Google Arts & Culture: Vele meesters onder je muis

Google Arts & Culture

Google arts & culture biedt je de mogelijkheid om online de werken van vele grote meesters tot in detail te bekijken met een simpele muisklik. Ideaal om je als olieverfschilder te laten inspireren. Of gewoon te genieten van prachtige kunstwerken in musea over de hele wereld.

In 2011 werd deze website gelanceerd onder de naam Google Art Project. Destijds deden 17 vooraanstaande musea over de hele wereld mee. Daaronder het MoMa in New York, Tate Britain in Londen, de Hermitage in Moskou en het Van Gogh en het Rijksmuseum in Amsterdam. Google heeft toen in anderhalf jaar tijd hoge resolutie opnames gemaakt van 1061 schilderijen van 486 kunstenaars. Gemiddeld 2 à 3 stukken per kunstenaar dus.

Inmiddels heeft de website dus de naam Google Arts & Culture gekregen, en is enorm uitgebreid. Er staan nu meer dan 10.000 (!) bekende kunstenaars op. Met tientallen, honderden of in sommige gevallen zelfs duizenden werken per kunstenaar. Onze eigen Rembrandt, Vermeer, van Gogh en Mondriaan, maar ook bijvoorbeeld Michelangelo, Leonardo, Rubens, Monet, Gaugain, Klimt, Zorn, Goya, Kahlo, Munch en Dali – om er maar een paar te noemen.

Je kunt door deze onvoorstelbaar uitgebreide collectie struinen per artiest, per stroming, per tijdsperiode of per museum. Van veel van de werken kun je naast een hoge resolutie foto zelfs op een Google Streetview-achtige manier zien waar het schilderij hangt. En je vind er ook heel veel achtergrond informatie.

Reden genoeg dus om deze website eens te bezoeken voor inspiratie, lering en vermaak!

Ga hier naar de homepagina van Google Arts & Culture

6 gedachten over “Google Arts & Culture: Vele meesters onder je muis

  1. Dag Alex,
    Geniaal dit googleartproject. Heel leerzaam hoe de meesters werkten. We kunnen daar enorm veel uit leren.Bedankt voor de aanwijzing. Tot later met nieuwe werkjes.

  2. Was eigenlijk op zoek naar dat programma die vanaf foto de kleuren aangeeft die je moet gebruiken(wil jij die nog eens doorgeven?).
    Toen kwam ik deze link tegen. Als ik in een museum ben sta ik altijd met mijn neus pal op de schilderijen. Dit is dus wel zo makkelijk via deze link.
    Bedankt!

  3. “Hieronder vind je een instructievideo hoe je Google artproject kunt gebruiken”. En dan geef je een link. Maar als ik op die link klik krijg ik te zien dat de video niet besckikbaar is.
    Heb je een alternatief?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *