Leestijd: 8-10 minuten

Inspiratietips voor de kunstschilder

Inspiratie is natuurlijk waar ieder schilderij mee begint, soms tijdens het schilderen, soms voor het schilderen.

De ene keer loop je over van inspiratie en vloeien de ideeën vanzelf uit je penseel, de andere keer wil de inspiratie maar niet op gang komen, ook al heb je nog zoveel zin om te schilderen.

Persoonlijke inspiratietip van Alex Mooyman zelf:

“Het eerste en in mijn ogen beste advies is: begin gewoon met een doek, zonder enig plan en laat het schilderij zichzelf vorm geven, gewoon door te doen wat er op dat moment in je op komt. Voor mij is het vaak zo geweest dat mijn mooiste schilderijen gewoon zijn ontstaan in plaats van gepland of bedacht.

Mijn uitgangspunt is altijd dat het niet per se hoeft te slagen. Hierdoor ben je vrijer om gewoon te accepteren wat je overkomt tijdens het schilderen en is de kans dat je iets maakt dat je niet achter jezelf had gezocht des te groter. De inspiratie ontstaat eigenlijk tijdens het schilderen zelf.”

Inspiratietips voordat je gaat schilderen

Maar het kan natuurlijk zijn dat je liever wat voor-inspiratie opdoet, dus daarom hier wat tips om inspiratie op te doen.

1. Schildervrienden community

Een van de leukste manieren om inspiratie op te doen is natuurlijk door de persoonlijke schilderwerken van andere schilders uit onze eigen Schildervrienden community te bekijken.

Onze schildervrienden community is gratis en je kunt je binnen 1 minuut aanmelden. De perfecte plek om schilderijen te bekijken, delen en om vragen te stellen aan andere kunstenaars!

Vind je een bepaald schilderij mooi, laat het dan even weten aan de maker door even een reactie achter te laten! Niets is leuker dan een compliment ontvangen en het is zo gegeven. 

2. Facebook en Instagram

Facebook en Instagram behoren zeker tot de grootste social media netwerken van dit moment. Daar kun je mega veel inspiratie uit halen voor je kunstwerken. 

Er zijn niet alleen kunstenaars die hun kunst hierop delen, maar bijvoorbeeld ook veel fotografen van architectuur, landschappen etc. Dat is natuurlijk ook prachtige inspiratie voor een schilderij.

Hier zullen wij in de toekomst een lijst plaatsen met onze favoriete inspiratie accounts op social media. Welke social media accounts volg jij zelf voor inspiratie? Deel het in de comments. We voegen deze graag toe aan de lijst.

3. Google Images

Een andere manier om inspiratie op te doen is zomaar wat googelen op Google Afbeeldingen.

Ik kopiëer of sla zelf regelmatig plaatjes op die mij handig lijken als voorbeeld voor een onderwerp of gewoon als inspiratie.

Ik heb op mijn computer een enorm arsenaal aan plaatjes, handig ingedeeld in categorieën

4. Pinterest

Pinterest is een mega grote afbeeldingenbank die meer gebaseerd is op gevoel. Mensen die een account hebben op Pinterest kunnen hier zelf “boards” maken. Dit kun je zien als een soort moodboard.

Vervolgens kunnen daar afbeeldingen aan toegevoegd worden van andere bronnen of vanuit de Pinterest database zelf. De afbeeldingen vanuit andere bronnen worden vervolgens weer toegevoegd aan de Pinterest database en daardoor onstaat er een enorme bron van persoonlijk samengestelde inspiratiebronnen door andere Pinteresters.

Je kunt heel gemakkelijk beginnen met Pinterest. Probeer het eens uit! Typ in de zoekbalk simpelweg wat je zoekt en start met verzamelen.

5. Oude fotos

Bekijk je (oude) vakantiefotos. Er zit vast wel een foto bij die je kan inspireren tot een mooi schilderij met herinneringen aan die heerlijke vakantie.

Niets is lekkerder dan een mooie vakantieherinnering boven je bed in de vorm van een schilderij van eigen hand.

Iedere dag voor het slapen gaan even terugkeren naar je favoriete vakantieplek.

Wat ik zelf ook enorm leuk vind om te doen is foto albums opkopen bij de kringloopwinkel. Hier zitten vaak hele bijzondere fotos tussen die een onwijs mooie inspiratiebron kunnen zijn! Het zijn foto’s met een verhaal dat je niet kent. Hierdoor kun je zelf vaak invulling geven aan dit verhaal en echt een uniek karakter creëren. 

Zo heb ik een keer een oude foto gevonden van een man op de kade voor een schip. Ik beeld me dan graag in dat dit iemand zijn opa was, vlak voor zijn vertrek op reis of misschien wel als visser werkte. Hier kan je het hele schilderij vervolgens omheen schilderen. 

6. Bekijk werken van andere kunstenaars

Ga wat vaker naar een museum.
Musea hebben regelmatig kortingsacties en ook al betaal je er soms wat meer voor, je zult zien dat je vol inspiratie weer naar buiten gaat.

Wil of kun je de deur niet uit dan kun je nog altijd vele musea gratis bezoeken via het Google artproject. Je kunt virtueel rondlopen in vele musea over de hele wereld en schilderijen van mega-dichtbij bekijken.

Houd ook de  Open kunstroutes in de gaten. Op deze dagen kun je bij allerlei ateliers zomaar naar binnen lopen en kennis maken met het werk van vele kunstenaars. Ook een leuke manier om nieuwe contacten op te doen.

Ook bij galeries kun je altijd rustig even rondkijken, zonder dat direct van je verwacht wordt dat je iets koopt.

Wil je je eigen kunst verkopen? Aarzel niet en vraag naar de voorwaarden om zelf te exposeren.

Houd er wel rekening mee dat galleries flinke commissies vragen of soms zelfs entreegeld om je werk te mogen exposeren.

Kunstmarkten Zijn uitermate inspirerend omdat je hier zowel professionals als amateurschilders zult tegenkomen. Dus aan de ene kant kun je daar ervaren dat jij zelf het lang niet zo slecht doet, terwijl je aan de andere kant op je gemakje de meesterwerken van professionals kunt bewonderen. De meeste kunstenaars zijn ook altijd wel te vinden om wat over hun technieken te vertellen.

7. Kijk om je heen

De gemiddelde mens kijkt heel globaal naar zijn omgeving en stelt het plaatje voornamelijk in zijn hoofd vast.

Als schilder kijk je graag wat gedetailleerder en probeer je te ontdekken hoe een beeld is opgebouwd.

Ga lekker een dagje de natuur in, naar het strand of het bos. Kijk naar wolken en probeer ze al kijkend na te schilderen in de lucht.

Kijk hoe een boom in elkaar zit, wijzen de takken naar boven of beneden. Lopen ze warrig, of geordend?

Kijk door je oogharen naar voorwerpen en zie het verschil tussen de donkere en de lichte vlakken.

Probeer de kleuren die je ziet thuis te brengen en bedenk hoe je ze achter je schildersezel zelf zou mengen.

Je zult zien dat door beter te kijken dan de gemiddelde mens, bijna ieder voorwerp boeiend en inspirerend wordt.

Wat zijn jouw inspiratiebronnen?

Zo, nu is het jouw beurt.

Heb jij nog tips om inspiratie te vinden? Laat ze dan hieronder achter.

Deel het met ons. Samen delen is samen ontvangen!

Veel inspiratie en schilderplezier toegewenst!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.