Het geheim van kleuren mengen in de praktijk (deel 1)

Penselen met verf in de kleuren van de regenboog

Leuk dat jij geïnteresseerd bent in kleuren mengen! De tips die ik je in deze serie ga geven zijn geschikt voor alle verfsoorten, dus zowel olieverf als acryl. Misschien ben jij al heel lang op zoek naar informatie die jouw kennis over kleuren mengen op het niveau van een pro brengt.

Gek genoeg is er bijzonder weinig goede en duidelijke informatie te vinden over trefzeker kleuren mengen. Ik heb hier zelf jaren lang naar gezocht. Laat staan dat er een handleiding is van een compleet systeem. Een waarmee je iedere kleur kunt aanpassen naar je eigen wensen, en iedere mengfout mee kunt herstellen. Het lijkt wel of de schilderswereld dit geheim niet openbaar wil maken.

En geloof mij maar, zo’n systeem bestaat en ik heb het voor jou klaar liggen.

Uitstel

Kleuren mengen is een onderdeel van het schilderen dat vaak een beetje vooruitgeschoven wordt. Dat komt omdat mensen denken dat het moeilijk is. Natuurlijk weet bijna iedereen wel dat rood en geel oranje geeft. Maar wat nu als je bijvoorbeeld een roestkleur wil maken? Of de kleur van roodkoper? Hoe meng je een kleur precies naar jou eigen wensen? En hoe pas je hem aan als hij afwijkt van je voorbeeld?

En kleuren mengen is niet alleen een beginnersprobleem. Zelfs ervaren schilders hebben vaak nog steeds moeite om een kleur precies zo te mengen als ze hem hebben willen. Meestal wordt dit probleem omzeild door heel veel verschillende tubes verf te kopen. Maar geeft dit echt meer mogelijkheden? Nee, het kost voornamelijk veel geld. En veel meer grip op kleuren mengen krijg je er niet van.

Terwijl goed kleuren mengen je heel veel oplevert. Als je het kleuren mengen goed onder de knie krijgt, gaat jou dat heel veel plezier opleveren en veel meer mogelijkheden.

  • Je zal geen moete meer hebben om jouw schilderij helemaal naar je hand te zetten.
  • Je zal iedere gewenste kleur kunnen (na)mengen.
  • Je zal enorm veel geld gaan besparen op tubes verf (deze kennis kan soms wel honderden euro’s besparing opleveren.)

Kleuren mengen is niet moeilijk

Waarom is kleuren mengen zo moeilijk?

Ik zal je direct uit de droom helpen. Kleuren mengen is helemaal niet moeilijk. Ik durf zelfs te beweren dat het eigelijk heel makkelijk is, als je maar precies weet wat je doet. Er zijn maar een paar dingen die je moet doen om het kleuren mengen in je vingers te krijgen als een pro.

Ik hou zelf over het algemeen niet zo van regels. Maar de regels van succesvol kleuren mengen vind ik geweldig! Veel mensen kennen de eenvoudige regels van trefzeker kleuren mengen niet, waardoor je eigenlijk altijd aan het gissen zijn als ze een kleur mengen. Geldt dat ook voor jou? Niets om je voor te schamen. Deze informatie is bijna nergens te vinden.

Ik neem je graag mee op reis in een kleurrijk avontuur. Aan het eind van deze reis zal succesvol kleuren mengen geen geheimen meer voor jou verbergen.

Dit is regel nummer 1

Gebruik voor het mengen van kleuren altijd de drie primaire kleuren rood, blauw en geel, plus titaanwit en gebrande omber (bruin). Gebruik geen andere kleuren om te mengen. Je verliest daarmee de controle. In een latere fase, als je het systeem in je vingers hebt, kun je tubes met andere kleuren wel aanpassen naar jouw wensen, zodat ze niet ongebruikt blijven liggen.

Pigmenten voor gebruik in primaire kleuren kunnen per verfmerk verschillen. Of een kleur primair is staat bij goede verf altijd op de tube vermeld. Ook de pigmenten waarmee een kleur is gemaakt horen op de tube te staan vermeld. Een primaire kleur is altijd opgebouwd uit slechts één pigment.

Investeer in je plezier!

Omdat je heel veel geld zal gaan besparen, kan het zeker geen kwaad om te investeren in vijf tubes van een kwaliteitsmerk zoals bijvoorbeeld Rembrandt of andere topmerken. Omdat kwaliteitsverf veel meer pigment bevat (ca. 80%), zal je hier ook veel minder van nodig hebben. Overweeg een extra tube geel, want geel is een zwakke kleur waar je veel van gebruikt.

 

Even krap bij kas? Zet het dan in ieder geval op je verlanglijstje. Het zal je uiteindelijk geld opleveren. In het volgende deel van deze serie ga ik je meer vertellen over de theorie van het kleuren mengen.

 

28 gedachten over “Het geheim van kleuren mengen in de praktijk (deel 1)

  1. Ik zou graag een mooie vanille gele tint willen maken of te wel de kleur van de binnekant van de banaan zou u me daarbij advies kunnen geven

    1. Hoi Diana,
      Met de aanwijzingen die je in de volgende mails gaat ontvangen zal je iedere kleur kunnen mengen die je maar wil.
      Dat is natuurlijk veel beter dan alleen een recept voor vanille geel, waarna je bij een volgende kleurwens weer voor een vraagstuk staat.
      Nog even geduld dus. Het zal je allemaal duidelijk worden.
      Vriendelijke groet,
      Alee Mooyman

  2. Alex, waarom bespaar je geld als je de verf zelf mengt ipv het mengsel koopt. Als ik geel en blauw van 4 euro per stuk meng heb ik voor 8 euro groen en de hoeveelheid is die van geel en blauw samen.

    1. Hoi Frans,
      Als je groen wil mengen, voeg je een klein beetje blauw toe aan heel veel geel. Ik denk dat je krap 5 euro groen krijgt en ruim drie euro blauw overhoudt.
      Blauw is een zeer sterke kleur en geel een zeer zwakke kleur.
      Als je veel verschillende tubes aanschaft, dan zal de ene tube heel snel leeg zijn terwijl andere tubes zelden gebruikt zullen worden.
      Sommige tubes zullen verouderen of ontmengen en dat is weggegooid geld.
      Daarnaast zal je tijdens het schilderen veel verf overhouden omdat veel kleuren zich niet gemakkelijk lenen om doeltreffend mee te mengen.
      De enige trefzekere manier om te mengen is door een kleur aan te passen met primair rood, geel of blauw.
      Doordat je de ontstane mengkleur iedere keer weer kunt aanpassen naar een andere kleur, hoef je maar heel weinig verf weg te gooien.
      Alle kleuren zijn namelijk samengesteld uit primair rood, geel en blauw.
      Verder zullen je tubes nooit verouderen omdat je ze regelmatig gebruikt.
      Nog een groot voordeel: Je leert kleuren steeds beter begrijpen, waardoor je steeds trefzekerder zal gaan mengen.
      Door zeer veel verschillende tubes verf te gebruiken zal het niet makkelijk zijn om een trefzeker mengsysteem te ontwikkelen.
      Vriendelijke groet,
      Alex Mooyman

  3. Dank voor je mail. Welke kleuren rood, blauw en geel moeten het zijn. Je hebt het wel over titaanwit. Aangezien de genoemde kleuren ook in verschillende tinten voorkomen. Alvast bedankt.

    1. Hoi Judith,
      Het gaat specifiek om de primaire kleuren rood, blauw en geel.
      Een primaire kleur bestaat uit slechts één pigment. Dat kun je op de tube aflezen.
      Vaak staat ook op de tube aangegeven of het om een primaire kleur gaat.
      Omdat ieder merk andere kleurstoffen gebruikt voor primaire kleuren, kan ik je geen kleurnamen geven.
      Maar met deze aanwijzingen zal je gemakkelijk kunnen bepalen of een kleur primair is.
      Succes!
      Vriendelijke groet,
      Alex Mooyman

  4. Een heel leerrijke gegeven over kleurenmengeling, dank u wel, ik ben benieuwd voor het volgende. Leentjr

  5. Bedankt voor de uitleg en zie gauw de volgende mail tegemoet om aan de slag te kunnen met mengen. Even een vraagje hoe lang kun je olieverf bewaren wanneer het gesloten is, zonder gebruikt te zijn?

    1. Hoi Corrie,
      dat kan per merk en kwaliteit verschillen.
      De meeste olieverfsoorten kun je jaren lang bewaren, zolang ze goed zijn afgesloten en er geen zuurstof bij kan.
      Wel kan er in de tube na lange tijd ontmenging plaats vinden. Er drijft dan olie op de verf.
      Je kunt deze ontmengde verf gewoon weer door elkaar mengen.
      Eenmaal echt uitgedroogd kun je verf beter weggooien.
      Vriendelijke groet
      Alex Mooyman

  6. Hallo,
    Bedankt voor de tips, ik schilder nu 1 jaar ben begonnen met acryl en de laatste tijd meer met aquarel maar ik blijf iets missen dus daarom wil ik het met olieverf gaan proberen
    GR,
    Danny

  7. Hoi Alex,
    Wat een ontzettend leuke geste om zo met olieverf aan de slag te gaan. Ik woon niet in Nederland daarom is dit een uitkomst. Bedankt en ja babysteps zo moeten we het allemaal leren.

  8. ik wil graag buiten kleuren kunnen mengen een melkbus beschilderen kan dat met olieverf en de ondergrond moet zalm tot pastelkeurig worden wat moet ik gebruiken voor ge ondergrond het liefst mat

    1. Hoi Ineke,
      als de melkbus is geroest, is het raadzaam om deze eerst te behandelen met een roestomvormer.
      Ik gebruik zelf altijd graag Owatrol, wordt ook voor stalen schepen gebruikt en is echt goed.
      Daarna kun je de melkbus gronden met grondverf.
      Als je dat wil kun je deze grondverf vermengen met zalmkleurstof.
      Als deze laag droog is kun je aan de gang met olieverf, uitstekende verf voor deze klus.
      Laat je ons zien hoe het geworden is?
      Vriendelijke groet
      Alex Mooyman

  9. Ik wil een huidkleur maken voor een licht getint meisjesportret kom er niet uit of het is te geel of te bruin kun je mij wat tips geven A u b

  10. Hallo Alex, ik heb ook moeite met de verschillende kleuren grien van in dr natuur. Ik wil nu landschappen gaan doen .van welke primaire blauw en groen ga je uit: Zoals kobalt- ultramarijn enz en welk groen- om te beginnen mengen

    1. Hoi Lucia,
      groen is geen primaire kleur. Het is immers opgebouwd uit meer dan één pigment.
      Alleen rood, geel en blauw zijn primair
      Of een kleur primair is, staat op de tube.
      Ik raad je aan om niet met een groen uit de tube te beginnen, maar om zelf groene te mengen.
      je kunt met combinaties van allerlei soorten blauw en geel (ook oker) groenen mengen.
      In de natuur zijn kleuren lang niet altijd intens en verzadigd.
      Daarom is het aan te raden om de verkregen kleuren door te mengen met grijzen.
      Door van iedere groen een beetje te bewaren en de rest weer door te mengen met iets anders, krijg je een enorm scala van groenen.
      Schrijf bij iedere gemengde kleur even op hoe je hem hebt verkregen. dat is handig als je hem opnieuw wil mengen.
      In het systeem dat je in deze gratis cursus gaat leren, mengen we alleen met primaire kleuren en wit.
      Op deze manier behouden we de controle over het systeem en kunnen we alle mogelijke kleuren mengen en aanpassen naar onze wensen.
      Bij dit systeem houd je dus alle controle, bij de hierboven beschreven manier experimenteer je en heb je geen grip op de uitkomst.
      Natuurlijk is experimenteren een prima optie, vooral as je opschrijft hoe je tot je resultaat bent gekomen.
      Echter precies weten wat je doet en je kleuren helemaal naar eigen wens aan kunnen passen is natuurlijk wel iets wat iedere schilder een enorme boost geeft.
      Vriendelijke groet.
      Alex Mooyman

  11. Mooi initiatief deze site!
    Wat de primaire kleuren betreft heb ik altijd geleerd: magenta (soort rose-rood), cyaan (blauw) en citroengeel. Heel af en toe gebruik ik oker en gebr. omber, naast titaanwit en zinkwit. Kant en klare kleuren bieden inderdaad veel minder controle. Pruisisch blauw geeft met gebr. omber wel lekker donkere tinten om ‘zwart’ te suggeren.

    1. Hoi Jan,
      per merk kunnen primaire kleuren verschillen. Er bestaan meerdere pigmenten die primaire kleuren geven.
      Als de gekozen primaire kleuren goede mengresultaten geven dan zit je goed.
      Een primaire kleur mag nooit meer dan één pigment bevatten.
      Dit staat op de tube vermeld.
      Jouw recept om zelf zwart te maken is inderdaad een goede methode.
      Met wat extra rood, geel of blauw, kun je je zwart aanpassen naar je wensen. (warmer, kouder)
      Met alleen rood, geel en veel blauw kun je ook zelf zwart mengen.
      Vriendelijke groet.
      Alex Mooyman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *