Leestijd: 2-3 minuten

Kwasten en penselen kopen

Mijn ervaring met kwasten en penselen is dat je er veel van koopt, maar dat je er slechts enkele van regelmatig gebruikt.
Koop er dus slechts een paar per keer en kijk eerst welke je het beste bevallen.

Geef weinig geld uit aan kwasten. Goedkopere versies van de markt en de doe het zelf winkel kunnen prima voldoen, met uitzondering van de spalter. (soepele, veerkrachtige kwast met lange fijne haren).

Daarentegen is het verstandig om te investeren in goede kwaliteit penselen.
Wees zuinig op je penselen en behandel ze met zorg.

Bewaar gehavende kwasten of knip ze in een ander model. Hard geworden kwasten kun je weer schoon krijgen door ze in lijnolie te zetten.

Welke kwasten en penselen moet ik hebben?

Enkele kwasten en penselen die je zeker in huis moet hebben:

  • Platte kwasten
  • ronde kwasten
  • Spalter
  • waaierpenseel
  • kattetong
  • sleeper
  • diverse fijne penseeltjes

Kwast- en penseelharen

Kwasten en penselen zijn verkrijgbaar met diverse soorten haren. Bijvoorbeeld varkensharen, marterharen, eekhoornharen. Daarnaast kun je tegenwoordig ook uitstekende kunststofharen krijgen.

Iedere haarsoort heeft zijn eigen eigenschappen, voor- en nadelen.
Zo zijn bijvoorbeeld varkensharen sterk en stug, redelijk goedkoop, maar minder geschikt voor het fijnere werk.

Daarnaast is varkenshaar niet geschikt voor acrylverf omdat de haren poreus zijn en zich vol zuigen met verf. Na droging van de kwast zullen bij een volgende schildergang de haren gemakkelijk afbreken.

Eekhoornharen zijn heel zacht en kwetsbaar. Zeer geschikt om te doezelen (verf op het doek voorzichtig door elkaar werken). Vanzelfsprekend moet je deze kwetsbare haren met zorg behandelen en zeer goed schoonmaken om deze unieke eigenschappen te behouden.

Kunstharen zijn zeer vormvast en veerkrachtig en heel geschikt om bijvoorbeeld strakke lijnen te schilderen. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken omdat de verf niet in de haren kan dringen. Als nadeel valt op te merken dat ze er snel slijten. Zorg dus dat je kwasten en penselen koopt met lange haren, dan heb je er langer plezier van.

Voordat je kwasten en penselen aanschaft is het dus raadzaam om goed na te denken wat je er mee wilt bereiken.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.