Het geheim van kleuren mengen in de praktijk (deel 3)

De theorie van kleuren mengen

Ik het vorige deel van deze serie gaf ik je al een hint over wat ik nu ga zeggen. Namelijk: vergeet de theorie, want kleuren mengen in de praktijk werkt net iets anders.

Wat?

Nou ja, wel en niet. De theorie is een uitstekende basis om te begrijpen waar je mee bezig bent. Het is belangrijk om te weten wat secundaire en tertiaire kleuren zijn. En het is van groot belang om te begrijpen wat complementaire kleuren zijn en wat je ermee kunt doen. Wat dat betreft is kleurenkennis dus absoluut een verrijking.

Maar het komt regelmatig voor dat de praktijk niet gelijk loopt met de theorie. Als je dan halsstarrig probeert om je doel te bereiken aan de hand van de theorie, dan loop je vast. En als je vast loopt, dan verlies je je plezier in het mengen. Zonde zonde zonde! In dat geval moet je de theorie even los laten.

Het is dus wel heel nuttig om de theorie te begrijpen. Dit geeft je inzicht en houvast. Maar als het niet werkt zoals je zou verwachten, dan moet je de praktijk naar je hand zetten met wat extra kennis.

Vijf vragen

Er zijn vijf vragen die je kunt stellen om iedere kleur precies naar je hand te zetten. Ook als de theorie niet gelijk loopt met de praktijk. Geen nood dus. In het volgende deel van dit artikel ga ik jou deze vijf vragen onthullen.

heb je nog geen kijkje genomen in de theorie van het kleuren mengen op de rest van mijn website? Het kost je slechts enkele minuten tijd en levert je veel kennis op. Met deze kennis op zak ga je goed van start en zal je alles veel sneller oppakken.

8 gedachten over “Het geheim van kleuren mengen in de praktijk (deel 3)

  1. Tot nu toe twee lessen doorgelezen. Heel leerzaam. Wat betreft het onderdeel complementaire kleuren kam iemand mij een Titel van een boek over dit onderwerp laten weten. Alvast bedankt.

  2. hoi Alex
    bedankt voor je uitleg, hier heb ik zeker wat aan
    kom er graag later op terug,
    met vriendelijke groet
    Jan

  3. Beste Alex,
    Wat ben ik blij met jouw lessen. Ik leer er veel van. Bedankt!
    Met vriendelijk groet, Berty

  4. Hallo Alex,
    Door een enorme drukke tijd ben ik nauwelijks aan schilderen toegekomen. Wel heb ik de lessen die je geeft bijgehouden. Ben blij met de kleuren meng cursus heel leerzaam. Hoop nu toch gauw weer te kunnen schilderen.

  5. Bewerken van het doek met terpentine en wit.
    Alex ,het doek voor bewerken met wit en terpentine een voorbereiding voor je schilderwerk,maar hoeveel tijd heb ik dan om het doek te voltooien ,of kan ik het weer met deze ondergrond bewerken om verder tegaan?
    Groet,Willy.

    1. Hoi Willy,
      de eerste dag heb je alle tijd.
      De tweede dag lukt het nog een beetje.
      De derde dag wordt het moeilijk.
      Wil je graag nat in nat door schilderen dan kun je plaatselijk weer een witte glijlaag aanbrengen.
      Als je doek al helemaal droog is, dus niet meer oplost in terpentine, kun je ook kiezen voor een transparante glijlaag van lijnzaadolie.
      Deze moet je heel erg dun opbrengen.
      Je kunt ook kiezen om nat over droog verder te werken, dus zonder glijlaag.
      Dit is hoe ik zelf meestal werk.
      In de nat in nat fase schilder ik vaak de luchten, water etc. Daarna schilder ik gewoon verder, zonder de glijkaag opnieuw aan te brengen.
      Vriendelijke groet
      Alex Mooyman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *