Jouw mening is belangrijk

Wie kan de Kleurenmengcursus beter beoordelen dan jij als gebruiker? Daarom zou ik het enorm op prijs stellen als jij mij zou willen vertellen hoe jij de cursus beleefd hebt.

Hieronder wat vragen die je op weg kunnen helpen.

 • Zou jij me iets willen vertellen over jouw achtergrond als schilder?
 • Wat was jouw reden om de Kleurenmengcursus aan te schaffen?
 • Wat waren je uitdagingen voordat je met de Kleurenmengcursus begon?
 • Wat heeft de Kleurenmengcursus je tot nu toe opgeleverd? Heb je mooie resultaten die je wil delen?
 • Wat vind je het meest waardevol aan de Kleurenmengcursus?
 • Wat is het voordeel van mijn lesmethode voor jou t.o.v. een andere schilderlessen of boeken?
 • Zou je de Kleurenmengcursus aanbevelen aan anderen? Zo ja, aan wie?

Zomaar wat vragen die jij natuurlijk veel beter kunt beantwoorden dan ik. Je kunt jouw reactie hier onderaan plaatsen. Alvast bedankt!

 

88 gedachten over “Jouw mening is belangrijk

 1. Ik ben nog niet echt begonnen met olieverf schilderen maar vind het wel leuk. Kleur menging is wel het belangrijkste wat je moet kennen.

  1. het is een zeer duidelijk en toegankelijk kleurschema. Als beginnend schilder heb je een duidelijk schema in handen. Alles is duidelijk. een echte aanrader dus als je wilt beginnen met olieverf. Ik maak er veel gebruik van!

 2. Heb mijn leven lang in het grafische vak gewerkt, ook met kleuren, maar dit was heel leerzaam voor mij bij het schilderen deze cursus.
  Ik ben een amateur en liefhebber van het schilderen met olieverf, vandaar dat ik de cursus heb aangeschaft.
  Zou het iedereen aanraden om deze aanvulling op je hobby ook te nemen.
  Het voegt heel veel toe, vooral als je geen kleurenachtergrond hebt, dus een aanrader…..

  1. Het onderdeel “Het mengen van kleuren” in de door mij gevolgde cursus “Schilderen met olieverf” was zeker interessant te noemen, omdat dit de beginnende schilder absoluut een goed handvat geeft om een prettig ogend schilderij te maken. De verschillende onderdelen worden duidelijk en goed begrijpelijk uitgelegd, ook in het aanschouwelijke gedeelte, waarin Alex in de praktijk liet zien hoe je de resp. hulpmiddelen zelf kunt vervaardigen en tijdens het schilderen aan kunt refereren om min of meer de juiste kleurnuance te verkrijgen. Natuurlijk ligt hier wel een stuk experimentele wetenschap vanuit het verleden aan ten grondslag, denk daarbij inderdaad aan de bekende Johannes Itten, maar ook heel wat anderen, die in het (ook) verre verleden met vallen en opstaan het “kunstje” hebben moeten leren, vaak onder zeer primitieve omstandigheden. Kennis van het mengen van kleuren is inderdaad erg belangrijk, waarbij onze hersenen eveneens een belangrijke rol spelen. Het gaat daarbij zeker ook om het kijken naar ons onderwerp, waarbij we door onze ogen soms worden bedrogen. Ik juig een belangrijke aanvulling op de cursus het mengen van kleuren zeker toe en zal hem bij de andere (amateur) schilders van harte aanbevelen.

 3. Heb veel aan de cursus kleuren mengen gehad om het kort samen te vatten er ging een wereld voor mij open op het gebied van allerlei kleurnuances.
  Hoop er in de toekomst nog veel mee te kunnen doen, ben nog een echte amateur op schildergebied.

 4. Ik was een absolute beginner op het gebied van schilderen, na allerlei ingewikkelde boeken en een cursus is het een verademing om een praktische leidraad te hebben voor het mengen van de kleuren: ineens viel heel makkelijk het spreekwoordelijke kwartje! Dank Alex!

 5. Hallo, mijn naam is Tjibbe Wijnsma.
  Na mijn afzwaaien uit het onderwijs ben ik op schilderles gegaan. Eerst geaquarelleerd maar sinds een jaar of 8 heb ik me toegelegd op het gebruik van olieverf. Graag schilder ik realistische situaties, uit eigen omgeving of opgedane vakantieervaringen. Mijn favoriet is b.v. John Constable.
  Om meer inzicht te krijgen heb ik de kleurenmengcursus van Alex Mooyman aangeschaft. Erg verhelderend en met het advies om een soort naslagwerk van gemengde kleuren aan te leggen, heb ik dit advies opgevolgd. Hier maak ik regelmatig gebruik van. Zeer aan te bevelen!!
  Alex laat in zijn lessen duidelijk zien hoe hij bepaalde zaken aanpakt. Wat luchten betreft raadpleeg ik b.v. regelmatig zijn adviezen.
  Schilderen is een zeer ontspannen bezigheid. Het maakt je hoofd leeg. En exposeren en dan ook nog een paar werken verkopen geeft veel voldoening.
  De mengcursus van Alex heb ik dan ook al een aantal keren aangeraden.
  Iedereen veel schilderplezier gewenst.

 6. ik probeer al een tijdje te schilderen, maar iedere keer loop ik vast met kleuren. (wat ik in mijn hoofd heb krijg ik soms niet op het doek)
  dan lees ik weer even over je kleuren mengen, en ben ik weer een stap verder, MAAR ;
  het blijft moeilijk!!
  dus ga ik gestaag verder met het uitproberen van jou kleuradviezen
  iedere keer leer ik weer een beetje bij..

 7. Een waardevolle cursus, waar ik veel aan heb. Al meerdere boeken over dit onderwerp gelezen, maar de manier waarop Alex het uitlegt, maakt het toepasbaar en zorgt ervoor dat je gelijk aan de slag wil. Het is alsof hij je bij de hand neemt, stapje voor stapje leert hij je “het wonder” van het kleurenmengen kennen. Ik bewonder zijn geduld waarmee hij de kleurencirkel op papier ( het doek ) zet. Het is echt een gedegen fundament. Ben blij met de cursus en zal het iedereen die wil beginnen met schilderen aanbevelen.

 8. Na 20 jaar ben ik weer begonnen met tekenen en schilderen. Ik wil me gaan toeleggen op olieverf. Omdat ik alleen goede kwaliteit verf wil is het aanschaffen van veel verschillende kleuren prijzig. Daarom heb ik de kleurenmengcursus van Alex aangeschaft, zodat ik weet welke basiskleuren ik moet mengen om een bepaalde kleur te krijgen.
  Zijn kleurenmengkaart (‘meester over je eigen palet’) vind ik een heel handig en persoonlijk hulpmiddel. Die maak je met de kleuren die je al in je bezit hebt, zodat je in één oogopslag kunt zien welke kleuren je in welke verhouding moet mengen om de gewenste kleur te krijgen. Ik heb de kaart zelf nog niet gemaakt, maar dat staat wel bovenaan mijn to-dolist!

 9. de kleurenmengcursus heeft me heel veel nieuwe inzichten opgeleverd. Ik snap nu veel beter het effect van warme en koude kleuren en het effect van donkere met lichte kleuren mengen en schaduw werking.Bedankt Alex .

 10. Hallo Alex,
  Zo als een paar weken geleden reeds geschreven,
  Ik ben na 15 jaar weer begonnen met schilderen.
  En ja ik heb soms moeite met de juiste kleuren.
  Dus je udate komt mij zeer van pas.
  Je schilder cursus was zo wie zo een openbaring want ik schilderde vroeger altijd op de manier van de oude meesters. Dus glacerend in plaats van nat in nat. Nu gebruik ik beide technieken door elkaar.
  Je kan over een paar dagen weer een nieuw zee gezicht tegmoet zien.
  Met vriendelijke groet,
  Willem van Vliet

 11. Sorry ik zie dat er wat fouten in mijn reactie staan.
  Ik had de Spaanse spelling controle nog aan staan/
  Groet,
  Willem

 12. Dag Alex, Ik heb jouw cursus aangevraagd omdat het schilderen met olieverf mij aansprak en heb daarom maar de complete cursus, inclusief verf mengen, gekocht.. Ik ben erg als hobbyist bezig. en ontdek nog steeds veel mooie dingen. Het mengen van verf blijft moeilijk en soms ontstaat er spontaan iets. Ik ben nog erg onregelmatig bezig met de hobby en ben blij dat ik regelmatig even kan terug kijken naar jouw video’s en e-boek. Ik kan het mooi in eigen tijd en tempo doornemen en proberen. Ik weet wel dat ik het mengen meer bewuster moet gaan toepassen. Het opzetten van een eigen receptenboek vind ik een goed idee. Ik zal wel mezelf moeten oppeppen. Ik zie uit naar het vervolg.

  1. Hoi Kees,
   bij deze een oppeppertje van mij.
   Het nieuwe kleurenmengsysteem is echt spectaculair, gemakkelijk toepasbaar en zeer doeltreffend.
   Als je er mee aan de slag gaat, dan kan het niet anders dan dat je een ware kleuren-meng-expert wordt.
   Veel mengplezier!
   Vriendelijke groet,
   Alex Mooyman

 13. Dag Alex,
  Ik was een beginnende schilder. Ik schilder met acryl verf. Ik heb de gehele cursus , met heel veel plezier gevolgd. Jij legt het heel duidelijk uit en laat ook zien hoe het eindresultaat is. Tevens kan ik de cursus in mijn eigen tempo volgen . Ik heb nog niet een geheel eigen stijl ontwikkeld. Wel ben ik gefacineerd door vogels en silhouetten. Ik heb soms moeite om de juiste kleur te vinden. Dan haal ik de circel en blad met allerlei kleuren te voorschijn. Maar kleurenmengen blijft moeilijk ben blij met de uitbreiding. Ik blik regelmatig terug naar jouw video’s. Vertel aan anderen dat ik bij jou de cursus heb gevolgt als ze hier navragen.

 14. Na twintig jaar niet meer geschilderd te hebben ben ik weer begonnen.
  De cursus is voor mij een “opfris cursus.
  De video vindt ik zeer duidelijk werkt voor mij beter als een boek, in de tijd dat ik schilderde waren er nog geen video cursussen.
  De uitleg van Alex zijn duidelijk en begrijpelijk.
  De cursus is zeker voor iedere amateur een must!
  Als ik het mengen weer onder de knie heb ga ik de vervolg cursussen volgen.

 15. Gisteren de extra uitbreiding van de cursus mengen ontvangen en snel doorgelezen en de video’s bekeken.
  Ziet er fantastisch uit.
  Ik denk dat ik de set Cobra verf ( olieverf vermenbaar met water ) ga proberen volgens Alex werkt het goed.
  Op de site van Talens staat veel informatie over deze verf.
  Meegeleverd E-book is duidelijk en goed leesbaar ik heb het geprint zodat ik niet iedere keer de Pc hoef op te starten.
  Ik heb ook nog de nodige tubes Rembrandt olie verf maar eens proberen of ik ook het verschil zie.
  Groeten Henny

 16. Hallo Alex
  Ik ben een beginner in het schilderen. Het heeft mij altijd aangetrokken om te schilderen maar daar bleef het dan ook bij. Tot ik jou site vond en ik het e-boek van jou zag die heb ik uitgeprint. En toen heb ik de gratis video van je gezien en ben toen samen met de video gaan schilderen.
  Maar ik bleef het moeilijk vinden om de kleuren te mengen toen heb ik de cursus kleuren mengen besteld. Ik heb de ring met kleuren en nog steeds vaak bij om dat ik het niet goed kan onthouden met welke kleuren je een bepaalde kleur kan krijgen. Dus dit was voor mij een uitkomst.
  Wel heb ik nog vaak moeite met de huidskleuren en ik mag graag portretten schilderen.. Ik vind de tips van je ook heel fijn om te lezen. En als ik niet meer weet hoe ik de goud of zilverkleur moet maken zoek ik dat weer even bij jou op.
  Ik kijk dan ook erg uit naar de uitbreiding van je kleurenschema. Het heeft mij goed geholpen en ik kan het een iedere aan raden die met schilderen wil beginnen. En ook mensen die al schilderen is dit een aanrader want je leert er veel van.
  Bedankt Alex dat je dit met ons wilt delen.

 17. Hoi Alex,
  Ik ben een beginnend schilder. Ik zocht manieren om mij beter te kunnen ontspannen en zo ben ik bij het schilderen terecht gekomen. Voor mij werkt dit!! Ik had een aantal boeken gekocht, maar hierdoor werd ik niet veel beter. Toen ik online jouw gratis schildervideo zag, ben ik mee gaan schilderen. Ik merkte dat ik trots was op het resultaat en er veel voldoening uithaalde. Ik heb toen alle video’s gekocht en daarmee aan de slag gegaan. Inmiddels ben ik veel aan het expirimenteren en het een gaat beter dan het andere. Ik heb laatst voor het eerst een potret geschilderd en heb eerst even gespiekt hoe ik de huidskleuren moet mengen. Ik was tevreden over het resultaat en heb er enorm veel plezier aan beleefd.
  Het mooie aan schilderen vind ik dat wanneer ik denk dat een schilderij compleet mislukt is en gewoon stug doorga, dit meestal niet zo is. Ik vind het spannend/ uitdagend om te doen. Ook verbaas ik me erover hoe anderen juist iets mooi vinden, waar ik niet tevreden over ben. Een schilderij is niet mooi of lelijk, maar juist uniek en pure smaak.

 18. Ik ben een hobby schilder met ups en downs, soms ontbreekt het mij aan tijd, soms aan goesting, soms stop ik een beetje uit ontevredenheid over mezelf. Keer echter steeds terug naar de rust welke schilderen me schenkt.
  Door de kleuren mengcursus is een belangrijke stap gezet voornamelijk het derde punt op te lossen, ontevredenheid is nu ver te zoeken en met tevredenheid komt de goesting terug.
  Ik had reeds gelezen over zelf mengen met de 3 primaire kleuren en daarbij wit en zwart maar door gebrek aan kennis kwam ik nooit of slechts heel sporadisch tot het gewenste resultaat. Ik nam dan maar terug mijn toevlucht tot het regiment verschillende tubetjes met allerlei kleuren.
  Mijn probleem was dan dat alles aan mij werd voorgeschoteld en niets uit mezelf kwam, ik kende niet het genoegen het “zelf te hebben gecreëerd” en dat ergerde mij.
  Met de mengcursus kwam niet alleen de basis kennis zodanig dat alles begon te lukken maar voor mij was er in de cursus een specifieke maar heel belangrijke raad . Ieder persoon is trouwens anders en heeft zijn eigen voorkeuren. Tevens is de zelfgenoegdoening het zelf tot stand te hebben gebracht fantastich.
  Een klein nadeel (hihi) ik mag het niet meer op de tubetjes steken als ik iets fout doe. Maar uit mijn eigen fouten leer ik gesteund door het E boek van het kleuren mengen. Dus met goede moed herbeginnen en gerichte verbeteringen aanbrengen is enkel het gevolg welke spruit uit de opgedane kennis.
  De lesmethodes zijn echt aan de huidige tijd aangepast gebaseerd op de huidige moderne media waardoor je met tablet of smartphone, als het ware op elke plaats(vb. naast je schildersezel), persoonlijke raad kunt inwinnen. Ik voel het een beetje als privé lessen, een echt voorrecht.
  Echt aan te bevelen, een echte belevenis, het ontvellen van het…..”GEHEIM’.
  Bedankt.

 19. Ik ben in sept. 2015 gestart aan de kunstacademie in Antwerpen. Ik schilder nu 4 jaar. En volg ook lessen bij een kunstenares hier in Zeeland. Kleuren mengen vind ik nogal een uitdaging en ik hoop dmv deze cursus gemakkelijker de kleur te krijgen die ik voor ogen heb.

 20. Hoi Alex
  Ongeveer twee jaar geleden ben ik begonnen met jou schildercursussen , eindelijk zag ik stap voor stap iets gebeuren waar ik mee verder kon, ik was ondertussen al ongeveer 5 jaar aan het schilderen, ik heb alles zelf uitgeprobeerd, dit is echt wel een goede leerschool geweest, alleen ik kwam er niet verder mee. Met jou cursussen heb ik grote stappen gezet, maar er ontbrak toch nog iets, en dat was het probleem waar heel veel beginnende schilders mee kampen het ”KLEUREN MENGEN” Wat heb ik zitten pongelen, en telkens was mijn mengresultaat zeer matig ja zelfs teleurstellend. Toen heb ik jou cursus kleurenmengel gevolgd, met veel plezier zetten ik de kleurencirkel op, daarna de mooie grafiek van het kleurenmengel met mijn palet, het was voor mij echt een openbaring.
  Telkens als ik nu aan het mengen ben en ik vast drijg te lopen pak ik mijn eigen kleurenschilderij erbij ,ik heb van jou cursus ook geleerd om door te mengen, dus een kleur nog warmer en kouder te maken.
  Ook het onderwerp huidkleuren heb ik veel, alles te samen gevat, een aanrader voor iedereen .
  Grt. Peter van den Tillaart

 21. Hallo Alex,
  Ik ben met de cursus kleuren mengen begonnen en heb met verschillende soorten verf (Rembrandt en Cobra ) enige kleurencirkels gemaakt .
  Wat mij opvalt is dat het lastig om met de primaire kleuren rood en blauw de complementaire kleur paars te maken het “paars” wordt zeer donker en is bijna niet als paars te herkennen, ik heb verschillende kleuren rood en blauw geprobeerd maar zonder een goed resultaat steeds zeer donker ( ligt ongetwijfeld aan mij ).
  Als ik echter voor het rood kraplak gebruik gaat het beter maar ik denk niet dat kraplak een complementaire kleur is.
  Wat doe ik niet goed?
  Groeten Henny , overigens te gekke cursus.

  1. Hoi Henny,
   Het mengen van paars levert inderdaad vaak problemen op. Dat ligt dus niet aan jou.
   Eigenlijk gaat dit slechts met enkele verfsoorten in één keer goed.
   Alleen de toners van je printer zijn zo goed op elkaar afgesteld dat ze zuiver paars opleveren.
   De pigmenten van olieverf en ook andere verfsoorten worden uit zo ontzettend veel verschillende materialen opgebouwd, dat ze soms onvoorspelbaar met elkaar reageren.
   De kleuren reageren dus niet altijd zoals je volgens de theorie zou verwachten.
   In de meeste gevallen kun je het te donkere paars heel gemakkelijk corrigeren met een beetje wit.
   Met wat je geleerd hebt in de nieuwe kleurenmengcursus kun je het probleem ook heel gemakkelijk oplossen door de vijf vragen te stellen.
   Waarschijnlijk kom je dan ook op het zelfde antwoord uit.
   Kraplak of Alizarine is in de meeste gevallen wel geschikt als primaire kleur, maar het kan per verfmerk ook wel verschillen.
   Vaak staat op de tube beschreven of je met een primaire kleur te maken hebt. De kleur mag in dat geval slechts met één piment gemaakt zijn.
   Juist omdat de pigmenten in (olie)verf zich in de praktijk nooit helemaal houden aan de theorie, is het systeem in de toegevoegde cursus het ultieme antwoord op ieder mengprobleem.
   Daarmee kun je het altijd oplossen.
   Succes!
   Vriendelijke groet,
   Alex Mooyman

 22. Ik ben een weekend schilder aangezien ik door de week niet veel tijd heb. Na ongeveer 20 jaar heb ik deze prachtige hobby weer opgepakt.Van de kleurencursus heb ik veel geleerd. Vaak was ik niet tevreden over het resultaat van b.v. kleurschakeringen, maar na het volgen van de kleurencursus lukt dat veel beter. Het beste dat ik geleerd heb is het samenstellen van een eigen palet. Wat mij vooral bevalt aan de lessen is het op rustige toon uitleggen en voordoen door Alex. Ik zou deze cursus dan ook van harte aanbevelen aan iedere schilder, hetzij beginnend of reeds gevorderd.

 23. Ik ben sinds bijna een jaar begonnen met schilderen ,eerste schilderij was met acril verf .Daarna overgestapt op olieverf.Heb al verschillende gemaakt van landschap tot portret ,daar ik wil kijken wat me het meest ligt .Vind het heerlijk om te doen ,maar zat toch af en toe met mengen van kleuren.Deze cursus kleuren mengen vind ik helemaal geweldig en weet nu ook wat meer daar over. Je legt het heel duidelijk uit en zal het vaak er nog even bij pakken.Mijn intresse ligt het meeste bij portret schilderen en is gelijk ook het moeilijkste .vandaar dat ik ook erg blij met de huidskleuren uitleg ben .Deze cursus met het e-boek erbij is voor mij heel waardevol en mijn dank daarvoor Alex dat je deze gemaakt hebt en het deelt aan ieder die deze cursus wil doen ,zeker een aanrader
  gr Boudiena

 24. Beste mijnheer Mooyman,
  Ik ben een groot liefhebster van het inkleuren van kleurplaten van mandala’s.
  Ik heb ook een boek met (eenvoudige) ontwerpen.
  Ik gebruikte tot nu toe kleurpotloden en/of vetkrijt
  Het probleem is dat je met deze materialen op beperkte schaal kleuren kunt mengen.
  Ik ben toen op Internet gaan zoeken naar meer informatie; zo kwam ik op uw site terecht.
  U had mij nieuwsgierig gemaakt en ik heb toen uw Kleurenmengcursus gekocht.
  Het was voor mij een openbaring erachter te komen hoeveel meer mogelijkheden je hebt met olieverf.
  Ik heb nu de Cobra Water Mixable Oil Colour aangeschaft, bestaande uit 10 tubes.
  Ik wou u laten weten dat, ook al doe je niet aan Schilderen met een Hoofdletter, je toch veel aan uw cursus Kleurenmegen kan hebben; dingen die ook toepasbaar zijn in andere disciplines.
  Een vriendelijke groet,
  C. Felicia

 25. Dag Alex,
  Al een paar jaar ben ik aan het schilderen.
  Eerst met olie, later acryl, nu weer olie. Vind beide prettig. De lesmethode kleuren mengen vind ik duidelijk. fijn de warme en koele kleuren op een rijtje te vinden. In je aanvulling hoop ik o.a.te lezen “wat doen kleuren naast elkaar, op welke manier kun je verbindingen maken met kleur”
  Kijk ernaar uit.

 26. Ik heb vroeger, echt veel vroeger, wel eens met olieverf geschilderd. Eigenlijk heb ik veel meer getekend. Ooit nog eens een tekencursus op de KA op de Prinsessegracht gedaan. Wat betreft opbouw en perspectief heb ik behoorlijk les gehad. Ik heb de cursus aangeschaft om die moeilijke natuurlijke kleuren te kunnen maken, zoals dood hout, verschillende rotsen en stenen, overgangen van ondiepe rivierbodems met bruin, groen, blauw, schaduwkleuren enzovoort.
  Ik heb nu meer inzicht in het mengen en een nieuw inzicht, voor een lichtere kleur hoef je niet te mengen met wit, dan kan vaak beter met een andere kleur.
  Ik gebruik nu de kleurenschijf als basis en probeer te visualiseren wat ik nog meer moet doen om een bepaalde kleur te krijgen.
  Overigens ziet mijn schijf er qua kleur iets anders uit, mijn rood is duidelijk anders dan jouw rood, hoewel ik me realiseer dat die les met het inkleuren iets overbelicht leek zodat de kleuren wat bleker lijken. Mijn favoriet is Dalí, maar dat zal nog wel even duren.

 27. hoi Alex
  Ik ben nu 3 weken aan het schilderen en tekenen en via Internet op jou schilder meng cursus gekomen , en vindt het geweldig .en wil wel jou meng boeken willen bestellen .iedere dag probeer ik een uurtje te schilderen echt ontspannend is dat en geniet ervan .alleen het mengen val nog niet mee , maar dat komt wel .

 28. hoi Alex
  Ik ben nu met de lucht en landschap de kleuren te mengen , Door veel te oefenen komen de kleuren toch wel op het doek .
  en zo ben ik lekker en goed bezig (bedankt Alex ) voor de goede uitleg .

 29. Alex,
  De cursus heeft mij erg geholpen met Kleurenmengen, de uitleg is zeer duidelijk en
  Begrijpelijk, mijn dank hiervoor. Ik ben nu een jaar aan het schilderen, daarom is jou cursus
  Voor mij de moeite waard. Het is mijn bedoeling om de video cursus bij jou te doen.
  Met vriendelijke groeten,
  Rene Ottens.

 30. Veel goede tips en heldere uitleg. Ga ze zeker gebruiken. Fijn dat het ook toepasbaar is op alle soorten verf.

 31. Ik ben ook maar een hobbyschilder en heb moeite met het mengen van kleuren
  Ik schilder voornamelijk dieren maar onlangs is mijn vrouw overleden en ik wil een paar portretten schilderen daarbij is het mengen van kleuren heel belangrijk en de lessen zijn zeer duidelijk

 32. nadat ik een paar lessen had gelezen werd mij zeer veel duidelijk Ik schilderde hoofdzakelijk huisdieren maar nu wil ik een potret van mijn onlangs overleden vrouw schilderen en dan is kleurenmengen heel belangrijk

 33. Hi Alex,
  Om eerlijk te zijn heb ik nog niets met je kleurenmeng informatie gedaan. Behalve keurig opgeslagen in een mapje in de mail. Ik ben een hobbyschilder met een druk leven en hoop eerdaags tijd te hebben om er eens voor te gaan zitten. Wat ik in eerste instantie heb gezien, lijkt mij heel interessant. Keep it coming!
  Dank je wel, Minou

 34. Door Guy Oostende belgië
  Ik wil namelijk airbrushen in vond deze cursus voor mij een zeer goede aanloop om met kleuren om te gaan
  Tot mijn verbazing vind ik het een zeer mooi uitgelegde cursus mijn dank alvast

 35. Hobbyschilder Syl: heeeel duidelijk overzicht! Dank hiervoor! Ik denk alleen dat ik het laatste deel niet ontvangen heb? Mocht je dit lezen, dan nog graag naar , ik heb er nu al veel aan gehad!

 36. ik heb een aantal jaren schilderles gehad, stilleven, portret, abstract, modelschilderen. ik had altijd moeite met de juiste kleur vinden en mengen. na een cursus op de Teekenschool van het Rijksmuseum in april/mei/juni heb ik de onderschildering en glaceren ontdekt. een openbaring. een techniek die me goed bevalt. kleurlingen blijft na de onderschildering een punt bij mij. ik deed maar wat en probeerde uit. na het lezen van de duidelijke taal op deze website heb ik het ebook kleuren mengen besteld. ik ga het uitvoerig lezen en het mengen uitproberen. ik zal er veel aan hebben. ik zal mijn schildervrienden zeker wijzen op deze no nonsense website. een pluim voor Alex

  1. Ik vind het een geweldige uitleg vooral wat voor kleuren en hoe gebruik je het. Het werkt echt goed en met olieverf het afgelopen jaar aardig wat meer bereikt, super!
   Ga ook de huidtinten proberen met het portret schilderen de komende tijd, tot zover bedankt voor de goede ondersteuning en uitleg ! Wordt vervolgd!

 37. In 2002 ben ik als amateur begonnen met tekenen en schilderen met houtskool en acrylverf. Hierna ben ik enige jaren gestart met aquarellen onder begeleiding. Vanaf 2013 heb ik mij hoofdzakelijk gewijd aan verven met olieverf. Verschillende boeken doorgewerkt, doch vaak kwam ik in de problemen met de schaduwkleuren. Na je zeer begrijpelijke cursus bleek dat ik voor het mengen regelmatig de verkeerde kleuren heb gebruikt. Zo mengde ik met zwart in plaats van met bruin. Ook de op het laatst gegeven kleurcombinaties in de zes regels kwamen mij goed van pas. Ik heb mij nu aangemeld voor o.a. de cursus kleuren mengen om meer gelijkende kleuren te verkrijgen bij het portret schilderen. Op onderstaande site staan een aantal schilderstukken en stukjes.
  Het is voor mij vanzelf sprekend dat ik je aanbeveel bij mijn kennissen, die ook amateurschilder zijn.
  Alex, dank tot wat ik tot heden heb geleerd.

 38. Hallo Alex,
  Ik ben gek op tekenen en schilderen.Ik heb veel boeken in de kast staan, maar tja…dan ga je lezen en als je het in praktijk wil brengen dan lukt dat nog niet best.
  Het is te ingewikkeld.
  Ik kwam bij toeval op schilderen met olieverf terecht en las je blog en zag je curcus aanbod.
  Ik heb toen schildercurcus 1 aangeschaft en met veel plezier toegepast op mijn schilderijen.
  Maar ik had altijd net een kleur nodig die ik niet had .Nou zelf maken ging matig want ik wist niet goed de verhoudingen.
  Na lang wachten en proberen heb ik jou cursus : kleuren mengen in de praktijk aangeschaft.
  Jij kan het zo eenvoudig uitleggen en dicht bij mij brengen.
  Ik nap het gelijk maar ik krijg ook zin om er zelf mee aan de slag te gaan.
  Het is leuk om te merken dat ik nu met een paar kleuren mooie andere kleuren kan maken.
  Ik werk graag met olieverf maar ook wel met acryl.
  De mengcursus is zelf geschikt om bij mij aquarel te gebruiken.
  Het scheelt mij tijd en geld want sommige kleuren gebruik je bijna nooit en dan moest ik toch weer een tubetje kopen ook als is het een kleintje , je ben zomaar 3,95 euro kwijt.En die lag er dan maar weer.
  Ik zou deze cursus ook aan andere aanbevelen, om boven genoemde aspecten, maar ook omdat het al heel leuk is om te doen.
  Jij kan zo heerlijk aanstekelijk werken.
  Ook wil ik nog even zeggen dat ik het fijn vond om zo’n beschrijving te krijgen van een werkstation zoals beschreven in schildercursus 1.
  Hartelijk dank.
  Liesbeth

 39. hallo Alex
  Door jouw schilderen – kleurenmeng-cursus heb ik veel plezier in het schilderen gekregen.
  Ik heb door jouw toedoen meer diepte in mijn schilderijen gekregen.
  Het vinden ,mengen van kleuren is is voor mij het licht in het donker.
  Je hebt de gave om stap voor stap alles uit te leggen en niets over te slaan.
  Wat ik ook van jouw heb geleerd,wat een ander van jouw schilderij vindt is niet belangrijk,
  als je zelf maar tevreden bent.
  Bedankt voor je hulp
  Groeten Theo

 40. ik leer veel van je cursus , maar ik heb een vraagje , ik wil inderdaad met olieverf wat gaan maken, maar het voorbereiden van het doek was me nog niet helemaal duidelijk , moet ik het voorbereiden van het doek met verdunde olieverf bewerken? vriendelijke groeten Leo.

  1. Hoi Leo,
   je behandelt het doek voor met verdund wit als je nat in nat wil schilderen.
   Dat is wel de makkelijkste manier om kleuren op je doek te mengen.
   Je kunt deze glijlaag ook achterwege laten, maar dan zal het schilderen een stuk stroever gaan.
   Je schildert dan nat over droog.
   Als je graag even wil zien hoe je een nat in nat schilderij begint, dan raad ik je aan om de gratis videoles te downloaden.
   Succes!
   Vriendelijke groet
   Alex Mooyman

 41. Dat vind je nergens zo’n uitgebreide cursus van kleuren mengen.ik heb nochtans 4j academie gedaan .Mijn voorkeur gaat naar olieverf. Ik mengde ook met zwart wat geen goede resultaten voortbrengt. ik zou het aan iedereen aanraden. Je krijgt er terug zin in. want mijn man is invalide en dan kan ik me thuis bezig houden , vermits we immobiel zijn. Ik raad dit ook aan in mijn omgeving in zuid -frankrijk waar we wonen. hartelijk dank Alex

 42. Aangezien ik houtbeschermende producten en impregneerkleuren verkoop was ik al een tijdje op zoek naar diepgang in het kunnen creëren van nieuwe kleuren. Aangezien ik zelf geen theoretische kennis had met betrekking tot kleuren heb ik al eens een artikel op internet gelezen van Alex Mooyman en toen de cursus gekocht. Super dat na de eerste stappen in de cursus ik al direct een nieuwe kleur voor een horecazaak heb kunnen creëren met schaduwlijnen.

 43. Jaren geleden ben ik een aantal jaren actief geweest met acrylverf. Daarna vanwege tijdgebrek de verf in de kast laten staan, maar inmiddels weer zover dat ik aan de slag ben gegaan. Olieverf zie ik weer als een nieuwe uitdaging. Bij het naschilderen van een schilderij kwam ik er niet meer uit met het mengen van kleuren. Omdat ik steeds weer bij wil leren, ben ik gaan zoeken naar een kleurencursus zodat ik niet meer vast zou lopen op het gebied van de juiste kleur vinden. De kleurencursus heeft me tot nu toe opgeleverd dat ik me zekerder voel om aan een schilderij te beginnen. Ik weet welke kleuren ik in mijn palet heb en kan daar de kleurstellingen van het schilderij dat ik wil maken op aanpassen. Het is op zich best logisch wat er in de cursus wordt verteld, maar de toegevoegde waarde zit hem voor mij in de aanvullende tips en tricks die Alex geeft in de videolessen. Vragen die bij mij opkwamen, werden vaak binnen een paar minuten beantwoord in de videoles. Daarmee heb ik zeker flink wat extra kennis en wordt mijn plezier in schilderen nog groter.

 44. Ik ben 66 jaar, gepensioneerd, schilder 1 jaar met olieverf, ( les: Henk Sentel ) podium voor fijnschilders.
  Mijn voorkeur is een zo perfect mogelijk portret schilder te worden met olieverf.
  ook landschappen schilderen, is een favoriet onderwerp.
  Ik heb de cursus aangeschaft, om zoveel mogelijk te leren, van huidskleuren mengen.
  Het leren leren mengen, en opslaan, vervolgens eigen nieuwe kleuren toevoegen, een database, voor naslagwerk.
  zeker een aanbeveling.
  Het meest waarde vol voor mij zou zijn huidskleur mengen.

 45. Hallo Alex,
  lang geleden heb ik eens een cursus schilderen en tekenen gevolgd en heb mij toen toegelegd op het schilderen met olieverf. Ik had er veel plezier in maar het leven loopt, zoals het lopen moet en door verschillende omstandigheden kwam ik er niet meer toe om daarmee verder te gaan.
  Nu een jaar geleden las ik dat er hier aan het havenhoofd voor een klein bedrag wekelijks daar in dat atelier, geheel vrijblijvend te komen schilderen daar Ik ben daar begonnen met aqualeren. Ik zag al gauw dat veel van de schilders
  Met acrylverf bezig waren en zo heb ik mij laten verleiden om daar mee verder te gaan. Ik vind dat een fijn medium en het droogt snel, dus kun je snel verder schilderen. Mijn oude liefde voor olieverf bleef en toen ik de site van Alex Mooyman tegen kwam was ik direct geïnteresseerd en bestelde de kleurenmengcursus. Ik heb altijd al geworsteld met het goed mengen van kleuren, maar nu ik de cursus van Alex volgt, krijg ik daar steeds meer inzicht in. Het wordt erg duidelijk uitgelegd en ik heb al veel geleerd. Veel boeken heb ik aangeschaft, maar het voldeed mij niet en ik tobde maar door.
  De kleuren mengcursus heeft mij veel geleerd en daardoor krijg ik steeds meer zin in het schilderen . Ik ben blij met de duidelijke en inspirerende uitleg die ik en bedank Alex heel erg omdat hij mij weer inspireerde om verder te gaan.
  Omdat ik graag nog veel meer wil leren, zou ik ook graag het vervolg van de Kleurenmengcursus ontvangen.
  Ik heb al verschillende opmerkzaam gemaakt op de duidelijke en inspirerende uitleg waarmee Alex de cursus aan ons voorlegt. Hartelijk dank hoor

 46. Met tussenpozen ben ik al een tijd aan het schilderen met olieverf wat mij veel plezier op geeft. Meestal pak ik gewoon een paar kleuren en probeer het uit, soms valt dat goed en soms was ik een tijd aan zoeken en kon vaak de juiste nuance die ik wilde niet vinden. De aanschaf van de kleurmeng cursus heeft dit door de duidelijke en simpele uitleg een stukje verder gebracht, nog steeds zoek ik wel naar de juiste balans maar toch gaat het een stuk sneller dan voor heen.

 47. Heb veel moeite met het mengen van de juiste kleur. De kleuren meng cursus heeft mij geholpen maar een ster ben Ik er nog niet in. Heb gelukkig het schilderen sinds kort weer kunnen oppakken en zou zeer geholpen zijn met nog meer wijsheid hierin.

 48. Sinds enkele jaren ben ik bezig met olieverf en ben tot de conclusie gekomen dat ik het liefst fijnschilder en zo realistisch mogelijk.Daarom is het zo belangrijk om de juiste kleur te pakken te krijgen. Met de kleurencursus ben ik al een heel eindje gekomen, is het ook allemaal een stuk duidelijker, maar evengoed vind ik het soms nog moeilijk om de kleur te vinden van bv fruit . Als je probeert realistisch te schilderen dan moet toch zeker de kleur kloppen.

  1. Hoi Charlotte,
   Kleurenmengcursus 2 staat al op je te wachten in Schildervrienden (onder “cursussen”).
   Met deze cursus kun je de volledige kleur controle krijgen die je zoekt.
   Succes!
   Vriendelijke groet,
   Alex Mootman

 49. Ik ben begonnen met deze cursus en werk veelal op de aanwijzingen van van deze cursus. Ik heb nog steeds moeite met het mengen om die kleur te krijgen die Ik wil hebben. Dat is voor mij dan ook de reden dat Ik deze cursus ben begonnen en werk op aanwijzingen. Ik heb nog niets laten zien hoewel Ik wel het één en ander heb geschilderd. Het meeste met acryl. En ben nu bezig met olieverf Als men mij vraagt waar Ik schilder geef Ik deze cursus op. Ik zou graag de vervolg cursus kleurenmengen 2 willen ontvangen in de hoop door meer kennis vrijer te worden in het schilderen.

 50. Wat duidelijkere uiteenzetting over kleuren mengcursus 1, op 2 maart 2017
  Zoals ik al aangaf ben ik geen ster in het mengen van kleuren. Wat ik eraan gehad heb in mijn eerste cursus is, dat ik de groepslessen niet meer nodig had. Ik kan nu de lessen volgen wanneer het mij uitkomt. Tot nog toe heb ik het begin van het mengen toegepast op een speciaal daarvoor palet en zet daar onder de nummers van de kleuren die ik gebruikt heb. Echter als ik een kleur heb gevonden mis ik de kennis om hier weer iets meer van te maken. Alles wat ik ontdek geef ik door, dus ook mijn schilder cursus van jou Alex.

 51. Kan geen echte naam aan mijn stijl van schilderen geven. Wat zeker is, is dat ik mijn werken wil verbeteren. Gezien de voorgaande lessen die ik heb aangeschafd, geweldig hulp hebben geboden, weet ik zeker dat het kleurenmengen book ook een fantastische support zal leveren.

  1. Hoi Pina,
   Je kleurenmengcursus 2 staat voor je klaar in Schildervrienden.
   De Cursus bevat ook begeleidende videolessen.
   Vriendelijke groet,
   Alex Mooyman

 52. Ik heb het nu een keer uitgeprobeerd en was altijd zoekende naar de juiste kleuren
  Het mengen van kleuren gaat mij nu beter af.
  Ik schilder al enkele jaren maar had altijd een probleem met het mengen.

 53. Als amateurschilder gaat er vaak veel tijd verloren met het vinden van de juiste kleur. In deze cursus leer je hoe je die moet maken op een begrijpelijke manier. Niet te theoretisch en met duidelijke video’s. Aanbevelingswaardig voor iedereen die zich bezig houdt met kleuren c.q. kunstschilderen.

 54. Heb veel aan deze cursus,ik ben hoofdzakelijk met portret schilderen bezig en heb best wel moeite om de huidskleur zo te krijgen als ik het wil en vind daarom het heerlijk dat je terug kan kijken naar deze cursus .daar ik toch wat vergeetachtig word hihihi.Het is duidelijk en goed uitgelegd.Daarom beveel ik zeker een ieder die begint met schilderen in kleur deze cursus aan .

 55. Ik schilder sinds een aantal maanden, met acrylverf en ben zelf begonnen, omdat ik deze uiting van schilderen me aantrok. Via diverse filmpjes op de pc kom je natuurlijk een heel eind. Op deze wijze probeer ik wat landschapjes etc te schilderen.
  Het mengen van de kleuren is echter moeilijk . De wijze waarop in deze cursus de theorie van het schilderen en mengen wordt uitgelegd en voordoet heeft me aangespoord om een aantal zaken zelf beter uit te werken . Ik ben gelijk begonnen met de kleurencirkel, hierdoor snap ik nu beter wat de diverse kleuren doen bij het opzetten.
  Ook het maken van een eigen bibliotheek, hoe bepaalde kleuren tot stand gekomen zijn is een fijne tip die ik zeker zal uitwerken.
  Deze cursus zal ik zeker aanbevelen, want in enkele uren heb ik al veel geleerd; ben daarom zeer benieuwd naar het vervolg.

 56. De cursus Zelf kleuren mengen is duidelijk en eenvoudig opgesteld. Praktisch en goed leesbaar. Voor een eenvoudig schildertje geeft het goede informatie en inspiratie.

 57. Ik vind met name de oefening waarin je je eigen kleuren met elkaar mengt het meest nuttig, dat is waar ik in de praktijk tegenaan loop. Verder is de achtergrondinformatie leuk en overzichtelijk

 58. …nog meer te weten over het mengen van kleuren!
  Ik ben gestart met een opleiding “Schilderen” Duur hiervan is 5 a 7 jaar!
  Ik ga het dus allemaal ervaren wat ik hier ga vinden!

  1. Hoi M.Hardeman,
   Wat je in Cursus 2 gaat leren, zal je waarschijnlijk nergens anders leren.
   Doe er dus je voordeel mee!
   De cursus is zojuist voor jou toegevoegd.
   Vriendelijke groet,
   Alex Mooyman

 59. Ik schilder nu al 3 maanden en heb al veel spullen daarvoor gekocht. Jammer genoeg is het mij nog niet gelukt om de juiste kleuren te maken.
  hierdoor zien de schilderijen er niet zo realistisch uit als ik had gewenst. ik ben hierom op het internet gaan zoeken voor een cursus kleuren mengen. dit heeft mij tot deze site geleid, tot nu toe ben ik tevreden met wat je krijgt. ik vond het fijne van deze cursus dat je niet per maand moet betalen maar alles in een keer. ook zijn de video’s heel handig. ik zou deze cursus aanbevelen aan andere beginnende schilders

 60. 28 mei 2018
  Ik schilder zelf al jaren, heb het mezelf grotendeels aangeleerd en op diverse nieuwsbrieven en sites geabonneerd voor de nodige informatie.
  Verder een kast vol boeken aangeschaft, waar je eigenlijk niet eens zoveel verder mee komt.
  Ik kan je wel vertellen dat je als autodidact als je het allemaal zelf wilt uitzoeken, geen geweldige vorderingen maakt,
  en dat is zeer frustrerend als je daarbij ook nog eens de perfectionist wilt uithangen.
  Met het idee dat de schilders van vroeger hun vak leerden bij de meester heb ik de knoop doorgehakt.
  Ik was vroeger reeds geabonneerd op de nieuwsbrieven van schilderenmetolieverf.nl en heb aan de hand hiervan
  de video schildercursussen 1 en 2 en de kleurmengcursuscursus aangeschaft, omdat ik zijn adviezen en uitleg in de nieuwsbrieven zo duidelijk en verhelderend vond. Ik moet zeggen dat dit ook het geval is in de cursussen, die dáárdoor en door de duidelijke videos heel toegankelijk
  en leerzaam zijn. Zo ook de kleurenmengcursus. Dit is gewoon een must. Jaren heb ik zitten klooien met mengen van kleuren volgens mijn
  eigen gevoel en ratio met vaak als gevolg onrealistische, doffe en zelfs door steeds meer door elkaar te mengen pure moddervlekken.
  Dat gaat me nu niet meer gebeuren met de kleurenmeng handleiding bij de hand. Ik begrijp dat ik veel tijd heb zitten verdoen in het verleden en raad dan tegenwoordig ook iedereen aan dat het vak geleerd moet worden bij de meester.

 61. 21 juni 2018
  Ik heb in een ver verleden wel met Aquarelverf gewerkt, Ik ben nu 77 en wil nu toch ook met olieverf gaan werken.
  Dit komt omdat bij mij een zeeschilder in de stad werkt (Appie Kooystra) die voor mij een paar landschappen heeft gekopieerd van wat foto’s. En die heeft mij aangeraden om zelf toch weer de kwast ter hand te nemen.
  Dat heb ik dus gedaan en ik liep gelijk tegen het probleem van kleuren mengen op.
  Er gebeurde van alles, maar de juiste kleuren kreeg ik niet.
  Ik ben op het internet gaan zoeken en kwam zo uiteindelijk bij jouw cursus terecht. Met de nodige scepsis heb ik de cursus besteld met het idee misschien is het wel wat.
  Nou dat viel dus heel erg mee. Het zag er allemaal goed uit en er wordt duidelijk uitgelegd hoe de verschillende kleuren worden na het mengen.
  Ik kan dan ook tot volle tevredenheid de cursus aanbevelen.
  De volgende stap is om te gaan proberen landschappen te schilderen.
  groet.
  John

 62. Ik zocht op internet naar kleurenmenging voor zilver of chroom. Kwam op Schildervrienden terecht en heb de cursus kleurenmengen 1 aangeschaft. Mooie cursus, heb het met plezier doorgewerkt. Wil cursusboek 2 graag hebben , vooral i.v.m. systeemkaart.

 63. Tijdens een vakantie enkele jaren geleden ontmoette ik een echtpaar die schilderde en dat leek mij ook wel leuk. Bij thuiskomst heb ik wat verfspullen gekocht en ben aan de gang gegaan. Na verloop van tijd kreeg ik hier wel wat lol in maar ik heb nogal wat andere dingen om handen dus liet ik het wat sloffen. Enige tijd geleden pakte ik de draad weer op en vind het toch wel leuk en ging ik op internet kijken hoe ik mij kon verbeteren en kwam op de website Schilderen met olieverf. Daarop gekomen heb ik wel wat adviezen in acht genomen en gaat het me wel iets beter af. Ik schilder puur voor mijzelf maar nu heb ik een doek gemaakt waarvan mijn vrouw zei dit vind ik wel aardig om op te hangen. Deze heb ik gemaakt na dat ik de cursus Kleuren mengen heb aangeschaft. Wat voor soort schilder ik ben? Ik wil graag iets schilderen waar je op kan zien wat het voorstelt ,dus landschappen etc. Waarom de kleuren mengcursus? Ik heb nogal wat moeite met groen van bomen en lucht en water. Mijn laatste schilderij is met lucht en water maar ikzelf ben daar nog niet helemaal tevreden mee en dat is dan ook de hoofd reden om de gehele mengcursus te willen volgen. Deze cursus is kort [Je kan hem zo lang maken als je zelf wilt] en makkelijk begrijpbaar. Je kan een een terug blik maken op de dingen die je heb geleerd en zo de goede kleuren terugvinden. Ik zou hem zeker aanbevelen aan mensen die beginnen met schilderen.
  Hieronder mijn eerste schilderij.
  eerste-schilderij-Jan-Kouseband

 64. Sinds een jaar bezig met schilderen. Heb inmiddels twee keer tien avonden les genomen en naar eigen idee redelijk op gang gekomen. Heb steeds moeite gehad om de juiste kleuren te vinden en merk dat ik nooit goed op kleuren heb gelet. De cursus kleuren mengen leek in eerst instantie wat simpel maar heeft toch mijn gevoel voor kleuren erg verbeterd. Wil nu beginnen met een schilderij met herfst kleuren. Het mooie van schilderen vindt ik dat je iets maakt en het steeds verder kunt verbeteren. Het hoeft niet in een keer perfect te zijn. Soms kijk ik eerst een paar dagen naar mn werk en begin het dan weer aan te passen.

 65. Als autodidact is de cursus kleurmengen een goede basis omdat je mede aan de hand van een kleurencirkel de vele mogelijkheden ziet die je door mengingen kunt verkrijgen. De bijgeleverde videobeelden zijn een goede ondersteuning.

 66. Veel bruikbare informatie. Ik schilder met acrylverf en kleuren mengen is altijd een hindernis voor mij. Aan de hand van deze informatie (boek en video’s) heb ik voldoende inspiratie om de hindernis te overwinnen. Dankjewel Alex voor deze informatie. Het eerste dat ik ga doen is een logboek maken met mijn paletkleuren. Het zal nu wat werk kosten maar straks veel tijd besparen.

 67. Ik ben dit jaar begonnen me te interesseren voor tekenen en schilderen. Eerder een autodidact dan iemand die alles op een presenteerblaadje aangereikt wil krijgen. Maar wanneer het dan op kleurenmengen aankomt is het toch handig om iemand tegen te komen die zelf een systeem hanteert waarmee je uit de voeten kunt. Eerst veronderstelde ik dat een beetje kleurgevoel wel voldoende houvast zou bieden om de gewenste kleur te verkrijgen, maar dat viel tegen. Mijn zoekproces verliep al vrij snel te chaotisch om de weg terug te kunnen vinden wanneer ik uiteindelijk een gewenste kleur kon vinden.
  Het hanteren van een systematische aanpak heeft voor mij twee hele grote voordelen; ten eerste kan ik er nog steeds naar hartelust op los experimenteren en ten tweede kan ik de weg terug steeds vinden. Goeie tip was dat, om recepten voor kleuren die je vaker wilt gebruiken op te schrijven.
  Het meest waardevol vind ik de ontdekking om complementair te mengen. Dankjewel Alex!

 68. Ik ben een jonge kerel van 70 jaar. Mijn vader heeft steeds geschilderd en had een zekere faam. Nu op latere leeftijd ben ik zijn voetsporen gesprongen, ik had nog niet geschilderd maar ik denk dat het in de genen zit. Door de cursus van Alex ben ik heel wat wijzer geworden en zeker met de uitleg om kleuren te mengen ( had er wat problemen mee om de de juiste kleur te vinden ). Zo je dus dat alle hulp welkom is. ik ben begonnen met acrylverf maar nu toch overschakelen op olieverf. Ik raad iedereen die begint deze cursussen ten stelligste aan. Ben zelf wel wat aotodictat meer men nooit te oud om te leren.

 69. Ik draai nu toch al eventjes mee in het “vak” doch moet toegeven dat ik me soms afvraag of ik soms niet kleurenblind ben. Het valt me moeilijk om kleuren exact te gaan interpreteren en ja hoor er bestaan enorm veel mogelijkheden. Er bestaan ontzettend veel theorieën en praktijkoefeningen omtrent kleurenleer en allemaal hebben ze zo wel iets van ja verdraaid dat is de waarheid maar door de bomen verlies je het bos . Voor mezelf heb ik uitgemaakt om zoveel mogelijk daarover te leren en te lezen en hetgeen mij als het meest praktische naar voor komt zal ik met meer aandacht bestuderen. Alex geeft hier wel een uiterst bruikbaar werkinstrument in handen.

 70. Beste Alex,
  Ik heb gemerkt dat ik graag bloemen schilder en landschappen, Ik ben denk ik een te zuinige schilder want ik doe altijd te weinig verg op mijn palet. Dit zal ik ook een beetje af moeten leren. Ook heb ik niet veel plaats in huis om mijn spullen te laten staan. Dus ik moet elke keer als ik wil schilderen, de spullen allemaal klaar zetten en daarna ook weer opruimen. Maar ik heb het er wel voor over.
  Wat betreft de kleurenmengcursus:
  Ik heb eerst de kleurenmengcursus helemaal gekeken. Mijn gedachten daarbij waren dat het wel heel gemakkelijk was en dat de oefeningen ook zo bekeken konden worden. Ik heb wel eens artikeltjes gelezen over verfmengen dus ik wam toch een hoop herkenbaars tegen. Alleen in theorie natuurlijk.
  Maar toch begonnen met het zelf proberen. De eerste poging om de kleurencirkel te maken mislukte echt. Niet goed opgelet. Ik heb daarna toch de kleuren (geel, rood en blauw) erin gezet maar ook niet op de netste manier. De kleuren geel en rood waren prima, maar met de kleur blauw had ik toch een vergissing gemaakt. Ik had een doorzichtige (op de tube een doorzichtig vierkantje) kleur blauw gekozen, dus deze kwam niet goed tot zijn recht in de kleurencirkel. Nu heb ik een andere kleur blauw gekozen.
  Mijn vraag is hierbij: waarvoor gebruik je de doorzichtige kleuren? Dus vierkantje helemaal doorzichtig en vierkantje half zwart wit? Is dit om te glaceren en hoe gebruik je dit dan??
  Een nieuwe poging gedaan om een nieuwe kleurencirkel te maken. Deze is geweldig gelukt.
  Vervolgens de kleuren met zwart/wit en grijs gemengd en daarbij is het mij heel erg opgevallen dat je heel voorzichtig moet zijn met zwart. Het wordt snel allemaal zwart. Dus echt met dat hele kleine puntje zwart beginnen.
  Ook de videoles met huidskleuren volledig gevolgd. Hier heb ik nog wel een vraag over. De kleuren die je hebt gebruikt Alex, zijn dat de kleuren uit de kleurencirkel aangevuld met wat donkere kleuren. Ik kan in de video geen kleuren van de bijgemengde kleuren vinden. Wel kan ik door het kijken naar de video een aantal kleuren bepalen.
  Zelf je eigen palet bepalen? Ongetwijfeld zal ik wel gekochte kleuren gebruiken maar ik heb nu ingezien dat je met de kleuren geel rood en blauw (en zwart en wit natuurlijk) een heel eind komt.
  De reden waarom ik aan deze cursus ben begonnen, is omdat ik een donkergroene kleur voor een boom in volle glorie wilde hebben. Het lukte me niet om deze te mengen. Nu lukt het me wel en dus de lichtere kleuren voor de boom ook. Dus ik neem aan dat mijn werk in ieder geval kleurrijker zal worden. De resultaten zal ik natuurlijk laten zien in “Schildervrienden”.
  Als mensen mij zullen vragen naar een goede kleurmengcursus, zal ik jouw cursus zeker aanbevelen omdat ik dit een duidelijke en uitgebreide (kleurrijke) cursus vind. Ook het E-book zal ik in de toekomst vaak raadplegen.
  Voor mij zal het werken met olieverf vanaf nu toch anders zijn omdat ik nu anders naar kleuren kijk. Dus weer een verrijking van mijn heerlijke hobby.
  Bedankt,
  Bettie Roos

  1. Hoi Bettie,
   dank voor je uitgebreide beoordeling.
   Kleuren zijn van zichzelf transparant of opaak (dekkend). Dat hangt gewoon af van de gebruikte pigmenten.
   Een transparante kleur wordt altijd opaak door toevoeging van wit. Een opake kleur wordt transparant door toevoeging van glaceermedium.
   Bij Huidkleuren is het de bedoeling dat je zelf kleuren zoekt die je met de basiskleur vermengt.
   Zoals je zelf al aangaf begon voor jou het echte leerproces zodra je het zelf ging doen. Doen is het toverwoord.
   Ik wens je heel veel plezier met kleurenmengcursus 2. Die staat voor je klaar op Schiildervrienden.
   Ben benieuwd of je daar ook zo’n prachtige beoordeling voor wil schrijven na afloop.
   Vriendelijke groet.
   Alex Mooyman

 71. Ik ben een amateur en hou van schilderen. Vooral portretten. De juiste kleur kiezen vind ik heel lastig. Bij deze cursus wordt het op een makkelijke manier wordt het stap voor stap uitgelegd. Er wordt bruikbare informatie gegeven. Vooral het maken van een kleurenscherm is heel leerzaam. Voor de beginnende schilder is het heel leerzaam. Het advies om een naslagwerk aan te leggen, die je altijd kan raadplegen is een goede tip! Ik zie uit naar het vervolg en ben benieuwd wat er nog meer te leren valt! Hartelijk dank!

 72. Afgelopen jaar ben ik weer begonnen met tekenen en schilderen. Ben een dochter van een beeldend kunstenaar dus kleuren en pigmenten zijn mij met de paplepel in gegoten.
  Desondanks meng ik vaak op mijn gevoel. Dit gaat vaak goed maar ook regelmatig helemaal niet ……
  Mijn behoefte is gegroeid om kennis en kunde in kleuren mengen te vergroten zoadat ik directer mijn gewilde kleuren kan vinden. De waarde van kleurenonderzoek is voor mij de juiste uitdrukkingskracht te bereiken. Fijn al die ogenschijnlijke eenvoudige tips methoden en inzichten om dit laatste te bereiken. Zeker aan te bevelen voor iedereen die trefzeker de kracht en effecten van kleuren intuïtief wil leren inzetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *