Gratis een uur schilderles op video

ontvang gratis schildervildeoles

In deze tijd van de elektronische snelweg zijn de mogelijkheden tot het vergaren en verspreiden van kennis eigenlijk bijna onbeperkt. Ik maak dan ook dankbaar gebruik van deze mogelijkheden en zo is onder andere deze website over schilderen met olieverf ontstaan. Maar ik heb nog veel meer te delen.

Zo geef ik bijvoorbeeld de Gratis Videoschilderles 1 weg over het schilderen van Lucht en Water. Behalve deze Gratis Videoles van meer dan een uur, ontvang jij nog meer leuke en interessante info over schilderen met olieverf. Dit is allemaal beschikbaar als je je gratis inschrijft bij onze community Schildervrienden, zonder enige verplichting.

Klik voor toegang tot de Gratis Les

Oh ja… Ik vind het natuurlijk ontzettend leuk als je hieronder laat weten wat je van de Gratis Videoles vond,

Veel Schilderplezier toegewenst!

.

32 gedachten over “Gratis een uur schilderles op video

 1. Alex,
  Je video lucht en water inspireert, ten eerste de technieken zijn voor mij waardevol, maar bovenal het laten gebeuren, geïnspireerd raken terwijl je bezig bent. Ik ben 65 en vanaf de kleuterschool niet meer creatief bezig geweest, alles was techniek en regelen.
  Nu ben ik met pensioen, en gelijktijdig gescheiden en woon zelfstandig. Ik hoef niet meer te beheersen, dit lukt me nauwelijks behalve met schilderen. Bijgesloten een foto van schilderij gemaakt na aanleiding van jou video niet branden kaars die symbool staat voor de inspiratie die je tijdens je werk opdoet, en voor mij een nieuw begin betekent.
  Tweede foto van acryl werk de ourobos om het oog.
  Dank voor de video en je wijze les.
  Guul-Napde-ourobos-om-het-oog
  Guul Nap

 2. Dag Alex,
  Interessant al die info over het schilderen.
  Ben ca. 2 weken geleden begonnen met schilderen en heb het internet “wat af zitten schuimen” naar meer info en ben zo op jouw site gestuit.
  Heb inmiddels 1x per 2 weken les om de basis principes van de verschillende technieken te leren (daarnaast is het er ook erg gezellig).
  Ben net met pre pensioen en heb dus meer tijd.Ik vind het een erg leuke bezigheid en heb me gisteren middag bezig gehouden met jouw gratis les “zee en lucht” en heb deze getracht uit te voeren.
  Resultaat is dat ik met de zee eigenlijk best tevreden ben maar de lucht partij heb ik redelijk zitten verprutsen.Denk dat mijn verdunde witte ondergrond te dun is geweest en met het uitstrijken niet de gewenste effecten heb kunnen bereiken.Ik zat dichter bij water dan bij “tussen melk en yoghert”.Dus ga ik dadelijk de luchtpartij over doen.Over strijken met een wat dikkere witte basis en dan maar zien hoe het gaat.Heb je instructie filmpje al wel 4 x zitten bekijken en heb inmiddels een nieuwe tube wit aangeschaft, want je hebt gelijk …. die kleine tubetjes zijn zo leeg.
  Ik heb je blog zojuist ook met interesse gelezen.Ik ga dus nu een poging doen om dit berichtje te uploaden en zal separaat een fototje toesturen van mijn eerste olie doekje gebaseerd op jouw instructie filmpje.
  Tevens doe ik een poging om een Gravatar foto te maken.Denk dat ik dit inmiddels heb gedaan maar hoe die afbeelding nu bij dit artikel komt begrijp ik niet helemaal (moet ik jouw blig emaiul adres bij Gravatar opgeven??
  Trouwens …. ik bespeur een enorm enthousiasme van jouw kant bij dit alles.Erg leuk en compliment!!
  Groetjes,
  Rens
  Lucht en water uitgevoerd door Rens, naar aanleiding van de gratis schildervideoles Lucht en Water
  Als ik wat te vragen of op te merken heb zal ik me zeker melden.
  Vraagje: Is jouw cursus uitsluitend als totaal pakket te verkrijgen of kan dit ook in onderdelen worden aangeschaft?
  Vriendelijke groet,
  Rens

  1. Hallo Rens,
   Leuk dat jij bent begonnen met schilderen.
   Schilderen is fantastisch om te doen en het gaat nooit vervelen.
   Voor iemand die pas is begonnen vind ik jouw lucht en water lang niet slecht gelukt.
   Als de glijlaag iets te nat is geworden, kun je deze wat droger deppen met een schone doek.
   Je kunt ook op een later tijdstip de bestaande lucht, nadat deze begint aan te drogen, weer verder door elkaar poetsen met kruis-streken.
   Daarna kun je de lucht weer oppakken bij wat je er in ziet.
   Je kunt hier en daar weer wat blauw toevoegen en uitpoetsen.
   Zolang de verflaag nog nat is hoef je dus geen nieuwe glijlaag aan te brengen.
   Het valt mij altijd op dat mensen bij het naschilderen van een videoles of foto hun energie en aandacht volledig nodig hebben om alle technieken onder de knie te krijgen.
   Hierdoor is er geen tijd om te voelen wat er gebeurt onder je penseel en te dromen tijdens het schilderen.
   Dit is iets dat mij ook overkomt als ik iets nieuws aan het leren ben, of ingespannen mijn best doe om iets heel goed te laten gelijken.
   Meestal zul je zien dat als je de technieken eenmaal onder de knie hebt, het schilderij veel losser en natuurlijker wordt en je vanzelf weet wat er moet gebeuren in het schilderij.
   Je hebt als het ware meer tijd om te dromen.
   Ik heb wel eens een schets gemaakt van een eilandje bij maanlicht, waar ik met de boot overnachtte.
   Later heb ik een heel precies schilderij van deze schets gemaakt, en het werd helemaal niets.
   Vervolgens heb ik het schilderij helemaal overnieuw geschilderd, maar nu zonder schets erbij.
   Ik had dus alle tijd om met mijn gevoel op het eiland te zijn in plaats van bij de schets.
   En wat denk je? Het schilderij werd precies zo als het was geweest op het eiland en ik was helemaal tevreden.
   Beste Rens, Ik wens je nog heel veel schilderplezier en je bent natuurlijk altijd welkom met vragen of fotos van jouw werk.
   De Videoschildercursus is alleen als totaal te koop, want de cursus vorm een geheel van begin tot eind.
   Vriendelijke groet,
   Alex Mooyman

 3. Dag meneer Mooyman,
  Bedankt voor de goede tips al in het eerste filmpje.
  Ik heb sinds 2 jaar schilderles. We werken met acryl, vooral om het na de les goed mee te kunnen nemen. Thuis oefen ik met olieverf. Ik wil graag figuren en portetten. Van oude meesters schilderen.
  Gek genoeg houd ik niet van schilderen in de natuur..
  Wat ik belangrijk vind om te weten is, wanneer schilder je met olie, nat in nat of op nat en wanneer moet je wachten tot het droog is. Van de laatste video begrijp ik dat wanneer je een dunne lijn wilt schilderen dat je moet wachten tot de verf droog is. Is dat ook zo bij haren van een persoon.
  Ik spaar voor 10 lessen bij iemand in Soest. Realistisch fijnschilderen. Maar u begrijpt . Ik wil graag aan de gang. Net twee portretten gemaakt met acryl, maar de verf wordt te gauw hard en overschilderen maakt het niet mooier. Dat is wel anders bij olieverf.
  Hartelijke groet,
  Marianne Broeke

  1. Hoi Marianne,
   Ja, met acryl werken is heel wat anders dan met olieverf.
   Vooral de droogtijd van olieverf geeft veel meer tijd om dingen rustig bij te werken.
   De kleuren van olieverf zijn helderder en dieper.
   De kleuren zijn gemakkelijker op het doek te mengen.
   Maak je een fout, dan kun je de verf gewoon weer weghalen.
   Kortom, alle tijd!
   Nat in Nat schilderen is een van de vele technieken met olieverf. het wordt ook wel ala prima genoemd.
   Natuurlijk kun je ook voor een andere techniek kiezen of meerdere technieken door elkaar gebruiken.
   Om Haren te schilderen kun je heel fijne penselen gebruiken of kwasten waarvan de haren erg uit elkaar staan.
   Daarnaast kun je ook Sgraffito toepassen.
   Een techniek waarbij je met een scherp voorwerp, dunne lijntjes in de verf krast, waardoor onderliggende kleuren weer tevoorschijn komen.
   Als je erg volgens planning werkt, kun je deze onderliggende kleuren helemaal aan het begin opbrengen met acrylverf. Daarna begin je pas met olieverf.
   Olieverf pakt uitstekend op acrylverf.
   Acrylverf over olieverf is niet aan te raden.
   Omdat Acrylverf hard wordt, terwijl de olieverf soepel blijft, zal de acrylverf uiteindelijk los laten.
   Voor het maken van dunne lijnen, vooral als deze heel erg dun en strak moeten worden, raad ik aan om de verf goed te laten drogen.
   Daarna kun je met doorzichtig plakband de lijnen afplakken en schilderen.
   Je kunt ook zelf sjablonen maken of andere hulpmiddelen gebruiken.
   Daarna direct het tape weer weghalen, zodat je kunt controleren of er geen verf onder is gekropen.
   Natuurlijk kun je nat in nat ook dunnen lijnen aanbrengen met bijvoorbeeld de scherpe kant van een palletmes, maar in natte verf moet je dan natuurlijk wel heel trefzeker kunnen werken.
   Natuurlijk kun je ook met de bovengenoemde techniek Sgraffito heel dunnen lijntjes maken.
   Beste Marianne, Ik wens je heel veel schilderplezier en hoop in de toekomst werken van jou op deze blog te kunnen bekijken.
   Foto,s kun je opsturen naar
   Vriendelijke groet,
   Alex Mooyman

 4. Hi Alex,
  Wel handig die filmpjes. Dank je wel hier voor. Sinds maart verleden jaar ben ik weer begonnen met olieverf schilderen. Tja vrijwel alles autodidact. Veel kijken en onderzoeken op internet. En vooral doen. De grootste fuck up heden is het krijgen van de juiste kleur. Als ik zoal kijk naar stillevens van sommige kunstenaars vraag ik me af hoe doen ze dat toch, of hoe krijgen ze dat voorelkaar? Soms als ik naar een schilderij kijk dan denk ik van oh dat kan ik ook maken. Mooi niet dus. Ik kan begrijpen dat voor sommige taferelen heel veel geduld of uren besteed moeten worden. Maar waar het m in wringt is toch volgens mij het ontbreken van gedege kennis. Ik gebruik bijv. medium ik weet niet eens waarom? Als het er maar aardig uitziet of de verf beter uitsmeert. (zo uit een tube is ook niet altijd smeuig genoeg) Bij toeval krijg ik soms een aardig effect. Ik gebruik zelfs acryl als ondergrond! God mag weten hoe dat uitpakt. Snap je het ontbreekt nog aan alle kanten aan kennis. Terwijl ik toch al met heel veel plezier een aantal schilderijtjes heb gemaakt en een dankbaar plaatsje op de muur hebben gekregen.
  Kortom ik ben nog niet waar ik wil zijn.
  Vr gr
  Lucas Tulp

  1. Hoi Lucas,
   Meer over kleurenleer en over mengen zul je verderop in deze blog kunnen vinden.
   Belangrijk is dat je weet hoe je uit de drie basiskleuren alle andere kleuren kunt mengen.
   Dat je begrijpt dat bijvoorbeeld oranje gemengd uit rood en geel meer naar geel kan neigen of meer naar rood.
   Of Groen meer naar blauw neigt of meer naar geel.
   Paars meer naar rood of naar blauw.
   Met wit maak je kleuren minder fel en met zwart maak je kleuren doffer.
   Met complementaire kleuren kun je schaduwkleuren maken.
   Met deze kennis alleen al moet je een heel eind kunnen komen.
   Verder is het ook een kwestie van veel doen.
   Verderop in deze blog zul je ook nog kleurrecepten kunnen vinden voor specifieke materialen en huidskleur.
   Een medium verandert de eigenschappen van de verf. Dit gebruik je dus alleen als je ook die bedoeling hebt.
   Mediums zijn met verschilldende eigenschappen verkrijgbaar.
   Acryl kun je uitstekend als onderschildering gebruiken. Het kan je kleuren dieper maken en je kunt ook een onderschildering maken in de complementaire kleur, waardor de kleuren realistischer zullen worden. Bijvoorbeeld groen onder rood of paars onder geel, etc.
   Dat je plezier in het schilderen hebt, dat is het allerbelangrijkst, en van expirimenteren leer je het meest, ook als je geen idee hebt wat je aan het doen bent.
   Natuurlijk is gedegen kennis ook macht, maar ik raad je zeker aan om nooit te stoppen met tegen alle regels dingen uit te proberen.
   Ik wens je nog veel schilderplezier.
   Vriendelijke groet,
   Alex Mooyman

 5. Hoi Alex,
  Jouw manier van uitleggen vindt prettig om naar te luisteren.
  Ook is het duidelijk.Momenteel maak ik foto’s in de buurt en ga
  dan thuis schilderen. Ik twijfel of ik een tekencursus ga volgen.
  Dit om beter te kunnen weergeven van wat je buiten ziet.
  Groetjes Kees

  1. Hoi Kees,
   Hoewel ik vind dat je niet hoeft te kunnen tekenen om te kunnen schilderen, Vind ik dat je van tekenen wel enorm inzicht krijgt in verhoudingen.
   Als je dingen zeer realistisch wilt kunnen weergeven, zal het je daarbij zeker helpen.
   Ik ben ooit begonnen met schilderen nadat ik al redelijk kon tekenen, en het zorgde ervoor dat ik van schilderen niets begreep, omdat ik probeerde te tekenen met verf.
   Het zij twee totaal verschillende technieken.
   Niettemin ben ik zeker van mening dat als je eenmaal begrijpt hoe schilderen werkt, het zeker kan helpen om door middel van tekenen beter inzicht in verhoudingen en schaduwen te krijgen.
   Ik wens je dus veel schilder- maar ook veel tekenplezier.
   Vriendelijke groet,
   Alex Mooyman

  2. hallo kees, ik zou de schildercurus zeker volgen; je leert een heleboel bij; en een voordeel is ook dat je daarna, als je wat werken klaar hebt, een eigen persoonlijke pagina kan krijgen, zodat je werk tentoongesteld wordt, dit is helemaal gratis en alex houdt dit voor je bij…groet, ypie

 6. hi Alex,
  Ik wil je hartelijk bedanken voor je inzet en voor de moeite die je doet om mij iets van je schilderkunst over te dragen.i Ik heb er echt wat aan. Ook in je blocs vind ik een hoop antwoorden op mijn vragen. Nogmaals heel erg bedankt hiervoor.
  Lucas

 7. Dag Alex.
  Bedankt voor je mooie site. Ik heb er veel aan.
  Ik wilde ook graag kijken naar wat jij noemt de gratis video. Dat kan ik doen zonder enige verplichting. In de mail die ik krijg staat dat ik eerst mijn inschrijving moet bevestigen. Dat lijkt toch op een verplichting. Ik ben altijd heel voorzichtig met zulke dingen. Hoe zit dat nou?
  Alvast dank voor je reactie.
  Eddie.

  1. Hoi Eddie,
   Fijn om te horen dat je plezier beleeft aan deze site.
   Het is mijn wens en doel om een platform te zijn voor iedereen die geinteresseerd is in schilderen met olieverf.
   Inderdaad is de videoles Lucht en water schilderen helemaal gratis.
   De mail die je krijgt in reactie op je inschrijving, bevat inderdaad een link waar je op moet klikken ter bevestiging dat je de gratis videoles wilt ontvangen.
   Het klikken op de bevestigingslink is alleen ter verivicatie dat jij ook werkelijk de aanvrager bent voor de gratis video en verplicht je verder tot niets.
   Dit is om te zorgen dat de gratis videoles terecht komt bij diegene die hem ook heeft aangevraagd.
   Deze bevestigingslink voorkomt dat de aanvraag bij iemand terecht komt die daar niet om heeft gevraagd.
   Tegenwoordig is deze bevestigingslink wettelijk verplicht om spam te voorkomen. Een goede zaak dus.
   Beste Eddie, ik hoop dat ik je vraag zo goed heb beantwoord.
   Heb je nog vragen? laat het mij gerust weten. Ik houd er van om duidelijk en transparant te zijn.
   Vriendelijke groet,
   Alex Mooyman

 8. Ik ben aan het experimenteren met olieverf. Ik heb een kleine canvas geschilderd zonder het eerst te bewerken, zoals je het in je video doet. Kan achteraf nog iets aan gedaan worden?
  Olieverf droogt niet snel. Is er een techniek die je hiervoor kan gebruiken,
  Alvast bedankt,
  Mila

  1. Hoi Mila,
   Het is niet noodzakelijk om je doek eerst te bewerken met een laag verdunde witte olieverf.
   Dit is alleen nodig als je Nat in Nat wilt schilderen.
   De techniek die ik in de Grats Video gebruik is inderdaad Nat in Nat.
   Je kunt echter ook gewoon zoals jij beginnen met direct verf aanbrengen op het droge doek.
   Laat je deze laag drogen en schilder je er daarna weer een laag overheen dan moet je je verf bijmengen met wat medium of lijnolie.
   Deze techniek noem je Vet over Mager schilderen.
   Voordeel van de nat in nat methode is dat de verf gemakkelijk glijdt en zich gemakkelijk met andere keuren op het doek laat vermengen.
   Breng je geen glijlaag aan, dan zal dit minder gemakkelijk gaan.
   Olieverf droogt inderdaad langzaam.
   Dit is een eigenschap waar je juist je voordeel mee kunt doen. Olieverf is geduldig.
   Je hebt zelfs de volgende dag nog tijd om dingen uit te werken.
   Bij sommige kleuren zelfs nog langer.
   Soms kan het echter handig zijn als de verf wel snel droogt.
   Hiertoe kun je de verf bijmengen met wat sneldrogend medium.
   Houd er hierbij wel rekening mee, dat je in dat geval alle kleuren met medium moet bijmengen, omdat je anders doffe plekken krijgt na droging van de verf.
   Veel schilderplezier,
   Vriendelijke groet,
   Alex Mooyman

 9. Hoi alex,
  heb veel gehad aan de gratis videoles!
  Bedankt. heb voor het eerst een “bevredigend” schilderij gemaakt. Heel blij mee dus:)
  schilderij-van-Pieter-de-Jong

 10. Hallo Alex ,heb net die video van lucht en water gezien leuk en ook leerzaam . Ik schilder al van af mijn 8e jaar en ben nu 68,en je bent nooit te aud om iets te leren .Maar ik zet meestal de ondergrond/achtergrond op met acryl verf en daar overheen een dun laagje lijnolie. en dan maar schilderen , dat gaat ook heel erg goed , vooral met landschappen en bloemen die ik meestal schilder , omdat ik niet zo best ben met schilderen van dieren en mensen maar die teken ik dan maar overvan een foto of zo . Groet van Ed Spijkers

  1. Hoi Ed,
   Geweldig dat je al zo jong begonnen bent.
   Jij bent duidelijk het toonbeeld dat schilderen voor alle leeftijden is.
   Acrylverf als ondergrond met daarna een laagje lijnolie is ook een uitstekende methode.
   Veel kleuren worden er dieper van.
   Je kunt ook complementaire kleuren gebruiken als ondergrond.
   Bijvoorbeeld bij portretten wordt regelmatig een groene onderschildering met acrylverf gebruikt.
   In de schilderkunst zijn trucjes om iets voor elkaar te krijgen absoluut toegestaan.
   Je hoeft dus echt niet alles zo uit de losse hand te kunnen schilderen.
   Ook ik maak zo nu en dan vooraf schetsen of uitgesneden foto,s om ze als eerste houvast neer te zetten.
   Voor mij gaat schilderen om het plezier, niet om de prestatie.
   Het is mijn ervaring dat de meeste schilders dat zo ervaren.
   Veel schilderplezier gewenst,
   Vriendelijke groet,
   Alex Mooymman

  2. Dat ik zo jong ben begonnen met schilderen , komt door mijn moeder, die kon heel goed tekenen . zij kocht voor mij van die goedkope olieverf , het merkk weet ik ook nog dat was ” MARIE ” olieverf . Mijn vader maakte dan van een plaatje hardboard een paneeltje met grondverf wit gemaakt en daar mocht ik dan aan de keukentafel mijn lusten op botvieren . Ik begon ook al op die leeftijd met fotografie , ook door mijn moeder en dat doe ik nu nog steeds , en ook nog steeds met veel plezier ! En fotografie is ook een goede leermeester , door te kijken en te doen en door je fouten te leren , leer je ook wat compositie is !!
   Groet van Ed Spijkers

 11. Ja, Alex , je hebt inderdaad gelijk, hier geld ” goedkoop is duurkoop ” .Van de dure verfsoorten gebruik je ook veel minder en het heeft meer pigment. Zelf gebruik ik Van Gogh of Amsterdam studie verf , en heel af en toe , koop ik wel eens wat goedkope verf , maar dat is luiheid , dan kan ik bij ons op de hoek bij de action terecht , maar het mengt niet goed met de betere verven en het verschiet enorm snel van kleur !!En het word snel hard in de tube !!!!!

  1. Hoi Ed,
   Ik ben blij dat jij mijn mening benadrukt.
   Dure verf is overigens niet zo heel veel duurder want het dekt veel beter en je hebt er dus ook minder van nodig.
   Vriendelijke groet,
   Alex Mooyman

 12. Ja, Alex, net je laatste instruktie filmpje gezien, is ook leuk en makkelijk te doen voor een beginner . Inderdaad, om een eenvoudig schilderij te maken , heb je maar een paar kleuren nodig . Ik zelf , maak schuimkoppen met een harde varkensharen waaier penseel . Gaat ook heel erg goed .

  1. hallo henk, ik ben ook nog maar net begonnen met de cursus, ik zou hem zeker aanraden…je wordt stap voor stap geholpen, en als je vragen hebt, beantwoordt alex die ook….veel plezier met de cursus…ps je kunt ook een eigen pagina krijgen, kijk maar eens bij de andere cursisten, dat heb ik nu pas gedaan….groetjes ypie ps. alex heeft ook een eigen webpagina met zijn schilderijen, heel interessant om te zien,ik weet alleen niet precies hoe je die moet vinden,maar als je alex vraagt, geeft hij het wel aan

 13. Dag Alex.
  Met ingehouden adem naar de eerste les gekeken. Het beeld stopte toen je net klaar was met eerste keer voorschilderen.Maar hoe gaat het nu verder? Het voelde net alsof iemand mijn taartje wegnam. Geweldig hoe je het presenteerde.Als juf die 35 jaar voor de klas heeft gestaan, kan ik dit met een gerust hart zeggen.
  Groeten Char.

 14. Bericht inhoud:
  Heb genoten van je schildercursus! Nog een vraagje(s)? kun je met olieverf ook zo op canvas schilderen? Als de ondergrond met terpentijn en witte verf behandeld is mag die dan ook droog zijn? Bij mislukken uitvegen, bedoel je dan met droge doek of kwast? En wat kun je het beste als vernislaag gebruiken bij olie en acrylverf?
  Ik wacht je antwoord af en nogmaals heeeerlijk zo’n uitgebreide cursus, je voelt de rust die ontstaat! Groetjes Arendien

  1. Hoi Arendien,
   Je kunt met olieverf ook direct op het canvas schilderen. Je zult dan alleen niet zo kunnen profiteren van nat in nat effecten.
   De verf werkt droger en stroever en vermengt minder gemakkelijk. Soms kan dit wenselijk zijn.
   Uitvegen van verflagen kan met van alles, droge doek, kwast, penseel. wattenstaafjes, etc. Het hangt er vanaf hoeveel je wilt verwijderen en hoe precies je dit wilt doen.
   Over vernislagen kun je op deze website genoeg informatie vinden. Bijvoorbeeld hier
   Ik wens je veel schilderplezier.
   Vriendelijke groet
   Alex Mooyman

 15. hallo Alex, ik heb je video bekeken, ook mijn voorkeur is het schilderen van luchten, wolken, zee en strand;
  mag ik er wat over vragen?
  ik probeert te achterhalen welke kleur onderschildering ik zou kunnen toepassen;
  bij b.v. een ondergaande zon:
  recht boven je is de lucht nog violet, vervolgens wordt het van donker naar licht blauw
  en naar de horizon toe van licht geel, via geel en oranje naar oranje/rood;
  wat is nu de beste aanpak:
  eerst een laag oranje en dan blauw
  of eerst blauw en daar bovenop oranje;
  misschien moet ik het gewoon zelf uitvinden.

  1. Hoi Teun,
   Ik zou niet zo snel kiezen voor een onderschildering voor luchten omdat deze meestal spontaan ontstaan.
   Wel kun je kiezen voor een onderschildering met acrylverf, in dezelfde kleuren.
   Hierdoor zullen de kleuren feller en stralender overkomen.
   Luchten zijn het mooist als de kleuren mooi door elkaar vloeien c.q. in elkaar over gaan.
   Daarom is in mijn ogen nat in nat schilderen de beste techniek.
   Daarbij kun je soms echter wel tegen problemen aan lopen zoals dat geel naast blauw soms ongewenst groen kan opleveren.
   Het is in ieder geval aan te raden om te beginnen met je meest kwetsbare en lichtste kleuren.
   Strijk daarna je sterkere kleuren voorzichtig in de kwetsbare kleuren.
   Werk bij foutjes de lichte kleuren weer terug met een schone kwast.
   Als je zachtjes te werk gaat, zullen kleuren onderling wel in elkaar overgaan, maar geen mengkleur opleveren.
   Naast elkaar liggende kleuren op de kleurencirkel zijn vaak gemakkelijk te vermengen.
   Tegenoverliggende (complementaire) kleuren hebben de neiging om elkaar te beïnvloeden.
   Daarbij moet je dus iets voorzichtiger te werk gaan.
   Verder kan ik je absoluut op het hart drukken om gewoon wat te proberen en niet bang te zijn om fouten te maken.
   Van fouten maken leer je vaak onverwachte dingen die je anders nooit ontdekt zou hebben.
   Veel schilderplezier gewenst!
   Vriendelijke groet,
   Alex Mooyman

 16. Hoi, ik nu 2 keer geprobeerd om het gratis uur schilderles aan te vragen maar ik krijg geen bevestigingsmail dus waar ligt dit aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *