Leestijd: 6-7 minuten

Imprimatura

Imprimatura is een transparante, meestal bruin achtige, verflaag die opgebracht wordt op het witte doek. Meestal worden hiervoor sterk verdunde aarde kleuren gebruikt zoals gebrande- of rauwe omber, gele oker of gebrande siënna. Soms wordt ook gekozen voor een roodachtige imprimatura.

Imprimatura is niet hetelfde als een onderschildering, het is slechts en laag om het doek kleur te geven. Een wit doek heeft een veranderende invloed op je op te brengen kleuren. De kleuren worden lichter.  Een imprimatura doet dit niet en is dus neutraal.

Een ondertekening wordt meestal onder de imprimatura aangebacht omdat je hiermee de tekening direct fixeert, een onderschildering meestal over de impriatura.

De naam komt uit het italiaans en betekent leterlijk vertaald eerste laag.

De keus voor het opbrengen van een inprimatura heeft enkele redenen.

Imprimatura in het verleden

In het verleden werden doekjes nog niet voorbehandeld en dus schilderklaar afgeleverd. Je moest het onbewerkte linnen daarom eerst voorien van een voorbehandeling om te voorkomen dat de verf in het doek trekt (inzinken), met als gevolg ingeschoten verf.

Daarom werd er een laag opgebracht van bindmiddel zoals konijnenlijm met toevoegingen zoals krijt en kalk om het doek voor te behandelen. Daarbij werd deze laag ook doorgemengd met een kleur om aldus direct voor een imprimatura te zorgen. In de 17e eeuw was deze techniek zeer gebruikelijk.

Imprimatura in het heden

Ook in het heden, de tijd van voorbehandelde doekjes uit de winkel, is het opbrengen van een imprimatura nog steeds geliefd. Vooral onder klassieke schilders.
In de meest gevallen is het doel om een neutrale kleur te verkrijgen die de kleuren bij het opbrengen niet beïnvloedt. Denk voor deze kleur aan de kleur van een bruine papieren tas.

Een imprimatura wordt echter lang niet altijd geheel overgeschilderd en zorgt aldus ook voor sfeer. Daarom kan deze ook uitgevoerd worden in andere kleuren zoals gele oker, rood of zelfs groen.

Omdat deze eerste verflaag transparant is kan zij er voor zorgen dat licht doordringt tot onder volgende verflagen waardoor deze van achter verlicht worden. Hierdoor worden kleuren zeer levend.

Imprimatura aanbrengen

Wil je werken met een schets, zorg dan dat je die eerst hebt aangebracht,

Vermeng je verf met veel terpentine, ongeveer 50%. Het mengsel zal iets dikker zijn dan inkt. Gebruik uitsluitend transparante kleuren. Je kunt dit altijd nalezen op je tubes.

De transparantie is noodzakelijk omdat het licht dan door de laag kan doordringen. Breng de verf onregelmatig op met een kwast en strijk in verschillende richtingen. Eventueel kun je deze richtingen bewust kiezen.

Zorg ervoor dat de verf doorschijnend blijft. Bewust kan gekozen worden om de kwaststreken zichtbaar te laten. Wil je dat niet, veeg dan na enkele minuten de kwaststreken weg met een zachte doek tot je de gewenste zachtheid hebt bereikt.

Pas na volledige droging kun je verder met je schilderij. Meestal duurt dit drogen één tot drie dagen.

Het Imprimatura effect

Behalve dat de imprimatura een perfect neutrale ondergrond oplevert voor de op te brengen kleuren, zorgt een imprimatura laag ervoor dat er licht achter de hierna opgebrachte transparante verflagen kan doordringen, waardoor de verflagen van achteren worden verlicht.

Je zou het verschil kunnen omschrijven als het verschil tussen een foto en en dia. De kleuren worden zeer levendig.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.