Leestijd: 2-3 minuten

Huidkleur schilderen

Veel mensen denken dat het maken van een realistische huidkleur moeilijk is. In werkelijkheid is dit juist vrij eenvoudig.

Na een korte beschrijving van wat basiskennis over het maken van huidkleur, vind je hieronder enkele huidkleur recepten. Als je echter de hieronder beschreven basiskennis begrijpt kun je eigenlijk zelf iedere gewenste huidkleur maken.

Bij het maken van huidkleur maak je altijd eerst een basiskleur.

Dat is de middenkleur tussen de lichtste en de donkerste huidkleur in het voorbeeld of model. Daarna meng je de schaduwkleuren met een complementaire kleur. Deze schaduwkleur kun je lichter maken met wit .

Door bij te mengen met een klein beetje zwart, kun je de kleur matter of doffer maken. Voor de lichtere vlakken in de huid meng je bij met wit en in sommige gevallen met gele oker of een andere lichte kleur.

Je kunt, afhankelijk van jouw voorbeeld of wens over de huidkleur, als uitgangskleur kiezen uit talloze tinten geel, oranje, rood, alle cadmiumkleuren en alle aardkleuren. Deze kleur meng je met wit en/ of zwart en maak je donkerder met een heel klein beetje van zijn complementaire kleur (de tegenoverliggende kleur in de kleurencirkel) om schaduwkleuren te verkrijgen.

Soms gebruik je ook andere kleuren om je huidkleur donkerder of lichter, warmer of koeler te maken.

Besef bij het bestuderen van je model of foto, dat de indruk van een realistische huid voortkomt uit het samenspel van de donkere schaduwen die neigen naar de complementaire kleur, en de highlights die neigen naar wit of soms geel.

Zowel de schaduwkleuren als de highlightkleuren zou je op je gevoel helemaal niet zien als huidkleuren. Toch maakt het samenspel van de basiskleur, de schaduwkleur en de highlights dat een huid realistisch overkomt.

Verder is het interessant om op te merken waar de kleuren in het gezicht warm of koel zijn. Afhankelijk van de lichtval komen zowel warme als koele kleuren tegelijk voor.

Je kunt een huidkleur warmer maken door wat rood bij te mengen en wat koeler door met wit, grijs of zwart bij te mengen.

Huidkleurrecepten:

Om huidkleuren te maken is Cadmiumoranje in combinatie met andere kleuren uiterst geschikt.

Met wit kun je het op sinaasappelkleur lijkende cadmiumoranje bijmengen tot je de juiste huidkleur hebt verkregen. Voor het maken van schaduwen meng je met phtaloblauw. Met wit kun je deze schaduwkleur lichter maken en met zwart kun je de kleur doffer maken. Een andere optie voor het maken van huidkleur is cadmiumrood licht.

Cadmiumrood licht is een helder, oranjeachtig rood dat in combinatie met gele oker en wit een goede basishuidskleur oplevert. Je kunt cadmiumrood licht donkerder en roder maken met alizarin crimson. Je kunt het lichter maken met wit.

Voor schaduwen kun je mengen met phtalogroen en cadmiumgeel licht. Met het phtalogroen maak je de kleur donkerder, met cadmium geel licht, maak je de schaduwkleur grijzer. Ook kun je huidskleur maken met gebrande sienna.

Weer maak je het lichter met wit, doffer met zwart en donkerder met phtaloblauw. Gebrande sienna geeft een gebruinde huid effect. Dit zijn slechts voorbeeldrecepten.

Met de bovenstaande kennis moet het nu eenvoudig voor je zijn om de door jou gewenste huidkleur zelf samen te stellen.

Wees niet teleurgesteld als je niet in een keer de gewenste huidkleur krijgt. Maak vooraf gewoon wat proefmengsels en wees niet te zuinig met je verf. Je kunt overtollige verf gewoon op een oefendoekje smeren of op je schilderskisten.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.