Je schilderijen verkopen

Geld: Eurobiljetten en munten

Je schilderijen verkopen, hoe pak je dat aan? Je eigen schilderijen verkopen is een mooie kans om je schilderhobby te laten groeien en te bekostigen. Echt kunnen leven van kunst is maar voor weinigen weggelegd. Maar met wat inspanning kun je best een leuk zakcentje bijverdienen. Het is bovendien een heel leuke ervaring om te zien hoe mensen op jouw werk reageren.

Als je je schilderijen wilt verkopen dan is het tegenwoordig het belangrijkste om een online portfolio te hebben. Een plek op internet waar je jouw schilderijen met de rest van de wereld deelt. Je kunt hiervoor een eigen website (laten) bouwen, maar dat is tijdrovend en prijzig. Je kunt ook heel eenvoudig een eigen gratis online portfolio op Schildervrienden aanmaken. Daar mee laat je zien dat je echter serieus bent met naar buiten treden met je werk. En je kunt hier direct reacties van mensen op jouw schilderijen lezen dus je krijgt een goede indicatie van welke het meest populair zijn!

Je kunt op Schildervrienden een profielfoto van jezelf toevoegen en een biografie waarin je vertelt over jezelf als kunstenaar. Dat kan best spannend zijn! Maar het is een eerste stap waarmee mensen jou kunnen leren kennen. Want mensen die een schilderij kopen willen ook de kunstenaar achter het werk kennen. Bij ieder schilderij dat je toevoegt kun je naast een foto ook een titel en een omschrijving toevoegen.

Wie is de schilder achter de schilderijen?
Wie is de schilder achter de schilderijen?

Hier volgen een paar tips om je werk te verkopen als je je online portfolio eenmaal op orde hebt.

Vraag niet te weinig voor je werk

Prijsbepaling is voor veel schilders lasting. Maar bedenk je dat mensen een schilderij kopen omdat het ze raakt, niet omdat het een koopje is. Een schilderij van 400 euro zal waardevoller voelen dan een schilderij van 75 euro, zelfs al gaat het om hetzelfde schilderij.

Daarnaast zul je altijd spijt krijgen als je een geliefd schilderij veel te goedkoop van de hand doet. Zorg dus dat je er zelf een tevreden gevoel over kunt hebben. Het gaat niet alleen om het geld, maar ook het gevoel dat je eraan overhoudt.

Als iemand jouw schilderij zo waardeert dat hij of zij er een goede prijs voor betaalt, houd je daar een heel fijn gevoel aan over. Het afstaan van je eigen schilderij is een emotionele zaak. Daar mag dus best een passende beloning voor staan, waar je je goed bij kunt voelen.

Je eigen schilderijen verkopen kan een leuk zakcentje opleveren

Zorg voor een afgewerkt geheel

Mensen die kunst kopen zijn op zoek naar iets dat af is en goed verzorgd. Zelfs als ze zelf een nieuwe lijst zullen kopen, is het belangrijk om je werk aan te bieden met een lijst eromheen. Dit mag best eenvoudig zijn, maar moet wel netjes zijn. Eventueel kun je een aparte prijs voor de lijst rekenen.

Creeƫr een krachtige eenheid

Je kunt veel beter 5 tot 7 schilderijen presenteren die samen een sterk geheel vormen, dan van alles wat te etaleren in de hoop dat er iets zal verkopen.

Zorg daarnaast voor een passende achtergrond, bijvoorbeeld een lap stof die de aandacht naar de schilderijen leidt en vertsterkt. De achtergrond mag nooit meer aandacht trekken dan je schilderijen.

Verkoop op plekken waar gekocht wordt

Als je je schilderij wilt verkopen dan kun je dat het beste doen op een plek waar geld wordt uitgegeven. Een dagje op een plaatselijk buurtfeest kan een hele leuke dag opleveren, maar de kans dat je wat verkoopt en ook een goede prijs ontvangt is natuurlijk kleiner dan wanneer je bijvoorbeeld op een kunstmarkt staat.

Denk dus goed na over locaties waar mensen hun geld meenemen met de intentie om het uit te geven. Verkoop kleine werkjes op plekken waar mensen niet veel te besteden hebben.

Expositie van mijn werk in het winkeltje van een spiritueel centrum
Expositie van mijn werk in het winkeltje van een spiritueel centrum

Goede plekken om je schilderijen te verkopen zijn onder andere:

 • Kunstmarkten
 • Kerken
 • Gemeentehuizen
 • Kantoren
 • Winkels
 • Verenigingen
 • Broedplaatsen
 • Bibliotheken
 • Tandarts
 • Kunstuitleenbedrijven
 • Galleries

Als je een schilderij verkoopt

Zorg voor verpakkingsmateriaal. Het beste kun je noppenfolie en tape gebruiken. Zorg ook voor wat informatie over jezelf, bijvoorbeeld een visitekaartje met een link naar jouw persoonlijke online profiel. De kans dat een klant in de toekomst nog een schilderij van je wil kopen is zeker niet ondenkbaar.

Verpak je schilderij goed als je het verkoopt
Verpak je schilderij goed als je het verkoopt

Tot slot

Hopelijk heb je nu wat meer inzicht in hoe je kunt beginnen met jouw schilderijen te verkopen. Als je nog geen lid bent van Schildervrienden voor een heel eenvoudig te maken online persoonlijk profiel, wordt dan nu gratis lid.

5 gedachten over “Je schilderijen verkopen

 1. Vandaag waren wij in de Keukenhof, waar een aantal schilders aan het werk waren. Zij maakten ter plaatse een schilderij met het thema “Engeland”, temidden van het werk wat ze te koop aanboden. Heel leuk om de mensen aan het werk te zien, en te bekijken hoe zij hun werk presenteerden!
  Het kleurige werk van Bert Wouters, de mooie presentatie van Tilly Wils, het exotische werk van Trudie Canwood, Maja Boot die een mooi blauw haventje schildert, de prachtige mussen van Jaap Zwaan, en de werkelijk schitterend geschilderde (olieverf) bloemen van Cees Schenk…. Kan natuurlijk niet alles laten zien hier, maar voor wie daar zin in heeft: ze zijn er ook nog dit weekend – 4 en 5 mei.
  De schilders kregen veel aandacht (mensen van allerlei nationaliteiten) en verkochten best goed. Wat me opviel is dat veel mensen wat kleine dingetjes bij zich hadden (makkelijk mee te nemen) slim hoor.
  groetjes, Adri.
  Het-kleurige-werk-van-Bert-Wouters
  de-mooie-presentatie-van-Tilly-Wils
  het-exotische-werk-van-Trudie-Canwood
  Maja-Boot-die-een-mooi-blauw-haventje-schildert
  de-prachtige-mussen-van-Jaap-Zwaan
  schitterend-geschilderde-olieverf-bloemen-van-Cees-Schenk

 2. Dag Alex,
  alles goed mag ik hopen.
  Ik heb een aanbod gehad van een amateur-kunstenaar om enkele schilderijen van mijn hand tentoon te stellen in zijn bescheiden galerij.
  Nu weet ik dat bij een verkoop de galerijhouder daar een bepaald % van de verkoop kan vragen.
  Mijn vraag is of jij iets weet van de gangbare % wat de galerijhouder kan vragen.
  alvast een dank bij voorbaat.
  groetjes van Philippe

  1. Hoi Philippe,
   leuk om na al die jaren nog steeds berichten van jou te mogen ontvangen.
   Het vragen van commissies in galeries is eigenlijk ongereguleerd.
   Een commissie tot 20% kun je zien als bescheiden en redelijk.
   Wordt er meer gevraagd, dan is het een goed idee om te vragen wat je daar voor terug krijgt.
   Bijvoorbeeld een zeer bekende galerie, gefortuneerd publiek, door hen aangeleverde klanten, promotie voor jouw werk etc.
   Het is niet ongebruikelijk om deze commissie gewoon door te berekenen in je prijs.
   Kunstkopers weten allemaal dat je in een galerie veel meer betaalt dan wanneer je direct van de kunstenaar koopt.
   Probeer daar niet tussen te gaan zitten, maar verhoog gewoon je prijs.
   Veel succes en een goede verkoop!
   Vriendelijke groet
   Alex Mooyman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *