Het hulpraster

Het hulpraster is een handige tool om beter perspectief te leren tekenen en begrijpen. Over het gebruik van het hulpraster lees je meer in deze zes-delige serie over de juiste verhoudingen.

Download nu eerst het Hulpraster

Je kunt het hulpraster downloaden door gratis lid te worden van de online gemeenschap Schildervrienden. Je krijgt daarbij naast het hulprooster ook nog twee e-boeken over schilderen en een videoles van een uur. Daarnaast kun je je schilderijen delen met anderen voor waardevolle feedback, en een eigen online portfolio opbouwen. Je kunt op Schildervrienden ook vragen stellen over schilderen met olieverf als je ergens vastloopt met je schilderij. Of je kunt vragen van anderen beantwoorden als je zelf al wat meer ervaring hebt.

Klik hier om gratis lid te worden van Schildervrienden

Extra uitleg over het Hulpraster

Het hulpraster is een handige tool  om je te helpen om dingen in perspectief te kunnen tekenen. Druk dit raster een paar keer af op een A4tje in de volle kleuren of in grijstinten als je de lijntjes wat vager wilt hebben.

Op het midden vind je de horizon met links en rechts een verdwijnpunt. Vanuit deze verdwijnpunten zie je lijnen naar alle kanten op lopen. Deze lijnen kun je heel gemakkelijk gebruiken als hulpmiddel om voorwerpen in perspectief te tekenen. De vertikale hulplijnen kun je gebruiken om vertikale lijnen te tekenen.

Probeer maar eens om een kubus te tekenen met behulp van deze hulplijnen en gebruik hiervoor als grondvlak een vierkantje (eigenlijk een ruit). Teken je nu dezelfde kubus op een andere plek (op een ruit) dan zal dit dezelfde cubus op een andere plek weergeven dichterbij of verder weg. De hoogte van de kubus kun je afmeten door aan de bovenkant van de eerste kubus een lijn richting het verdwijnpunt te volgen totdat je boven de tweede kubus bent.

Heb je de kubus eenmaal onder de knie, teken er dan nog een paar om je kubus op verschillende afstanden te zien. Zoals je ziet verandert het aanzicht ook als je meer naar links of naar rechts gaat. Heb je de kubussen eenmaal goed onder de knie, dan kun je ook andere glazen boxen gaan tekenen die bijvoorbeeld hoger zijn.

Ik doe dit allemaal uitgebreid voor in de serie over de juiste verhoudigen.

13 gedachten over “Het hulpraster

 1. Hallo Alex ,
  Het is mij nog niet helemaal duidelijk,
  Wil je ook een voorbeeld geven met de 2 kubussen erin.
  Bijvooraat dank.
  Vriendelijke groeten
  rien van grinsven

  1. Hoi Rien,
   gebruik een ruitje als grondvlak, trek 4 vertilale lijnen op de hoekpunten omhoog en teken de bovenkant weer met behulp van de lijnen die naar het verdwijnpunt lopen.
   Als je er echt niet uit komt:
   Meer uitleg volgt in het volgende artikel.
   Vriendelijke groet,
   Alex Mooyman

  2. Hoi Rien,
   Bij de schildercursus van Alex staan onderaan ook de links naar 4 youtube filmpjes. Daarin kun je duidelijk zien hoe je te werk gaat.
   Als je ze niet (meer) hebt; er zijn op youtube gemakkelijk instructiefilmpjes over dit onderwerp te vinden….
   Leuk he, om hier mee bezig te zijn?!
   Succes en groeten, Adri.

 2. Hoi alex,heel vriendelijk bedankt met je verrassing,
  ik ga het zeker gebruiken wie weet,fijne dag vandaag aan alle die het ook leuk vinden lvgr Tineke

 3. Beste Alex, Bedankt voor de snelle reactie en het raster. Snap het nog niet echt maar ik heb het al gekopieerd en ik ga er zeker mee puzzelen. Volgens mij ga ik de wereld straks heel anders bekijken.Heb jouw site gelijk opgeslagen.Bedankt en vriendlijke groeten Marianne

  1. Hoi Marianne,
   als je nog vragen hebt, nadat je de gratis lessen hebt bekeken, dan hoor ik ze graag,
   Dat helpt ook weer anderen om alles nog duidelijker te krijgen.
   Vriendelijke groet,
   Alex Mooyman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *