Imprimatura is een transparante, meestal bruin-achtige verflaag die opgebracht wordt op het witte doek. Vaak worden hiervoor sterk verdunde aardetinten gebruikt, zoals gebrande- of rauwe omber, gele oker of gebrande siënna. Soms wordt ook gekozen voor een roodachtige imprimatura.
Imprimatura is niet hetzelfde als een onderschildering. Het is slechts een laag om het doek vooraf een kleur te geven. Ook al lijkt een wit doek misschien neutraal, het heeft invloed op de kleuren die je opbrengt. De kleuren worden namelijk lichter. Een imprimatura doet dit niet en is dus neutraal.
Gebruik je een ondertekening in combinatie met imprimatura, dan wordt deze meestal onder de imprimatura aangebacht. Hiermee fixeer je de tekening namelijk direct. Een onderschildering wordt meestal juist aangebracht over de impriatura.
De naam imprimatura komt uit het italiaans en betekent leterlijk vertaald ‘eerste laag’. De keus voor het opbrengen van een imprimatura kan verschillende redenen hebben.
Imprimatura in het verleden
In het verleden werden schilderdoeken nog niet voorbehandeld en dus schilderklaar afgeleverd. Je moest het onbewerkte linnen daarom eerst voorzien van een voorbehandeling om te voorkomen dat de verf in het doek trekt. Dit heet wel inzinken, met als gevolg ingeschoten verf.
Daarom werd er een laag opgebracht van bindmiddel zoals konijnenlijm met toevoegingen zoals krijt en kalk om het doek voor te behandelen. Daarbij werd deze laag ook doorgemengd met een kleur om aldus direct voor een imprimatura te zorgen. In de 17e eeuw was deze techniek zeer gebruikelijk.

Imprimatura in het heden
Ook in het heden, de tijd van voorbehandelde doeken uit de winkel, is het opbrengen van een imprimatura nog steeds geliefd. Vooral onder klassieke schilders. In de meest gevallen is het doel om een neutrale kleur van het doek te verkrijgen die de kleuren van de verf bij het opbrengen niet beïnvloedt. Denk hierbij aan de kleur van een bruine papieren tas.
Een imprimatura wordt echter lang niet altijd geheel overgeschilderd en zorgt aldus ook voor sfeer. Daarom kan deze ook uitgevoerd worden in andere kleuren zoals gele oker, rood of zelfs groen. Omdat deze eerste verflaag transparant is kan zij er voor zorgen dat licht doordringt tot onder hierna opgebrachte transparante verflagen. Deze worden daardoor van achter verlicht. Je zou het verschil kunnen omschrijven als tussen een foto en en dia (voor wie nog weet hoe die vroeger geprojecteerd werden!) Hierdoor worden kleuren zeer levend.
Imprimatura aanbrengen
Wil je werken met een schets, zorg dan dat je die eerst hebt aangebracht. Vermeng je verf met veel terpentine, ongeveer 50% dus. Het mengsel zal iets dikker zijn dan inkt. Gebruik uitsluitend transparante kleuren. Je kunt dit altijd nalezen op je tubes. De transparantie is noodzakelijk omdat het licht dan door de laag kan doordringen.
Breng de verf onregelmatig op met een kwast en strijk in verschillende richtingen. Eventueel kun je deze richtingen bewust kiezen. Zorg ervoor dat de verf doorschijnend blijft. Bewust kan gekozen worden om de kwaststreken zichtbaar te laten. Wil je dat niet, veeg dan na enkele minuten de kwaststreken weg met een zachte doek tot je de gewenste zachtheid hebt bereikt.
Pas na volledige droging kun je verder met je schilderij. Meestal duurt dit drogen één tot drie dagen.
Ik kende deze techniek geheel niet maar vind het wel heel interessant om eens te proberen, dankjewel voor de uitleg.
Dank je wel voor de uitleg . Ga het gauw eens proberen. Vriendelijke groeten Tine
dit techniek ken ik al maar jij kan heel goed en duidelijk omschrijven. ik vind het leerzaam, dankjewel en succes.
Wat interessant! Op het voorbeeld ziet het er heel sfeervol uit, je krijgt meteen zin om het zelf uit te proberen. Zoals jij het uitlegt lijkt het niet moeilijk. Dank je wel!
Bedankt voor de duidelijk en helder uitleg. Ik kende de techniek wel en pas het toe maar wist niet dat het de aangegeven naam heeft. Masr het werkt heel fijn. Jarmila.
Ik werk met acryl kan het daar ook mee???En hoe gebruik ik het dan .
Zou het graag willen weten ;Kun je het even uitleggen .
Hoi Maria,
het effect van een neutrale basiskleur kun je zeker bereiken met acrylverf.
Het effect van licht achter je verflagen vereist een transparant imprimatura.
Naar mijn weten bestaan er mediums om acrylverf transparant (glaceerbaar) te maken.
Echter met olieverf al het effect sterker zijn.
Vriendelijke groet,
Alex Mooyman
Als je een tekening door drukt op je doek. Dan lost de terpentine of terpentijn de houtskool of grafiet de tekening op. Zelf gebruik ik Acryl,en smeer dit heel dun over de tekening. Je kan wel met terpentine of terpentijn verdunbare verf werken als je doorgedrukte tekening fixeert met oostindische inkt. Het nadeel is dat dan de contouren zichtbaar blijven.
Doe dit al zonder precies te weten waarom. Het zal me wel eens gezegd zijn zonder dat het door mij in de grijze massa werd opgeslagen. Fijn om het nu ook te lezen. Bedankt.
Ook bedankt dit ga ik ook uitproberen.ja
Weer een goede tip om je schilderijen nog meer “schilderij” te maken. Bedankt Alex weer voor de overduidelijke uitleg.
Imprimatura effect kende ik. Dat je de verf moest verdunnen kende ik niet.
Blij dat je er weer bent Alex.
Blij dat je terug bent. Ik gebruik deze techniek altijd maar enkel om het wit van het doek weg te halen en zo de kleuren beter te kunnen inschatten. Dat het licht achter de opgebrachte kleuren liet doordringen wist ik niet
Bedankt. Even toch melden dat mijn leraar en mentor Willem Dolphyn net overleden is. Ik zal het zonder zijn wijze raad moeten stellen. Goed dat ik voor raad bij jou kan aankloppen. Danke
Bedankt voor je uitleg. Deze was duidelijk. Ik werk al diverse jaren op deze manier, hoewel ik nog wel eens moet experimenteren met de juiste kleur, om hem vervolgens te betrekken bij de schaduwpartijen. Bedankt voor de service Alex en tot spoedig!