Leestijd: 4-5 minuten

Het perfecte schilderij

Ik zal meteen maar met de deur in huis vallen:

Het Perfecte Schilderij bestaat niet.

Of misschien ook wel, maar dan slechts voor een kort moment.
En bovendien is dit schilderij perfect voor de ene beschouwer, terwijl het een andere beschouwer helemaal niets zegt.

Hoewel je meesterlijke schilderijen van anderen kunt bewonderen, of zelfs denkt:
kon ik maar zo schilderen, kan ik je verklappen dat waarschijnlijk het meest perfecte schilderij uit jouw eigen handen komt.

Mijn eigen perfecte schilderij

Mijn eigen perfecte schilderij is eigenlijk altijd het schilderij waar ik op dat moment mee bezig ben. Het is perfect omdat het mij nieuwe vreugde brengt, nieuwe belevenissen en nieuwe inzichten.

Vaak hebben deze inzichten niets te maken met schildertechnische zaken, maar des te meer met het ondergaan van het ontstaan van mijn eigen schilderij.

Het beleven van de veranderingen die plaats vinden onder mijn handen, zonder dat ik mij daar al te bewust mee bemoei. Dat wil zeggen, mijn hoofd houdt zich bezig met wat er in het doek gebeurt, wat mij overkomt, en niet zozeer met wat mijn handen moeten doen, of hoe ik mijn penseel moet bewegen.

Het schilderij is perfect, niet omdat het technisch zo kloppend is, maar omdat het mij in een andere dimensie brengt, misschien wel een soort van trance, waarin ik meer een soort meekijker word in plaats van de schilder.

Zweverig?

Voordat ik zweverig overkom: Iedereen kent dat wel, dat je met de auto of de fiets naar huis bent gereden, zonder dat je je eigenlijk bewust was dat jij aan het sturen was, netjes stopte als dat nodig was, gas gaf als je weer door kon rijden, gedachteloos die richting insloeg die naar jouw bestemming leidde.

Eenmaal thuis denk je; Goh, heb ik dat hele stuk gereden, ik zat zelf heel ergens anders…

Als je eenmaal echt lekker aan het schilderen bent, dan gebeurt je een gelijksoortige ervaring. Je schildert, zonder dat je dat zelf in de gaten hebt, en ook zonder dat je je ergens mee bemoeit.

Ieder schilderij waarbij die ervaring mij overkomt, is voor mij op dat moment het perfecte schilderij.

Voor de beginnende schilder, die nog heel erg bezig is met hoe hij zijn penseel vast houdt, en wat het effect is van zij penseelstreken, zal deze ervaring misschien nog een tijdje op zich laten wachten.

Maar ik ken zeer veel schilders die deze ervaring ook kennen en hem net zo heerlijk vinden als ik. Je hoeft voor deze ervaring niet supertechnisch te zijn, maar je moet het eindresultaat durven loslaten en je aan de hand laten nemen door je eigen schilderij.

Jouw perfecte schilderij

Ik hoop dat ik je hierboven een beetje heb kunnen laten begrijpen wat ik bedoel.

Zo ja, dan heb jij eigenlijk alles in huis om jouw eigen perfecte schilderij te maken.
Vergelijk jezelf dus niet met anderen en geef jouw schilderij de kans om jou naar een hoger bewustzijn te voeren. Hierbij nog enkele tips om tot het perfecte schilderij te komen, of eigenlijk, om tot de schildertrans te komen.

Vergeet de techniek

Techniek kan reuze handig zijn om je vaardigheden te verbeteren.
Inzicht in kleuren mengen, penseeltechnieken, inzicht in vormen en perspectief komen je natuurlijk allemaal ten goede om je scala van mogelijkheden uit te breiden.

Het is dus absoluut nuttig om regelmatig bij te leren en door middel van oefeningen je schildertechnieken te verbreden. Maar voor het maken van het perfecte schilderij, moet je techniek even helemaal vergeten.

Gevoel is belangrijker dan techniek

Een aansprekend schilderij ontstaat in eerste instantie niet uit goede technieken, maar uit het gevoel wat er in is gelegd. Je kunt met hoogstaande technieken een supersaai schilderij maken, terwijl je met weinig techniek, maar veel gevoel een waar meesterwerk kunt schilderen.

Gevoel in je schilderij krijg je het gemakkelijkst als je, je verstand uitschakelt.

Leg jezelf geen verwachtingen of prestigedruk op

De meeste indrukwekkende schilderijen, dus ook die van jou zelf, komen voort uit hogere staat van bewustzijn, waarbij het denken zoveel mogelijk wordt uitgeschakeld.

Vooraf eisen stellen aan het eindresultaat van jouw schilderij (be-denken), zorgt vaak voor teleurstelling, terwijl onbevangen aan de slag gaan (jezelf open en onbevangen opstellen) vaak voor verrassingen zorgt.

Leg je focus op het moment, niet op het einddoel, en geniet van iedere penseelstreek. Veel van mijn schilderijen zijn anders geworden dan wat ik vooraf van plan was.

Door dit toe te staan, is schilderen een avontuur, in plaats van een iets waarvan je weet hoe het eindigt. Voor de schilder is dat avontuur het ware plezier van schilderen.

Vergelijk jezelf niet met anderen

Als iedereen zichzelf zou vergelijken met een ander, dan zou er maar weinig unieks worden gemaakt op deze wereld.

Echte vernieuwing komt voort uit geheel je eigen weg gaan en je van niemand iets aantrekken. Binnen in iedere schilder huist een unieke persoonlijkheid met een eigen verhaal en jouw eigen bijdrage aan deze wereld. Dat is waar het om gaat.

Als je altijd maar bezig blijft met jezelf te vergelijken met anderen, dan kom je nooit toe aan dat unieke persoonlijke stukje binnen in jou zelf.

Natuurlijk kun je respect hebben of opkijken naar wat anderen kunnen. Je kunt zelfs van ze leren of delen van hun stijl of techniek overnemen, maar nog veel belangrijker is het om dat unieke stukje binnen in zou zelf  een kans te geven en de vrije loop te laten.

Vergelijk jezelf dus met niemand en durf eigenwijs te zijn.

Zorg voor een rustige omgeving en alle tijd van de wereld

Hoewel natuurlijk niet iedereen de mogelijkheid heeft om zich alle tijd toe te eigenen die je nodig hebt, is het toch aan te raden om een moment te plannen, waarop je door niemand gestoord kunt worden, zodat je, je kunt laten opzuigen door je schilderij.

Als je eenmaal lekker aan het schilderen bent is het moeilijk om ermee te stoppen, en is het soms ook moeilijk om er weer in te komen nadat je gestopt was. Zorg dus dat je lekker de tijd hebt. Zet alle storende factoren als telefoons, deurbel, televisie computer uit. De wereld kan heus wel even wachten.

Eventueel kun je fijne muziek opzetten en een lekker kopje thee voor jezelf klaarzetten, of misschien zelfs wel een wijntje. Dit moment is lekker voor jou.

Tot slot

Onthoud dus dat het perfecte schilderij eigenlijk alleen perfect is omdat het je zoveel plezier verschaft en dat het eindresultaat eigenlijk niets meer is dan het einde van je avontuur.

Best jammer dus als je schilderij af is….

Ik wens je heel veel inspiratie en schilderplezier.

Heb jij nog iets toe te voegen aan dit verhaal of heb je een vraag, laat het me dan hieronder weten.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.