Kwasten en penselen kopen

Diverse kwasten en penselen

Mijn ervaring met kwasten en penselen is dat je er veel van koopt, maar dat je er uiteindelijk slechts enkele van regelmatig gebruikt. Koop er dus slechts een paar per keer en kijk eerst welke je het beste bevallen. Waar moet je verder op letten bij het kopen van kwasten en penselen?

Geef niet te veel geld uit aan kwasten. Goedkopere versies van de markt en de doe-het-zelf winkel kunnen prima voldoen. De uitzondering hierop is de spalter (een soepele, veerkrachtige kwast met lange fijne haren). Daarentegen is het wel verstandig om te investeren in goede kwaliteit penselen. Wees zuinig op je penselen en behandel ze met zorg.

Bewaar gehavende kwasten of knip ze in een ander model. Je kunt ze nog heel goed gebruiken voor leuke effecten zoals boombladeren of haar. Hard geworden kwasten kun je weer schoon krijgen door ze in lijnolie te zetten.

Dit zijn enkele kwasten en penselen die je zeker in huis moet hebben:

 • Platte kwasten
 • Ronde kwasten
 • Spalter
 • Waaierpenseel
 • Kattetong
 • Sleper
 • Diverse fijne penseeltjes

Zorg voor voldoende variatie bij het kopen van kwasten en penselen

Kwast- en penseelharen

Kwasten en penselen zijn verkrijgbaar met diverse soorten haren, bijvoorbeeld varkensharen, marterharen, eekhoornharen, runderharen, geitenharen, en dasharen. Daarnaast kun je tegenwoordig ook uitstekende synthetische kunststofharen krijgen. Iedere haarsoort heeft zijn eigen eigenschappen, en eigen voor- en nadelen.

Zo zijn bijvoorbeeld varkensharen sterk en stug, en redelijk goedkoop. Maar ze zijn minder geschikt voor het fijnere werk. Daarnaast is varkenshaar niet geschikt voor acrylverf omdat de haren poreus zijn en zich vol zuigen met verf. Na droging van de kwast zullen bij een volgende schildergang de haren gemakkelijk afbreken.

Eekhoornharen zijn heel zacht en kwetsbaar. Zeer geschikt om te doezelen (verf op het doek voorzichtig door elkaar werken). Vanzelfsprekend moet je deze kwetsbare haren met zorg behandelen en zeer goed schoonmaken om deze unieke eigenschappen te behouden.

Kunstharen zijn zeer vormvast en veerkrachtig en heel geschikt om bijvoorbeeld strakke lijnen te schilderen. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken omdat de verf niet in de haren kan dringen. Als nadeel valt op te merken dat ze er snel slijten. Zorg dus dat je kwasten en penselen koopt met lange haren, dan heb je er langer plezier van.

Voordat je kwasten en penselen aanschaft is het dus raadzaam om goed na te denken wat je er mee wilt bereiken.

8 gedachten over “Kwasten en penselen kopen

  1. Hoi Louise,
   Voorwerpen wazig maken doe je het beste nat in nat, door voorzichtig het onderwerp rechtstandig te tamponeren met een grote schone kwast.
   Zachtjes kloppen en je kwast regelmatig schoon maken.
   Is je verf al droog dan kun je ook proberen met een glaceeermedium vermengd met wit of grijs.
   Iemand anders nog tips?
   Succes,
   Vriendelijke groe,
   Alex Mooyman

 1. Dag Louise
  De tweede tip van Alex lijkt mij wel de beste.
  Althans als ik mist of zonnestralen wil schilderen, wacht ik tot de verf droog is ( 2 à 3 weken )dit hangt af hoe dik je de verf gelegd hebt.Dan neem ik een glaceermedium ( vb. Grumbacher )en voeg er een heel klein beetje wit ( of kleurverf ) bij. goed mengen en een weinig op een penseel doen,het soort penseel hangt af van de gewenste techniek( vb. voor zonnestralen gebruik ik een fijn waaierpenseel). Daarna met een droge zuivere borstel het aangebrachte medium gladstrijken, kijken of je het gewenste resultaat bereikt hebt, zoniet wat meer van het medium aanbrengen en opnieuw gladstrijken.
  Zo Louise, ik hoop dat ik je toch een beetje van dienst geweest ben, want ikzelf ben ook nog maar een groentje in de schilderkunst.
  Groetjes.

  1. Hoi Philippe,
   Bedankt voor jouw bijdrage,
   Ik denk dat je met recht mag zeggen dat je een zeer ambitieus en gevorderd groentje bent. Eigenlijk inmiddels ook wel al een andere kleur.
   Maar je bescheidenheid siert je natuurlijk.
   Dus Louise, ga er maar van uit dat je een zeer goed advies hebt gekregen van Philippe.
   Als inspiratie en misschien om te vinden wat je zoekt, kun je zijn persoonlijke pagina even bekijken.
   Succes, en Philippe bedankt!
   Vriendelijke groet,
   Alex mooyman

 2. Vraagje over gebruikte kwasten
  Als kwasten altijd voor olieverf zijn gebruikt kan je er dan gewoon mee schilderen met acrylverf?
  De kwasten lijken goed schoongemaakt(geen idee waarmee) maar ruiken wel naar olie.
  Vat bedankt voor je reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *