Het geheim van kleuren mengen in de praktijk (deel 2)

Kleurenmengtheorie

In het eerste deel van deze serie heb ik de belangrijkste regel van het kleuren mengen met je gedeeld. In dit deel leg ik je uit waarom het leren van kleurenmeng theorie zo belangrijk is.

Zorg dus dat je de theorie over kleuren mengen volledig begrijpt. Dit is echt heel belangrijk ondanks dat de theorie vaak afwijkt van de praktijk. Dat komt omdat de pigmenten in verf uit allemaal verschillende stoffen zijn gemaakt, die nét anders met elkaar kunnen reageren dan je volgens de theorie zou verwachten. Eigenlijk zijn alleen de pigmenten die in de drukkunst worden gebruikt zo zuiver op elkaar afgestemd dat ze precies op elkaar reageren zoals je volgens de theorie zou verwachten.

Maar het volledig begrijpen van kleurenmengtheorie geeft jou wel ontzettend veel inzicht in kleuren. Dat geeft je enorm veel houvast bij het kleuren mengen in de praktijk.

Eigenlijk heel logisch

Vroeger, toen ik nog geen verstand van kleuren had, dacht ik dat dat iets was waar je aanleg voor moest hebben. Een soort aangeboren talent waarbij je op je gevoel precies de juiste kleuren bij elkaar wist te combineren. Niets is minder waar. Het is gewoon een kwestie van kennis, meer niet.

En ik heb goed nieuws. Kleurenmeng theorie is ontzettend leuk, interessant en best heel gemakkelijk te begrijpen. Ik raad je aan om er nu direct mee te beginnen. Als je nu geen tijd hebt, plan er dan nu een half uurtje voor in. Zorg dat je dit onderdeel in je systeem krijgt. Je zal er je hele schilderleven plezier van hebben. Begin met dit artikel waarin ik je de volledige kleurenmeng theorie uitleg.

In het volgende deel van deze serie vertel ik je meer over waarom theorie zo belangrijk is (en waarom niet!)