Inspiratietips voor de kunstschilder

Inspiratie kleurrijke lamp

Inspiratie is natuurlijk waar ieder schilderij mee begint. Soms tijdens het schilderen, soms voor het schilderen. De ene keer loop je over van inspiratie en vloeien de creatieve ideeën vanzelf uit je penseel. De andere keer wil de inspiratie maar niet op gang komen. Ook al heb je nog zoveel zin om te schilderen.

Het eerste en in mijn ogen beste advies is: Begin gewoon met een doek, zonder enig plan en laat het schilderij zichzelf vorm geven. Gewoon door te doen wat er op dat moment in je op komt. Voor mij is het vaak zo geweest dat mijn mooiste schilderijen gewoon zijn ontstaan in plaats van gepland of bedacht.

Mijn uitgangspunt is altijd dat het niet per se hoeft te slagen. Hierdoor ben je vrijer om gewoon te accepteren wat je overkomt tijdens het schilderen. De kans is dan des te groter dat je iets maakt dat je niet achter jezelf had gezocht. De inspiratie ontstaat eigenlijk tijdens het schilderen zelf. Maar het kan natuurlijk zijn dat je liever wat voor-inspiratie opdoet. Daarom dus hier wat tips om inspiratie op te doen.

Inspiratietip 1

Lees wat willekeurige artikelen op deze website, en de reacties die anderen achter hebben gelaten. Je zult er zeker door geprikkeld worden. Daarnaast ben je natuurlijk altijd welkom om jouw eigen reactie achter te laten om anderen te inspireren.

Inspiratietip 2

Een andere geweldige manier om inspiratie op te doen is door de schilderijen die gedeeld worden op onze online community Schildervrienden te bekijken. Er worden heel regelmatig nieuwe schilderijen geplaatst door zowel beginnende als gevorderde schilders. Je kunt hier dus steeds weer terug komen voor inspiratie.

Je kunt natuurlijk ook zelf gratis lid worden van Schildervrienden en je eigen schilderijen delen met de andere enthousiaste leden. Je kunt zelfs een hele eigen portfolio opbouwen, hulp vragen aan anderen, of zelf vragen beantwoorden. En vind je een bepaald schilderij mooi, laat het dan even weten aan de maker door een reactie achter te laten! Niets is leuker dan een compliment ontvangen.

 

Inspiratietip 3

Een andere manier om inspiratie op te doen is zomaar op wat leuke zoektermen te zoeken bij Google afbeeldingen. Of voor wat meer privacy bescherming gebruik je natuurlijk DuckDuckGo.

Ik sla zelf regelmatig plaatjes op die mij handig lijken als voorbeeld voor een onderwerp of gewoon als inspiratie. Op mijn computer heb ik inmiddels een enorm arsenaal aan plaatjes, handig ingedeeld in catagorieën. Zo heb ik bijna altijd wel een inspirerend voorbeeld van een onderwerp binnen bereik.

Inspiratietip 4

Bekijk je eigen vakantiefoto’s van korter of langer geleden. Er zit vast wel een foto bij die je kan inspireren tot een mooi schilderij met herinneringen aan die heerlijke vakantie.

Niets is lekkerder dan een mooie vakantieherinnering boven je bed in de vorm van een schilderij van eigen hand. Iedere dag voor het slapen gaan even terugkeren naar je favoriete vakantieplek.

Inspiratietip 5

Bekijk werken van andere kunstenaars. Ga bijvoorbeeld eens wat vaker naar een museum. Musea hebben regelmatig kortingsacties, of schaf een een museumjaarkaart aan. En ook al betaal je er soms wat meer voor, je zult zien dat je vol inspiratie weer naar buiten gaat. Wil of kun je de deur niet uit dan kun je nog altijd vele musea gratis bezoeken via Google Arts & Culture. Je kunt virtueel rondlopen in vele musea over de hele wereld en schilderijen van mega-dichtbij bekijken.

Houd ook open atelier dagen en routes in de buurt in de gaten. Op deze dagen kun je bij allerlei ateliers zomaar naar binnen lopen en kennis maken met het werk van vele kunstenaars. Ook een leuke manier om nieuwe contacten op te doen.

Ook bij galeries kun je altijd rustig even rondkijken, zonder dat direct van je verwacht wordt dat je iets koopt. Wil je je eigen kunst verkopen? Aarzel niet en vraag naar de voorwaarden om zelf te exposeren. Houd er wel rekening mee dat galleries flinke commissies vragen of soms zelfs entreegeld om je werk te mogen exposeren.

Kunstmarkten zijn een uitstekende bron van inspiratie

Kunstmarkten zijn ook uitermate inspirerend omdat je hier zowel professionals als amateurschilders zult tegenkomen. Dus aan de ene kant kun je daar ervaren dat jij zelf het lang niet zo slecht doet. Terwijl je aan de andere kant op je gemakje de meesterwerken van professionals kunt bewonderen. De meeste kunstenaars zijn ook altijd wel te vinden om wat over hun technieken te vertellen.

Inspiratietip 6

Kijk goed om je heen. De gemiddelde mens kijkt heel globaal naar zijn omgeving en stelt het plaatje voornamelijk in zijn of haar hoofd vast. Als schilder kijk je graag wat gedetailleerder en probeer je te ontdekken hoe een beeld is opgebouwd. Ga lekker een dagje de natuur in, naar het strand of het bos. Kijk naar wolken en probeer ze al kijkend na te schilderen in de lucht. Kijk hoe een boom in elkaar zit, wijzen de takken naar boven of beneden. Lopen ze warrig, of geordend?

Kijk door je oogharen naar voorwerpen en zie het verschil tussen de donkere en de lichte vlakken. Probeer de kleuren die je ziet thuis te brengen en bedenk hoe je ze achter je schildersezel zelf zou mengen. Je zult zien dat door beter te kijken dan de gemiddelde mens, bijna ieder voorwerp boeiend en inspirerend wordt.

Nu jij!

Zo, nu is het jouw beurt. Heb jij nog tips om inspiratie te vinden? Laat ze dan hieronder achter. Deel het met ons. Samen delen is samen ontvangen!

Veel inspiratie toegewenst!

2 gedachten over “Inspiratietips voor de kunstschilder

 1. Hallo allemaal!
  Inspiratie…. de één vindt het op een leeg doek, de ander in de natuur of op een aansprekende foto….
  Zomaar met niets op een leeg doek beginnen doe ik eigenlijk alleen maar als ik verdrietig ben of zo. Kan dan mijn emoties fijn wegkwasten. Maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik deze uitspattingen later meestal als achtergrond voor iets anders gebruik….
  Ik zie vaak wandelend of fietsend in de natuur leuke tafereeltjes van landschap, bloemen en dieren. Snel een schetsje maken voor een aardige compositie, en als het kan foto’s maken, thuis uitwerken en eventueel op google-afbeeldingen wat plaatjes erbij zoeken voor de details….
  Het egeltje met de muis zag ik – héél eventjes – gewoon in mijn eigen achtertuintje….
  Mooie foto’s zijn ook op internet volop te vinden, bv. op de sites van diverse professionele fotografen. Meestal mag je – als je het even vraagt – ook de foto’s met copyright gewoon gebruiken. Zo heb ik toestemming van natuurfotograaf Michiel Schaap, hij vindt het juist heel leuk dat zijn foto’s voor mij inspiratie zijn! (zie mijn “Vlaamse Gaai”, “Jonge Vosjes”, en “Bosuil”.)
  Soms zie ik een foto en heb dan direct het gevoel van ‘yesss, dát wil ik schilderen’ een soort verliefd gevoel. Dat kreeg ik bv. bij de duif, een foto die ik zag toen ik de buienradar raadpleegde. Zó lief in het zonnetje, met het groen van de tak weerkaatst op z’n buik…. (Buienradar.nl is een aanrader voor mensen die graag mooie luchten schilderen, hónderden prachtige foto’s)
  Ook de giraffen-vakantiefoto van vrienden gaf me zo’n gevoel, liefde op het eerste gezicht. ‘k Heb Alex gevraagd om dit werk (Omhelzing) op mijn pers. pagina te zetten, dus zien jullie het één dezer dagen wel….
  De tip om het werk van anderen te bekijken vind ik ook heel waardevol. Zelf bezoek ik samen met mijn man vaak allerlei musea (met de museum-jaarkaart) en galeries. Kunstmarkten en Kunstroutes zijn heel leuk – en wat vrijblijvender dan galeries – om te bezoeken, bovendien kom je als je dat wilt in contact met de kunstenaars. Er valt altijd weer wat te leren!
  Elk voorjaar gaan wij ook naar de kunst- en atelier route in Maassluis. Steevast maken we dan een praatje met Jan Ouwenbroek. Deze schilder is inmiddels 84 jaar, maar kan nog met zoveel vuur en passie over zijn werk spreken, dat je daar alleen al inspiratie door krijgt! Hij maakt zowel realistische werken als modern-abstract. Zo wil ik ook wel 84 worden!
  Ook Bas Verkade is bij ons favoriet met zijn surrealistische olieverfschilderijen. We zien dan met veel bewondering hoe minutieus hij werkt. Zelf zou ik nooit zo kunnen en willen schilderen, maar het is zó mooi om te zien!
  Dit jaar had de route nog een heel leuk staartje voor ons; je kon tijdens het weekend meedoen met een prijsvraag, met als hoofdprijs een schilderij van je favoriet. En laten wij dat nu winnen!!! Er hangt nu een prachtige Bas Verkade – “Maassluis met torens” 2008 – bij ons thuis! (zie foto)
  Bas-Verkade
  Kunst van anderen kijken via internet kan ook prima op de sites waar hedendaagse kunstenaars hun werk te koop aanbieden.l
  Benieuwd waar jullie je inspiratie door krijgen!
  Groetjes, en lekker doorgaan met schilderen, Adri.

 2. Ik persoonlijk zit graag door PINTEREST te zoeken. Na een onderwerp gekozen te hebben stelt de site zelf voor “foto’s”, “art”, “drawings”, etc… Goed hoor!
  Veel schildergenot
  Dirk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *