Heb jij vragen?

Alex Mooyman

ik ben benieuwd wat je tot zover hebt gehad aan mijn aanwijzingen in de zes-delige serie het geheim van kleuren mengen in de praktijk. In principe zijn dit de absolute basisregels voor het trefzeker mengen van kleuren. Als je ze toepast, dan kan het niet anders dan dat je er grip op krijgt.

Maar tijdens het toepassen van deze basisregels kan ik mij voorstellen dat er ook vragen bij je op zijn gekomen. Ik ben er daarom graag voor jou om die vragen te beantwoorden. Ook als je helemaal geen vragen hebt en het kleuren mengen jou in één keer goed af is gegaan, dan hoor ik dat graag. Jouw feedback helpt mij om nog beter te begrijpen hoe ik alles zo goed mogelijk uitleg.

Dus ik hoop dat je even een minuutje wil nemen om ook mij te helpen om jou zo goed mogelijk te begrijpen. Laat jij hieronder ook jouw reactie achter? Jij doet mij hiermee een groot plezier! Alvast heel erg bedankt!

65 gedachten over “Heb jij vragen?

 1. Beste Alex,
  Ik ben zo blij dat ik jouw website heb gevonden! Al een tijdje ben ik op zoek naar een manier om rust in mijn hoofd en lijf te vinden. Mijn man heeft me onlangs een schilder set cadeau gegeven. Ik had nog nooit iets met schilderen gedaan. Ik zei zelfs altijd dat ik niet creatief was, mijn man was de creatieveling van ons 2. Totdat ik een paar weken geleden begon met het volgen van tutorials op YouTube. Ik sta verbaasd van mezelf wat ik weet te creëren. Ik gebruik de tutorials als leidraad en geef mijn eigen invulling. Het resultaat is prachtig, tenminste als ik mijn vrienden moet geloven 😉 Ik heb eindelijk mijn manier van mediteren gevonden. Voor het eerst in 2 jaar nadat ons dochtertje is overleden, kan ik eindelijk een soort van rust ervaren.
  Ik was al even op zoek naar meer verdieping, zodat ik meer mijn eigen stijl kan ontwikkelen. Jouw inleiding is zo herkenbaar! Geen flauw idee wat ik doe, ik doe maar wat, maar het werkt wel. Maar eigenlijk wil ik precies de kleur kunnen krijgen die ik voor ogen had en het wordt gewoon te duur. Ik gebruik veel te veel verf 😉 dus dank je wel voor het delen van je kennis, ik weet zeker dat ik er heel veel plezier aan ga beleven!
  Warme groet, Marloes

 2. Hi Alex, Ik heb jou informatie aandachtig gelezen. Ert zit inderdaad informatie bij waarvan ik niet op de hoogte ben. Zeer bruikbaar. Alleen ben ik nog niet echt gaan schilderen. Dat gebeurt in de paasvakantie, dan ga ik de kleuren mengen en maak ik iets abstracts, zodat ik jou mijn ervaring en commentaar kan geven. Maar bedankt voor de info.

 3. Dag Alex, ik vind dat je zaken zo duidelijk en verhelderend uitlegd. Ik kijk altijd naar je mail uit. Kleurenmengen ben ik nu aan het oefenen, dat is nog niet zo gemakkelijk vind ik, maar ik blijft daarmee doorgaan! Dank je wel voor je fijne informatie.
  Groetjes Jorien

  1. Dankjewel Jorien,
   Ik wens je veel plezier met kleuren mengen.
   Als je vragen hebt dan weet je me te vinden.
   Vriendelijke groet,
   Alex Mooyman

 4. Hoi Alex
  Ik vindt dat jij het goed uit leg, het doet mij wel wat. ben zins kort hele dagen thuis vandaar die hobby schilderen gaan doen. Het geef mij rust zins mijn zoon 7,5 jaar is overleden en mijn man wordt 3 mei jaar geleden is overleden. maar probeer met schilderen en tekeningen het weer op de rit te krijgen.
  Alex alleen het mengen en schaduw en diepte kleuren Hoe breng je dat op in de praktijk.

  1. Hoi Corry,
   Schilderen is een zeer genezende bezigheid. Ik kan er over meepraten.
   Schaduwen meng je meestal door een heel klein beetje complementaire kleur toe te voegen.
   Zo zal bijvoorbeeld een rood voorwerp meestal schaduwen hebben van rood met een heel klein beetje groen.
   Een complementaire kleur haalt de intensiteit van zijn tegenkleur omlaag en maakt hem meestal donkerder.
   Schilder je echter niet uit je hoofd, maar van bijvoorbeeld een foto of een model, dan is het veel beter om te kijken naar de werkelijke schaduwkleuren en deze dan precies na te mengen. Kleuren worden namelijk altijd beïnvloed door omliggende kleuren en het licht.
   Ik weet niet zo goed wat je met diepte kleuren bedoelt, maar ik doe een gok.
   Diepte, ofwel optisch perspectief bereik je door ver weg liggende kleuren minder intens te maken en dichtbij liggende kleuren intens te houden.
   Hierdoor ontstaat vanzelf diepte.
   Als je iets anders bedoelt, dan hoor ik dat graag.
   Vriendelijke groet,
   Alex Mooyman

 5. Hoi Alex, als je spreekt over een kleur donkerder of lichter maken heb je het over wit of bruin. Bedoel je dan titaan wit en ruwe omber?

 6. De cursus kleuren mengen is volledig duidelijk. Ik oefen ermee door te proberen te visualiseren wat het effect van het mengen zal zijn, een soort proeven dus. Dat is mijn manier om er gevoel voor te krijgen. Ik heb nog wel een vraag: waarom meng je de kleuren steeds zodanig dat er een egaal geheel ontstaat ? Als je ze niet volledig mengt krijg je een beetje het effect dat je ook bij pointillisme krijgt, het lijkt de kleur, maar het is niet de kleur en daardoor ontstaat een levendig effect.

  1. Hoi Frans,
   Ik meng de kleuren heel egaal omdat we bezig zijn met een kleur heel exact na mengen.
   Vriendelijke groet,
   Alex Mooyman

 7. Ha Alex,
  Mijn schilder ambachtelijke inzichten zijn in het algemeen louter intuïtief. Er zijn wel enige echte kunstschilders in mijn omgeving die ik raadpleeg, soms, vaak, zo af en toe, regelmatig. Mijn ervaring is dat ze nogal introvert zijn. “Volg je hart” zeggen ze meestal. Zelf ben ik redelijk (nou ja, redelijk, zeg maar verdomd) extravert (adhd-jerig zelfs). Zie sommige van mijn werken op facebook.
  Het mengen van kleuren doe ik uiteraard óók op gevoel. Jou tips over dat mengen komen krachtig “binnen” . De toepassing volgt. Ik ga je andere e-boeken nog lezen.
  Jouw tips blijf ik dus graag lezen.
  Dank en groeten
  Freek

  1. Hoi Freek,
   volg je hart is natuurlijk een prima advies, maar als het daar bij blijft, voelt het wel een beetje eenzaam.
   Dat introverte in de kunstwereld herken ik. Ik zou het zelfs geslotenheid willen noemen.
   Veel kunstenaars delen niet graag en zijn vaak bang dat een ander er met hun idee vandoor zal gaan.
   Ik heb zelf juist het vertrouwen dat delen tot vermenigvuldigen leidt.
   Mijn ervaring is dat hoe meer je deelt, hoe meer er terug komt.
   Ik wens je nog veel plezier van mijn E-boeken.
   Vriendelijke groet,
   Alex Mooyman

 8. Dag Alex,
  Ik ben nog bezig alle benodigdheden samen te “scharrelen”, volgens jouw adviezen. Hier in Hongarije duurt dat wel een tijdje. Ik ben nogal frenetiek wat betreft kwaliteit: het beste ismaar net genoeg. Daarom zoek ik nog steeds dat beste. Mijn ervaring: het beste heeft zijn prijs maar is met de tijd dikwijls het goedkoopste + beginnen schilderen met de beste kwaliteiten is de grootste garantie op succes.
  Groeten Marc

 9. Je uitleg over Kleurenmengen is zeer duidelijk en begrijpelijk. Ik kan hier zeker verder mee,
  toch is het ook mijn bedoeling om binnenkort een mengcursus bij je te volgen.
  Groetjes,
  Rene Ottens.

 10. Beste Alex,
  Je uitleg is met de juiste woorden en eenvoudig gegeven. Ik ben alles goed aan het bestuderen en oefen met kleuren om de juiste verhoudingen
  te leren kennen.
  Vriendelijke groet, Tiltrix

 11. Hoi Alex, ik heb veel aan je uitleg , leerzaam en handig.
  Ik kwam op je website om te kijken of ik er iets van kon leren, ik denk dat ik er wel iets aan heb.
  De komende tijd gaat dat wel gebeuren, we zijn op dit moment bezig met het Airbrushen van onze motoren en dat neemt nog even tijd in beslag.
  Daarna ga ik me weer op het schilderen richten, bedankt voor zover!
  Vriendelijke groeten en een fijn weekend gewenst.
  Nellie en Rob van Willigen.

 12. beste Alex
  op dit moment volg ik ook een schilders cursus bij mij in de buurt ,alles is voor mij nog nieuw
  mijn eerste schilderstuk was heel goed geslaagd, en heb er nu veel zin in
  ik vind het allemaal heel spannend ,wat betreft de kleurenkennis die ik van jouw mag ontvangen
  daar ben ik heel blij mee en kan er veel van leren
  ik heb al een begin gemaakt met het mengen van de kleuren
  oefening baart kunst,
  bedankt voor de informatie,
  met vriendelijke groet, Jan

 13. Hallo Alex,
  Ik was eerst van plan om iets meer over mijzelf te vertellen na mijn vakantie. Maar het lijkt me beter om het nu alvast te doen. Ik ben al een redelijk aantal jaren bezig met tekenen en schilderen. In 1991 volgde ik een paar jaar cursus daarin, gewoon avondlessen. Eerst wat tekenlessen en daarna kon je verder met schilderlessen. Welke techniek je koos maakte niet uit. Ik heb me toen beperkt tot aquarel en pastel, beiden doe ik nog steeds. Na 3 jaar cursus ben ik gestopt met deze lessen omdat ik een cursus tuinarchitectuur wilde doen bij de LOI. Ik moest kiezen op dat moment wat ik ging doen omdat vrije tijd naast je werk nu eenmaal niet oneindig is. Na deze cursus heb ik de draad weer opgepakt en ben toen ook voorzichtig begonnen met olieverf. Om het niet te duur te maken koos ik toen omwille van de prijs voor de serie Van Gogh van Talens. Best goed maar niet de kwaliteit zoals van Rembrandt. Ik was wel spaarzaam met het aanschaffen van de kleuren. Ik kocht bijvoorbeeld geen groen, oranje of paars maar wel de primaire kleuren en daarnaast wit en zwart en ook omber en bijvoorbeeld groene aarde. Ik begon dus toen al om de secondaire kleuren te mengen. Ik baseerde mij hierbij op een boek van Michael Wilcox, een Engelse aquarellist. Hij ging niet uit van 3 kleuren (rood, geel en blauw) maar van 2 rode kleuren. Eén warm, cadmiumrood en één koud, Kraplak donker; 2 blauwe kleuren, ceruleumblauw (koud) en Ultramarijn (warm); 2 gele kleuren, cadmiumgeel middel (warm) en cadmium citroengeel (koud). Met dit systeem heb ik altijd kleuren gemengd bij zowel aquarel als olieverf. Jij gaat uit van de 3 primaire kleuren (staat bij Van Gogh helaas niet op de tube vermeld). In jou systeem zou ik dus 3 tubes verf kunnen uitsparen. Ik denk er dan ook steeds meer over om jou cursus aan te schaffen, alleen niet nu vlak voor de vakantie maar als ik terug ben zal ik je laten weten wat ik ga doen. Dat wordt dan na 21 mei as. De informatie die je me tot nu toe hebt gestuurd vind ik zeer waardevol. Voor nu vriendelijke groeten en tot mails. Aarnout

  1. Hoi Aarnout,
   heel goed dat je zo weinig tubes hebt gekocht. Het spaart veel geld en je leert er bovendien veel beter van mengen.
   Kleuren warmer of kouder maken kun je met slechts de primaire kleuren heel gemakkelijk zelf.
   Daar heb je dus zeker geen extra tubes voor nodig.
   Ik wens je een heel fijne vakantie vol schilderinspiratie.
   Vriendelijke groet,
   Alex Mooyman

 14. Hallo Alex,
  Ben blij met de uitleg van kleuren mengen. Wat ik graag wil weten hoe ik een mist kan maken. Ik begin weer tijd te krijgen om te schilderen en probeer iets op te zetten wat dan te zien is door een mist. Hoop op een tip.
  Met vriendelijke groet.

  1. Hoi Louise,
   mist kun je heel gemakkelijk maken door met een droge schone brede(ca. 4 cm) kwast rechtstandig in de verf te kloppen.
   De kwast moet niet al te stug zijn en een beetje verende haren hebben.
   Eventueel kun je een heel klein beetje verf laden, maar dat moet echt maar heel weinig zijn. Zo weinig dat het alleen op de puntjes van de haren zit.
   Vriendelijke groet,
   Alex Mooyman

 15. Hallo Alex,
  Ik heb het gratis E-boek aangevraagd en bevestigd waardoor ik het kreeg. Echter ik moest stoppen en nu ik het weer wilde hebben kom ik niet verder als u heeft uw email adres bevestigd. Hoe kom ik nu aan het boek?
  Met vriendelijke groet, Louise

  1. Hoi Louise,
   je het een mail ontvangen (of die ontvang je nog) met daarin een download link voor het E-boek.
   Daar kun je dus gewoon op klikken om het E-boek nogmaals je downloaden.
   Wel even opslaan natuurlijk.
   Vriendelijke groet,
   Alex Mooyman

 16. hallo, ja, ik wildde]
  ja, ik wilde graag weer gaan schilderen(na ernstige ziekte) om te zien of ik het nog kon. schilder nl. al heel lang. maar kan niet meer zo goed zien. heb veel schilderijen , ook voor mijn voorraam, maaaaaaaaaaar aaaarzel om weer te beginnen. nog heel veel tubes, olie, acryl en aquarel. dus/ misschien toch maar weer aan de slag. vond het altijd heerlijk om e doen. uren lang. niet piep meer, eigenlijk wel stockoud, maar wat let me eigenlijk?

  1. Hoi Riet,
   Misschien ervoer je schilderen net zoals ik: Het bezig zijn met schilderen heeft meer waarde dan het eindresultaat.
   Het eindresultaat is het (bij)product van jouw beleving. In principe is de weg altijd belangrijker en indrukwekkender dan de eindbestemming.
   Het kan goed mogelijk zijn dan je veranderde zicht beperkingen met zich meeneemt. Maar als je je verzet daartegen los laat, zal je zien dat je ook nieuwe ontdekkingen zal doen en er nieuwe mogelijkheden ontstaan.
   Ik begin zelf regelmatig aan dingen waarvan ik nooit zeker weet of ik ze tot een goed einde zal brengen. Daardoor beleef ik veel en komen oplossingen vaak uit onverwachte hoeken.
   Doen is gewoon beter dan denken over doen.
   Ik geef mijzelf vooraf altijd de vrijheid dat iets grandioos mag mislukken. Als het ook echt mislukt, dan grom ik even hardop en laat het van me afglijden.
   Shit happens en doen blijft altijd beter dan denken over doen. Ook als er soms iets niet lukt.
   Wanneer mogen we je volgende schilderij bewonderen?
   Vriendelijke groet,
   Alex Mooyman

 17. Beste Alex
  Er is een mooier wereld voor mij open gegaan.
  Maar, ik ben een bijzonder langzame lezer.
  Ik moest een schilderij schilderen in duo voor een expositie betreffende positieve effecten van vervuiling van de olieraffinaderij bij ons op het eiland Curacao. Ik ben zeer dankbaar voor de aanwijzingen voor het mengen van kleuren.
  Vooral hoe ik de kleur minder scherp kan maken (of kleur in de schaduw) door het toevoegen van de complementaire kleur en absoluut geen zwart (hetgeen ik hiervoor gewoon was te doen). Heel fijn bedankt voor de aanwijzingen.
  Gisteren was onze schilderij ingeleverd. Morgen is de opening van de expositie. Vandaar dat ik nog geen reactie had kunnen plaatsen bij jou
  Natuurlijk zijn er nog veel vragen om die aan je te stellen. Ik ga verder lezen en uitproberen. Hierbij zal ik je dan meer gerichte vragen stellen.
  Heel hartelijk dank,
  Jarmila.

 18. Dag Alex,
  Ik ben blij met jouw e.book en aanwijzingen, die ik allemaal overzichtelijk in mijn virt. Bibliotheek heb gedownload, maar momenteel ben ik meer bezig met mijn tuin dan met schilderen. Bedankt dus!

 19. Er gaat voor mij een nieuwe wereld open. Ik ben de laatste dagen bezig geweest met een schilderij waarin veel tinten grijs zaten. Ik was gewend om deze te maken met zwart en wit, of met Van Dijckbruin en wit maar heb het nu ook geprobeerd via complementaire kleuren en krijg aldus veel tinten grijs. Wonderlijk!!
  Bedankt om dit met ons te delen,
  veel groeten,
  Lutgarde

 20. Beste Alex,
  Wij overwinteren in Spanje en heb het kleuren mengen nog niet uitgeprobeerd, maar ik denk dat ik er heel veel van kan leren en uitproberen als ik weer in Spanje ben op het ogenblik ben ik in Nederland en heb hier de spullen niet en ga in september weer daarheen. Dan krijg je zeker een mail hoe het mij is vergaan met het mengen.
  Met vriendelijke groet en dank,
  Corrie van Leeuwen.

 21. Beste Alex,
  jou hoofdstukken kleuren mengen zijn voor mij leerzaam geweest en zal ze als zodanig bewaren en waarschijnlijk geregeld doorkijken als het weer wat weggezakt is. Blijf ik toch nog met twee puntjes zitten.
  Ik probeer portretten te schilderen en wat daarbij nog steeds mijn grootste probleem blijft is te “zien” welke kleur ik nodig heb, en deze reproduceerbaar weer te kunnen maken de volgende dag. Als je over deze twee punten nog wat zou kunnen toevoegen aan “Het geheim van kleuren mengen” dan zou dat helemaal top zijn.
  Groeten
  Jan

  1. Hoi Jan,
   als je van een foto naschildert, maak dan een paar kopieën waar je je mengkleur naast de gewenste kleur kunt plaatsen.
   Werk je van een model dan kan het helpen om je mengkleur op een stokje te smeren en dan langs het stokje kijken naar het model.
   Verder is het aan te raden om naastliggende kleuren af te dekken omdat deze de kleur kunnen beïnvloeden.
   Bij een model kun je door een leeg diaraampje kijken of een kokertje maken van je vuist.
   Als je een kleur mengt die je later bij wil kunnen maken, maak dan even een proefstukje en zet daar met een stip even de gebruikte kleuren bij, plus eventueel nog wat aantekeningen.
   Succes!
   Vriendelijke groet.
   Alex Mooyman

 22. Hoi Alex
  Momenteel zit ik in een verhuis en ben aan het behangen en schilderen
  Laat je later weten hoe het kleuren mengen en zo mij bevalt
  Wil met natuur- en portretschilderen proberen
  Heb het wel eventjes allemaal doorgenomen en vindt het interresant
  Ik denk dat ik veel van jou kan leren
  Daarom wil ik je nu heel hartelijk bedanken
  groetjes en tot later

 23. Hallo Alex, ben blij dat ik de stukken weer terug heb, ben nu niet aan het schilderen geweest, maar eerder wel en het was heel fijn om dit zo te gebruiken. Ik blijf het erbij houden, want nog niet genoeg gedaan om het uit mijn hoofd te doen, dus gebruik nog steeds je aanwijzingen en ben er blij mee…

 24. Ik vind de uitleg heel interssant ik heb alleen nog mat acrylverf geschilderd,, olieverf is de volgend stap ik heb dus best veel aan je lessen.
  Hartelijk dank daarvoor

 25. Hallo Alex,
  Ben nog maar juist begonnen met schilderen en heb al veel gehad dan jouw aanwijzingen. Het is allemaal nog een beetje experimenteren , maar ik zie het wel goedkomen. Alvast bedankt.
  Grtz Peter

 26. Beste Alex,
  Je nieuwsbrieven over kleuren en het mengen ervan zijn duidelijk en goed te lezen.
  zelf schilder ik nu met acrylverf en wil overstappen op water mixable olieverven.
  Met de informatie over het mengen van kleuren en soorten verven en mijn kleurenkennis van vroeger hoop ik mijn hobby te verbeteren.
  Ik zou zeggen ga zo Door.
  Mvgr, Rien

 27. Ik heb het momenteel erg druk ( onverwacht bezoek ) tot 31 Aug, Ik heb het moeilijk om al de mails te volgen ik druk alles af,

 28. Hallo Alex
  Ik heb veel aan je informatie maar vraag me een ding af. Mengen van kleuren. Je beoordeelt zelf of je de gewenste kleur krijgt. Toch? Of zijn daar ook regels voor?
  Josefien

  1. Hoi Josefien,
   Ja, je beoordeelt de kleur zelf.
   De regels om de kleur te beoordelen heb je al geleerd in de vorige lessen.
   (moet deze kleur meer rood bevatten, meer geel, meer blauw etc.)
   Deze pas je dus gewoon toe.
   Wel is het belangrijk om omliggende kleuren af te dekken om beïnvloeding te voorkomen.
   Verder kun je de voorbeeldkleur en de mengkleur onder verschillende soorten licht bekijken.
   Vriendelijke groet
   Alex Mooyman

 29. beste Alex,
  spijtig genoeg had je nog geen reactie van mij ontvangen maar hier ben ik dan.
  Ik wil beginnen te schilderen en heb met volle aandacht je cursus gelezen en als het lukt ga ik volgende week alles in de praktijk uittesten en nadien zal ik zeker weer een reactie geven. Maar toch al bedankt voor alles

 30. Hallo Alex,
  De vakantie is voorbij, de mailbox is leeg, dus nu gaat het eindelijk gebeuren.
  Tekenen was mijn hobby, maar wel zwart/wit omdat ik (gedeeltelijk) kleurenblind ben.
  De site maakte mij duidelijk dat het geen probleem moet zijn om toch in kleur te schilderen.
  Daarom wil ik mij aanmelden voor de cursus schilderen en de cursus kleurenkennis.
  Ik heb wel een heel druk leven, maar deze uitdaging wil ik wel aangaan.
  Bedankt alvast. Groeten van John-P.

 31. Hallo Alex,
  Heel erg bedankt voor de interessante tips ivm kleuren mengen! Je uitleg is heel duidelijk en is een degelijke hulp. Het goed me nu toch gemakkelijker af om de juiste kleur te krijgen. Ook het gebruik van de complementaire kleuren voor schilderen van schaduw geeft betere resultaten vind ik. Ik meng soms mijn kleuren rechtstreeks op het doek (meestal in eerste laag), maar doe wel steeds eerst de test op mijn palet, en dankzij jouw kleurencursus kom ik minder voor verrassingen te staan. Nog bedankt voor je informatie! Groetjes, Gerlinde

 32. Ik schilder drie jaar. Heb wel over kleur en kleuren mengen gelezen, maar nog nooit zo duidelijk. Ik mengde kleuren door maar nooit vanuit de drie primaire kleuren. Ik loop daarin vast omdat in nooit krijg wat ik wil. Ik zet mijn hele werkwijze over boord en begin opnieuw door jouw aanwijzingen te volgen en dat in te slijpen. Ik begin met een abstract schilderij. Ik hoop daarmee verder te komen.

  1. Hoi Gerrit,
   ik mag graag horen dat ik mensen in één keer op het juiste pad zet als het gaat om kleuren mengen.
   Ik heb zelf ook eindeloos lang gezocht om te ontdekken dat er maar één juiste manier is die altijd werkt.
   Gek eigenlijk dat deze informatie zo moeilijk te vinden is.
   Ik ben blij dat ik dit probleem voor iedereen kan oplossen.
   Het is eigenlijk zó simpel.
   Vriendelijke groet,
   Alex Mooyman

 33. Hallo Alex, jouw mails zaten in mijn spam en dat heb ik vandaag pas ontdekt (zit te veel op mijn tablet). Ik ben bezig om een paspartpout te maken in een bijpassende kleur en dat lukt niet goed. Met jouw aanwijzingen ga ik nu aan de slag en je hoort van mij de resultaten.

 34. Hallo Alex ik moet er nog mee aan de slag eerlijk gezegd en zal mij er aankomende weken eens in gaan verdiepen en ermee experimenteren. Ik was eerlijk gezegd erg benieuwd hoe ik een mooie goudkleur kon maken. Maar bij deze alvast hartelijk dank voor jouw tips.

 35. Ja Alex ik heb veel aan je tips,maar ben in de oefenfase en wil graag een goede huidskleur maken en een licht getinte huidskleur nog niet goed gelukt maar wat je zegt blijven oefenen ,als je hier nog goede tips voor hebt graag.

  1. Hoi Joke,
   in de kleurenmengcursus onthul ik een systeem waarmee je moeiteloos alle bestaande huidkleuren kunt mengen.
   Omdat ik mezelf niet helemaal overbodig wil maken kan ik daar helaas niet zoveel over kwijt.
   Wel kan ik je uitleggen dat huidkleuren vaak andere kleuren bevatten dan je zou verwachten.
   Zo zal je in donkere huidkleur vaak groenen en roden aantreffen.
   Ik raad je aan om gedetailleerd wat huidkleuren op foto’s te bekijken en omliggende kleuren af te dekken.
   Met het systeem dat je in deze gratis cursus leert zal je deze kleuren kunnen namengen.
   Vriendelijke groet.
   Alex Mooyman

 36. ben bezig met een achtergrond aan het opzetten mar deze geeft af is deze dan niet droog of zo heb met acryl geschilderd maar wil ook een met olieverf proberen

  1. Hoi Teus,
   ik heb niet zoveel verstand van acrylverf, maar het klinkt alsof je verf niet genoeg bindmiddel bevat.
   Tubes die erg lang hebben gelegen kunnen ontmengen.
   Misschien is dat het probleem.
   Vriendelijke groet.
   Alex Mooyman

 37. Dag Alex,
  Hartelijk dank voor je regeltjes betreffende het mengen van kleuren. Voor mij was een en ander niet helemaal nieuw, maar mijn academietijd ligt al ruim dertig jaar achter me. Je hebt me bevestigd in het idee dat alleen de primaire kleuren + wit en gebrande omber van belang zijn. Af en toe twijfel ik nog wel of ik nou het transparante zinkwit zal gebruiken of dat ik me weer op het dekkende titaanwit moet werpen. Ik heb het idee dat ik het laatste teveel doen. Je tip om in een schaduwpartij een complementaire kleur toe te voegen vond ik ook erg goed. Mijn kunstopleiding ligt voornamelijk in de richting van 3D en onderwijs. Ik ben pas met schilderen begonnen zo’n zes jaar geleden, na mijn pensionering. Bedankt voor je prima adviezen en klare taal.

  1. Hoi Jan,
   Bedankt voor je toffe reactie.
   Ik krijg steeds vaker positieve reacties van mensen die op de academie hebben gezeten of nog zitten.
   Kan het niet helpen dat ik me toch een beetje trots voel.
   Had bij nader inzien ook wel academie willen doen, maar ben op een andere manier gekomen waar ik nu ben.
   Fijn dat ik de gevorderden ook van dienst kan zijn.
   Vriendelijke groet,
   Alex Mooyman

 38. Hallo Alex.
  Nadat ik twee keer in een korte workshop twee schilderijen heb gemaakt, ben ik helemaal enthousiast geworden.
  Heb ervaren hoe heerlijk en rustgevend het is om te schilderen.
  Omdat het mij aan alle kennis ontbreekt, ben ik erg blij dat ik jouw site ontdekt heb.
  De uitleg is duidelijk en ik heb er veel aan.
  Ik ben nu eerst alle theoretische kennis en materialen aan het verzamelen en dan aan de slag.
  Ook moet ik nog oefenen om door middel van tekenen een basis op te zetten, vooral figuren en portretten.
  Met mijn 65 jaar vind ik het heel jammer dat ik het schilderen niet veel eerder ben gaan doen.
  Ik heb de drie primaire kleuren en burnt sienna van van Gogh aangeschaft en titaanwit van Wintor.(Van Gogh was op.)
  In rood, geel en blauw heb je natuurlijk meerdere tinten.
  Ik las dat je voor het mengen, verf met een pigment moet nemen.
  Waar kan ik vinden hoeveel pigment er in verf zit?
  Voor de drie primaire kleuren heb ik cadmiumgeel medium, kobalt blauw en azorood donker aangeschaft.
  Weet nu eigenlijk niet of dit de juiste mengkleuren zijn.
  Had ik misschien beter felrood of een ander geel of blauw kunnen nemen?
  Is de van goghverf goed genoeg om mee te beginnen?
  Alvast bedankt voor je hulp.
  Met vriendelijke groet Gerda Sleumer.

  1. Hoi Gerda,
   Gefeliciteerd met je nieuwe tubes.
   Per merk kunnen primaire kleuren uit een ander pigmentsoort bestaan.
   Of je de juiste rood hebt hoort op de tube te staan.
   Bij de meeste merken staat op de tube vermeld of het een primaire kleur is en welke soort pigment is gebruikt en hoeveel.
   Van Gogh is uitstekende verf, Winton is wat minder hoogwaardig, maar zeker prima.
   Zeker als het alleen gaat om wit.
   Je zal zien dat van Gogh veel meer pigment bevat dan Winton. Dat is voornamelijk het grootste verschil.
   Om te kunnen schilderen hoef je niet per sé te kunnen tekenen.
   Ik durf schilderen zelfs eerder te vergelijken met boetseren dan met tekenen.
   Verder raad ik je aan om gewoon lekker te beginnen, zonder je al te veel bezig te houden met voorbereiding.
   Heb je mijn gratis video al ontdekt? Daar zie je vanzelf hoe je direct aan de slag kunt.
   Als je halverwege met vragen komt te zitten ben je welkom om ze hier te stellen.
   Veel schilderplezier en ontspanning gewenst!
   Vriendelijke groet,
   Alex Mooyman

 39. Halo Alex, wij verblijven in zuid- Frankrijk ,we hebben zojuist een heleboel visites achter de rug . Ik heb alles nu pas doorgenomen en ik vind het zeer interessant . Duidelijke uitleg en meet inzicht. Ik zal er werk van maken binnen kort. Grtjes Lucia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *