet doet zijn op sommige delen van je schilderij deze plekken te zien, die bovendien je kleur doffer of rommelig maken….
  En hoe komt het dat de kleuren soms niet goed overkomen op de foto?
  (je groen lijkt blauwer – je rood te roze, de schakeringen in één kleursoort zijn niet goed te zien, enz.)
  Groeten, Adri.

  1. Hoi Adri,
   Ik ben bang dat ik daar moeilijk een antwoord op kan bedenken, want het kan van zo ontzettend veel factoren afhangen.
   Zelfs een vriend van mij, die vakfotograaf is, en natuurlijk meer weet dan ik, heeft ook regelmatig te kampen met dit soort problemen. Zijn oplosssing is dat hij altijd heel veel verschillende foto’s maakt onder verschillende omstandigheden.
   De moderne fotograaf regelt ook erg veel achteraf met behulp van Photoshop.
   Wel kan het soms helpen om je onderwerp van meerdere kanten tegelijk te belichten met bijvoorbeeld reflectieschermen en indirect licht.
   Maar zo begin je al aardig te investeren alsof je zelf een vakfotograaf bent natuurlijk.
   Het anders uitvallen van kleuren kan te maken hebben met de kwaliteit, of de instellingen van je camera, de belichting, reflectie, maar ook weer met de instellingen van de computer waarop je de foto bekijkt of de printer die de foto,s afdrukt.
   Kortom, het blijft een kwestie van wat geluk, en veel foto’s maken, zodat je achteraf kunt kiezen.
   Al dit soort afwijkingen kun je natuurlijk weer aanpassen, maar daarvoor moet je dan toch wel met Photoshop werken, en ook nog weten wat je doen moet.
   Wat je in ieder geval in Picasa kunt proberen, is op “I’m feeling lucky” klikken. Hiermee worden je kleuren in ieder geval in 1 stap een stuk helderder.
   Ook kun je in Picasa met de hand de kleuren bijstellen tot het lijkt op het origineel.
   Als anderen op deze blog meer tips hebben hoor ik ze natuurlijk graag.
   Onder onze cursisten bevindt zich ook nog een vakfotograaf. Hopelijk leest zij dit bericht ook.
   Vriendelijke groet,
   Alex Mooyman

  2. Inderdaad, niet in de volle zon zetten, en niet flitsen met de ingebouwde flitser.
   Zelf heb ik voor een opdracht wel eens schilderijen gefotografeerd, toen heb ik bouwlampen gebruikt en twee grote witte doeken waar ik die ‘doorheen’ scheen (als een soort softboxen). En toen was het nog steeds een kwestie van alles goed plaatsen om refelcties te vookomen.
   Als je natuurlijk licht wilt gebruiken dan zou ik het inderdaad buiten doen, niet in direct zonlicht. Dan een proeffoto maken, en als er reflecties zijn het schilderij en de camera iets draaien of verplaatsen, net zo lang tot je een ‘schoon’ beeld hebt. Dit hoeft dus moeilijk te zijn, maar vraagt alleen wat aandacht.
   Verder sowieso fotograferen vanaf een statief met de zelfontspanner zodat je foto niet bewogen is. Je kunt al een ministatiefje kopen voor een tientje en die op een tafel zetten:
   Fotograferen met een statief helpt je ook om de positie nauwkeuriger aan te passen om reflecties te voorkomen. Je hoeft dan niet precies te ontouden hoe je bij de vorige foto precies stond.
   Als je van te voren de witbalans van je camera goed instelt dan zullen de kleuren er het beste uit zien. De meeste camera’s hebben een speciale stand voor fotograferen in de schaduw buiten.

    1. Dat is grappig, Martijn is dus precies die bevriende fotograaf waarover ik het in mijn vorige antwoord had.
     Hij weet waar hij over praat. Maakt zelf prachtige foto’s.
     Vriendelijke groet,
     Alex Mooyman

  3. Hallo Adri,
   Dat je kleuren niet kloppen, komt door je witbalans, deze staat dan niet goed ingesteld. Je witbalans is een instelling in je camera die een gele, blauwe of rode waas in je foto moet voorkomen. Als jij wit ziet, zie je wit. Ook als -bijvoorbeeld bij schemering- het wit een beetje blauwig wordt, of bij kaarslicht oranjerood. Je hersenen compenseren deze kleurzwemen: een camera doet dit niet zo goed als jij zelf. In situaties met wat lastiger lichtomstandigheden, bijvoorbeeld met verschillende lichtbronnen die allemaal hun eigen kleurtemperatuur en dus kleurzweem hebben, zal de automatische witbalans van je camera in de war raken.
   De beste methode om dan toch in een keer zo goed mogelijke kleuren te krijgen, is je camera te vertellen wat onder de gegeven omstandigheden wit moet zijn. Hiervoor stel je de witbalans handmatig (custom) in, als jouw camera die mogelijkheid heeft. Meestal moet je dan een foto maken van een wit (of lichtgrijs) vlak maar het gaat te ver dat hier helemaal uit te leggen, het werkt per cameramerk verschillend. In de gebruiksaanwijzing van je camera kun je dit wel vinden.
   Als je het te lastig vindt om de witbalans handmatig in de stellen kun je ook eens uitproberen wat het resultaat is als je de witbalans op verschillende standen zet. Als je ‘bewolkt’ instelt, zal je foto wat warmer/geler worden: het blauw wordt wat weggehaald. Stel je zonnig in, wordt je foto wat koeler, blauwer gemaakt. Gewoon uitproberen! Soms ook erg leuk om vreemde effecten aan foto’s te geven, als moet je dat natuurlijk niet doen bij het fotograferen van schilderijen.
   Overigens: schilderijen fotografeer je het best binnen, met van beide kanten gelijk licht. Dus links en rechts van het schilderij een goede lamp, ver genoeg van het schilderij vandaan. Buiten fotograferen alleen in de schaduw of bij bewolking: fel zonlicht is niet goed om bij te fotograferen.
   Groetjes,
   Hanneke.

 2. Hoi Adrie,
  meestal neem ik foto’s van mijn schilderijen ook buiten bij licht bewolkt weer (dus als de zon niet schijnt). Ook gebruik ik een polarisatie lens. Dit is een lens die door te draaien de spiegeling meer of minder wegneemt. Ook kun je als je moet flitsen de foto schuin nemen zodat de reflectie niet in de lens terug kaatst. Later kun je dan in een fotobewerkingsprogramma het schilderij weer recht trekken.
  Succes.

  1. Geweldig, zoveel tips…. Ook Hanneke en Rob bedankt!
   Ik neem alle goede raad ter harte, en probeer het samen met mijn man (heeft iets meer verstand van camera’s) allemaal uit.
   Hartelijke groeten van Adri.

 3. Aangezien Picasa op zijn eind is, lijkt het handig om een vervanger te noemen: Gimp
  Die is beschikbaar voor Windows en OSX (apple). Goed bewerkinsprogramma, ook heel
  eenvoudig om lijsten om schilderijen te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *