Veel mensen denken dat het maken van een realistische huidkleur moeilijk is. In werkelijkheid is dit juist vrij eenvoudig. Ik zal beginnen met een korte beschrijving van wat basiskennis over het maken van huidkleur. Daarna vind je hieronder enkele huidkleur recepten. Als je echter de hieronder beschreven basiskennis begrijpt kun je eigenlijk zelf iedere gewenste huidkleur maken.
Bij het maken van huidkleur maak je altijd eerst een basiskleur. Dat is de middenkleur tussen de lichtste en de donkerste huidkleur in het voorbeeld of model. Daarna meng je de schaduwkleuren met een complementaire kleur. Deze schaduwkleur kun je lichter maken met wit. Door bij te mengen met een klein beetje zwart, kun je de kleur matter of doffer maken. Voor de lichtere vlakken in de huid meng je bij met wit en in sommige gevallen met gele oker of een andere lichte kleur
.Afhankelijk van jouw voorbeeld of wens over de huidkleur, kun je als uitgangskleur kiezen uit talloze tinten geel, oranje, rood, alle cadmiumkleuren en alle aardkleuren. Deze kleur meng je met wit en/of zwart. Je kunt de kleur donkerder maken met een heel klein beetje van de complementaire kleur (de tegenoverliggende kleur in de kleurencirkel) om schaduwkleuren te verkrijgen. Soms gebruik je ook andere kleuren om je huidkleur donkerder of lichter, warmer of koeler te maken.
De indruk van een realistische huid komt voort uit het samenspel van de donkere schaduwen die neigen naar de complementaire kleur, en de highlights die neigen naar wit of soms geel. Zowel de schaduwkleuren als de highlightkleuren zou je op je gevoel helemaal niet zien als huidkleuren. Toch maakt het samenspel van de basiskleur, de schaduwkleur en de highlights dat een huid realistisch overkomt.
Als je werkt met een model, of een foto gebruikt als uitgangspunt, let dan goed op waar de kleuren in het gezicht warm of koel zijn. Afhankelijk van de lichtval komen zowel warme als koele kleuren tegelijk voor. Je kunt een huidkleur warmer maken door wat rood bij te mengen en wat koeler door met wit, grijs of zwart bij te mengen.
Huidkleurrecepten
Om huidkleuren te maken is cadmiumoranje in combinatie met andere kleuren uiterst geschikt. Met wit kun je het op sinaasappelkleur lijkende cadmiumoranje bijmengen tot je de juiste huidkleur hebt verkregen. Voor het maken van schaduwen meng je met phtaloblauw. Met wit kun je deze schaduwkleur lichter maken en met zwart kun je de kleur doffer maken.
Een andere optie voor het maken van huidkleur is cadmiumrood licht. Cadmiumrood licht is een helder, oranjeachtig rood dat in combinatie met gele oker en wit een goede basishuidskleur oplevert. Je kunt cadmiumrood licht donkerder en roder maken met alizarin crimson. Je kunt het lichter maken met wit. Voor schaduwen kun je mengen met phtalogroen en cadmiumgeel licht. Met het phtalogroen maak je de kleur donkerder, met cadmium geel licht, maak je de schaduwkleur grijzer.
Ook kun je huidskleur maken met gebrande sienna. Weer maak je het lichter met wit, doffer met zwart en donkerder met phtaloblauw. Gebrande sienna geeft een gebruinde huid effect.
Het laatste recept voor huidkleur komt van Wilma Aarts, een van de actieve schilders op Schildervrienden, en een getalenteerde portretschilder. Van haar hand zijn ook de prachtige portretten op deze pagina. Zij begint met oxiderood transparant of oxidebruin transparant met ultramarijn en titanium wit. Daarna mengt ze bij tot de gewenste huidkleur. Zij gebruikt juist nooit zwart om bij te mengen.
Dit zijn slechts enkele voorbeeldrecepten. Met de bovenstaande kennis moet het nu eenvoudig voor je zijn om de door jou gewenste huidkleur zelf samen te stellen. Wees niet teleurgesteld als je niet in een keer de gewenste huidkleur krijgt. Maak vooraf gewoon wat proefmengsels en wees niet te zuinig met je verf. Je kunt overtollige verf gewoon op een oefendoekje smeren of op je schilderskisten.
Hallo Alex,
Hier heb ik zeker wat aan. Ik ben even stilgevallen met mijn zelfportret. Sinds de laatste foto heb ik al wel e.e.a. geschilderd maar zie dit nog als basis. Heb mijn schilderij gewoon in de woonkamer opgehangen naast de TV en iedere dag zit ik het te bekijken. Ik weet wat de volgende stap is. Het begint weer te kriebelen omdat ik nu een helder beeld heb van wat ik eerst ga schilderen. Tjah.. zo werkt het nu eenmaal bij mij 😉
Het leuke is dat menig bezoek al gilt bij binnenkomst “dat is gaaf, dat ben jij” dus de toon is gezet.
Groetjes,
Christelle
Hoi Christelle,
Ja, je schilderij ophangen op een plek waar je het veel ziet is in mijn ogen een groot onderdeel van het schilderproces.
Zo,n schilderij moet groeien. Er regelmatig naar kijken zorgt ervoor dat je gaat zien waar het verhaal naar toe gaat.
Ik heb zelf ook regelmatig dat een schilderij stokt omdat ik niet weet hoe het verder moet. Ik hang het dan ook vaak op om het schilderij zelf te laten vertellen hoe het verder moet.
Ik vind het wel heel belangrijk dat andere mensen mij niet gaan vertellen hoe het verder moet, want anders is het niet meer mijn eigen proces.
Dus goede raad en welgemeende adviezen laat ik meestal gewoon overwaaien.
Als je eenmaal een groot arsenaal aan schilderijen hebt, is het ook grappig om te zien hoe mensen totaal verschilldend kunnen reageren op een schilderij.
De ene persoon vind een bepaald schilderij echt fantastisch, terwijl een ander persoon vertelt dat hij dit zelfde schilderij verschrikkelijk vindt.
Ik vind dit juist heel boeiend en vind het dan ook altijd heel leuk om te vragen wat iemand in een bepaald schilderij ziet, zonder te vertelen wat ik er zelf mee bedoeld heb.
Daarom vind ik het dus ook heel belangrijk om ervoor te waken dat mijn schilderij mijn schilderij blijft, en niet overgenomen wordt door de mening van goed bedoelende toeschouwers.
Soms verstop ik mijn schilderij dat nog niet af is wel eens als ik bezoek krijg, om het echt helemaal mijn eigen ding te laten blijven.
Wel heel leuk dat iedereen jou direct herkent in jouw schilderij Christelle.
Ik vind dat ook zeker heel duidelijk te zien.
Het is een prachtig schilderij aan het worden.
Ben benieuwd of je hier op de blog durft te plaatsen als het af is.
Vriendelijke groet,
Alex Mooyman
napelsgeelrood van talens is al een huidskleur op zich.
hallo daar,ik vond je cursus erg leuk,ben zelf aan t prutsen met acrylverf van amsterdam en rembrand,allerlei stijlen geprobeerd,mijn interresse is toch het hyperrealisme (omar ortiz).het is een erg leuke hobby en zoals je al zei ,,,,,als je bezig bent met schilderen , ben je gewoon miet meer op de aardbodem en je denkt even niet meer aan de dagelijkse zorgen….echte ontspanning dus….ik doe er wat voorbeelden bij .de dame met gekruiste armen ligt al in de vuilcontainer..acryl is lastig met huidskleur…wil t proberen met olieverf..alex bedankt voor je fijne website,heel overzichtelijk en leerzaam …ga zo door voor de prutsers onder ons….groeten Jolanda.
Beste Jolanda,
Je moet van jezelf niet zeggen dat je aan het prutsen bent, je talent is in ontwikkeling, dat is iets heel anders.
Wat hierboven staat daar mag je trots op zijn, succes verder.
Kees.
nou dat vind ik heel erg zonde de vuilcontainer
mocht u weer iets willen weg gooien
zou u dan mischien aan mij willen denken
ik vind uw werk erg mooi
mvg ferry
ik had nog een vraagje hoe kleuren de bekende fantasietekenaars zoals luis royo,boris, julie nou hun,tekeningen in en waarmee gr wil den hartog
Hoi Wil,
Deze site gaat over schilderen, dus ik weet niet of je je vraag op de juiste plek stelt.
Maar toevallig is mijn buurman striptekenaar. Hij gebruikt voornamelijk fotoshop om zijn tekeningen in te kleuren.
Daarbij bewerkt hij soms kleine stukjes uit foto’s om geschakeerde kleuren te verkrijgen.
Vriendelijke groet,
Alex Mooyman
Is er ook een basisrecept voor een donkere huid? Dus meer naar donkerbruin en zwart toe (met alle kleuren die daar bij horen)…. groet, Esmeralda
Hoi Esmeralda,
voor alle huidkleuren, dus ook donkere huidkleuren kun je de basiskleur gebruiken en die vermengen met allerlei kleuren.
De basiskleur stel je samen uit rood, geel en wit tot er een varkentjeskleur ontstaat.
Misschien verwacht je dit niet, maar donkere huidkleuren bevatten veel groenen, roden en gelen.
In plaats van een standaard donkere basiskleur te mengen, is het veel beter om eens wat foto’s te gaan bekijken.
Je zal zien dat er vele mogelijkheden zijn.
Dek omliggende kleuren goed af om een kleur goed te kunnen beoordelen.
Succes!
Vriendelijke groet
Alex Mooyman
heel mooi , maar zelfportret is niet gemakelijk , maar doe zo verder het komt zeker goed….