Haar schilderen

Portret met gedetailleerd en realistisch haar

Inzicht krijgen in een aantal belangrijke portretschilder technieken zal zeker helpen als je leert hoe je een persoon op doek moet schilderen. Wanneer je niet weet hoe je haar kan toevoegen aan een portret, kan je makkelijk je portret ruïneren. Een van de laatste dingen die ik doe wanneer ik een portret schilder is het schilderen van het haar

Haren vallen op en over het gezicht, dus moet je uiteraard eerst het gezicht hebben afgerond voordat je de haren goed kan schilderen. Hier volgen vijf gouden tips om haar te schilderen bij een olieverf portret.

Tip 1: Huidskleur onder het haar verlengen

Verleng de huidskleur van het gezicht tot in de haargrens. De reden dat je de huidskleur omhoog wil trekken is dat de achtergrond op plekken door de haren heen zichtbaar zal zijn. Als de achtergrond de verkeerde kleur heeft dan kun je dit later niet meer repareren. Zorg dus dat de achtergrond van het haar eerst de juiste, aansluitende huidskleur heeft, voordat je het haar zelf gaat schilderen. Zo maak je slim gebruik van de achtergrond om je portret realistischer te maken.

Tip 2: Zorg dat je portret eerst volledig droog

Als je portret volledig droog is dan hoef je niet meer bang te zijn dat je jouw portret ‘ruïneert’ met het aanbrengen van haar. Je portret is volledig droog wanneer de verf niet meer oplost met terpentine. Je kunt dit gemakkelijk testen aan de zijkant van je doek, door een doekje met terpentine enkele minuten tegen het doek aan te houden. Wordt de verf zacht of lost deze op, dan kan je het beste nog even wachten

Is je doek eenmaal goed droog, dan kun je beginnen met het haar.  Je hebt nu iets meer vrijheid om te experimenteren met het haar. Kleine foutjes kun je nu gemakkelijk verwijderen met terpentine om vervolgens opnieuw te beginnen.

Tip 3 : De juiste kwasten en penselen

Voor het schilderen van haren kun je al je oude, versleten kwasten en penselen tevoorschijn halen. Kwasten en penselen waarvan de haren alle kanten op staan, waarvan de haren stug en stijf geworden zijn. Kortom, hoe slordiger ze zijn, hoe beter! Dit zal juist het realistische effect van haar benadrukken.

Over het algemeen zijn stugge varkensharen het meest geschikt. Daarnaast kan je het waaierpenseel gebruiken en de sleper. Om de verf gemakkelijk aan te brengen kan je de verf wat verdunnen met wat medium, olie of terpentine.

Tip 4 : Breng haar in lagen aan

Werk in lagen. Dit principe gaat op voor bijna elk aspect van het portretschilderen. Vergeet niet dat het haar veel meer is dan één laag. Schilder het haar altijd vanuit de kruin.

Ik raad je aan om te beginnen met het schilderen van het gehele ‘haar gebied’. Gebruik een lichte versie van de haarkleur. Voeg vervolgens een andere kleurtype toe zonder dat deze kleur de onderlaag helemaal dekt. Schilder tot slot de kleinste haartjes het laatste.

Tip 5 : Weet wanneer je moet stoppen

Weten wanneer te stoppen is erg belangrijk bij het schilderen van haren in een portret. Stel je voor dat je al de moeite hebt gedaan om verschillende lagen aan te brengen, verschillende kleurtinten, highlights en onderlaag. Wanneer je dan net een laag teveel aanbrengt kan dat een behoorlijk vervelend effect op de uitstraling van je portret hebben. Overdrijf dus niet. Schat goed in wanneer je het juiste aantal lagen hebt. Hou het beeld realistisch en bekijk af en toe je portret van een afstandje.

Penseel

 

Het schilderij bovenaan dit artikel is gemaakt door Ingrid Geerdink, een van de getalenteerde schilders op Schildervrienden. Je ziet hierin een aantal van de tips prachtig terugkomen. Je kunt gratis lid worden van Schildervrienden en in contact komen met Ingrid en vele andere beginnende en gevorderde schilders.

Heb jij nog tips over het schilderen van haren? Deel ze hieronder!

 

10 gedachten over “Haar schilderen

 1. Heel goed om te lezen dat je hiervoor geruïneerde penselen kunt gebruiken. Ik stoei vaak met het waaierperseel.
  Dank voor de tip Alex.
  Toen ik de kale Mona Lisa zag moest ik wel even lachen. Heb zelf ook een kaal hoofd gehad en inmiddels een zelfportret gemaakt op abstracte wijze. Heel erkenbaar plaatje dus.

  1. Hoi Hanna,
   Hoewel wij Aziaten allemaal op elkaar vinden lijken, zijn ze allemaal verschillend.
   Ik kan je dus zonder voorbeeld alleen maar een suggestie geven.
   Ivoorzwart heeft veel glans. Je kunt het zwart wat vermengen met een beetje blauw.
   Welke blauw het beste voor jou werkt is een kwestie van wat testjes doen.
   Succes!
   Vriendelijke groet,
   Alex Mooyman

 2. Hallo,mijn naam is Harry en ik hou van schilderen,ik vindt het prachtig om deze site te bezoeken voor bepaalde ideeën op te doen,zeer handige weetjes staan erbij.
  Ik heb een jaar les gehad van onze bekende Maastrichtse schilder Puck Herben.
  Ga eens naar zijn site zou ik zeggen,en bekijk eens zijn schilderijen.
  Ik heb en blijf ook oefenen met haren,maar krijg het nog niet voor elkaar.
  Dus heb nog wel ff wat te leren.
  Bedankt Alex Mooyman voor U antwoorden ivm haren schilderen.

  1. Hoi Harry,
   probeer een paar goedkope varkensharen kwasten te ruïneren.
   Knip er haren tussenuit, buig ze alle kanten op, haal ze over grof schuurpapier en duw na reinigen de haren flink door de war.
   Behandel ze nooit met verzorgende zeep, maar laat ze flink lijden.
   Dat worden je favoriete kwasten om haren mee te schilderen.
   Bedankt voor je compliment. Ben je ook al lid geworden van Schildervrienden?
   Vriendelijke groet,
   Alex Mooyman

 3. Veelal gebruik ik een scherp penseeleind of een sateh stokje om verfijningen aan te brengen. Trek dat met de haarrichting mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *