Page content

Leren kleuren mengen

De Praktijk versus de theorie van kleuren mengen

Kleuren leren mengen in de praktijk wil nog al eens afwijken van de theorie.  Alleen in de boekdrukkunst zijn de primaire kleuren zodanig op elkaar afgestemd dat de praktijk gelijk is aan de theorie. Ook de pigmenten in de cartridge van je printer zijn dusdanig samengesteld dat de theorie helemaal klopt met de praktijk.

Bij kleuren mengen met Olieverf, maar ook andere verfsoorten, zul je al snel merken dat de praktijk regelmatig afwijkt van de theorie.
Dat komt omdat de pigmenten in verf allemaal uit verschillende stoffen zijn opgebouwd. Hierdoor kunnen er bij het mengen vaak kleuren ontstaan die je niet had verwacht. Zelfs primaire kleuren waarbij dus slechts één pigment wordt gebruikt kunnen afwijkingen veroorzaken. Er bestaan namelijk meerdere pigmenten waarmee je een primaire kleur kunt maken, maar ieder pigment kan anders reageren op andere pigmenten.
Het ene primair rood geeft gemengd met primair blauw een prachtig paars, terwijl het andere primair rood gemengd met primair blauw een bijna bruinachtige kleur kan opleveren.

Soms loop je eindeloos te zoeken naar die kleur die jij graag wilt mengen, maar het wil maar niet lukken. Meestal komt dat omdat de theorie in de praktijk niet helemaal meewerkt. Het kan ook komen omdat je de verkeerde pigmenten met elkaar combineert. Gebruik daarom zoveel mogelijk kleuren van eenzelfde merk en zorg dat je echte primaire kleuren in huis hebt, Je herkent dit doordat een primaire kleur slechts één pigment bevat.

Begrijp het verschil tussen kleuren en tinten.

In de praktijk noemen we alle kleuren en tinten om ons heen in één woord kleuren, maar dat klopt niet helemaal.
Kleuren zijn opgebouwd uit verschillende primaire kleuren. Bijvoorbeeld oranje uit rood en geel of groen uit blauw en geel. Daartussen liggen dan ook nog varianten zoals geel-groen of blauwgroen, rood-oranje of geel oranje. Daarbij blijft de kleur intensiteit, verzadiging of saturatie zo hoog mogelijk. Zolang een kleur niet is gemengd met wit , zwart of grijs, is en blijft het een kleur.
Ook bruin is een kleur omdat het is samengesteld uit de drie primaire kleuren rood, geel en blauw. Bij vermenging met bruin blijft de kleur dus gewoon een kleur.

Tinten of kleurtonen.

Zodra je een kleur mengt met wit, zwart of grijs, verandert de kleur in een tint. Daardoor neemt ook de kleurintensiteit af. De tint of kleurtoon is niet meer terug te mengen tot een kleur omdat hij niet meer bestaat uit alleen primaire kleuren.
Waarom is het zo belangrijk om onderscheid te maken tussen kleuren en tinten? Dat komt omdat je bij het na-mengen van een bestaande kleur/tint altijd eerst de kleur benadert met de hoogste kleur-intensiteit. Zolang je mengsel een kleur blijft kun je deze eindeloos aanpassen met de primaire kleuren. Heb je die eenmaal benaderd, dan ga je de intensiteit aanpassen door toevoeging van wit, zwart of beiden. Je zwakt hiermee dus de intensiteit van de kleur af. De kleur verandert hierdoor in een tint of kleurtoon.
Je zou het kunnen zien als meer of minder licht dat op de kleur schijnt.
Het kan soms zo zijn dat je tegen het einde de tint nog iets aanpast met een beetje primaire kleur. Bijvoorbeeld omdat je de tint nog iets warmer of kouder wil hebben.

Maak je een kleur altijd lichter met wit?

Het antwoord is eenvoudig, nee,
Sommige kleuren maak je lichter met wit, andere met geel. soms kunnen beide
Geel is primair, dus meng je een kleur door met geel dan blijft de kleur een kleur.
Meng je bijvoorbeeld groen met geel, dan krijg je lichter groen.
Je kunt groen echter ook mengen met wit, dan krijg je een ander lichtgroen. Door vermenging met wit verandert de kleur in een tint.
Bij groen heb je dus de mogelijkheid om te kiezen tussen geel, wit of beide.
Echter wil je rood lichter maken en je mengt met geel dan krijg je oranje.
Bij lichter rood kun je dus alleen doormengen met wit.
De kleur verandert in een tint.

Maak je een kleur altijd donkerder met zwart?

Ook hier is het antwoord weer eenvoudig, nee.
In de meeste gevallen vermijden wij het gebruik van puur zwart in de schilderkunst, maar je kunt het wel gebruiken om te mengen. In de praktijk mengen we soms wel degelijk met zwart of grijs, maar vaak gebruiken we andere methoden om kleuren donkerder te maken.
Een veel gebruikte kleur om kleuren donkerder te maken is bruin. Je kunt zelf bruin mengen of je kunt burnt Sienna of raw omber gebruiken.
Rood, en geel kun je prima donkerder maken met bruin. Blauw donkerder maken met bruin kan ook maar het wordt al snel zwart.
Je kunt echter kleuren ook donkerder maken door toevoeging van hun complementaire kleur. Dat zijn de recht tegenoverliggende kleuren in een kleurencirkel.
Zo kun je blauw dus ook donkerder maken door toevoeging van oranje.
Ook hier is het weer verstandig om op te merken dat als je mengt met bruin of een complementaire kleur, de kleur een kleur blijft.
Meng je met zwart of grijs, dan verandert de kleur in een tint. Zoals je nu weet is dit onomkeerbaar

Gebruik voor kleuren mengen in de praktijk het juiste systeem.

Hoewel het natuurlijk van belang is dat je enige theoretische kennis hebt van de werking van het kleuren mengen, zul je de praktijk van het kleuren mengen op een andere manier moeten aanpakken. Zomaar er wat op los mengen is leuk en avontuurlijk, maar de kans dat je er grip op kleuren mengen mee krijgt is behoorlijk klein.
Het is veel beter om gebruik te maken van een altijd werkend systeem waarmee je daadwerkelijk grip krijgt op het kleuren mengen.
Met zo’n systeem in je hoofd kun je ieder kleurenvraagstuk met je vinger in je neus oplossen.
Het grote voordeel van een systeem is ook dat kleuren mengen niet meer een kwestie  is van gevoel of aanleg. Een systeem werkt gewoon altijd en geeft keer op keer het gewenste resultaat.  Zonder systeem zal kleuren mengen altijd een kwestie van gissen blijven.
Met dit systeem krijg jij volledig inzicht in je eigen palet en zal kleuren mengen uiteindelijk super eenvoudig zijn.
En geloof me, dan ben jij een stuk verder dan de gemiddelde beroeps-kunstenaar.

De videocursus meester over je eigen Palet

 • In de videocursus Meester over je eigen palet, heb ik dit praktijksysteem helemaal voor je uitgewerkt
 • In het bijgaande E-boek “Zelf Kleuren mengen “ ontdek je handige theorie kennis over het mengen van kleuren
 • Ik geef je op gemakkelijk te begrijpen wijze volledige uitleg over hoe de theorie van kleuren in elkaar steekt
 • Alles wordt begeleid met gemakkelijk te volgen videolessen. Jij kijkt letterlijk over mijn schouder mee
 • Met de drie primaire kleuren leer je alle andere kleuren mengen
 • Vervolgens leer je kleurgradaties mengen waardoor het bereik van je kleuren wordt uitgebreid
 • In een aparte Bonus-les ontdek je een systeem waarmee je heel gemakkelijk realistische huidkleuren kunt mengen
 • Ik geef je een trefzeker systeem waarmee je volledig grip krijgt op je eigen palet. Dit systeem wordt door cursisten ervaren als een ware eye-opener
 • Alle kleuren die er in jouw palet verborgen zitten zullen gemakkelijk onthuld worden
 • Door het toepassen van dit gemakkelijk te leren systeem zal het mengen van iedere gewenste kleur voor jou kinderspel worden

Welke verfsoort?

In de Videolessen heb ik gekozen voor olieverf, maar de lessen zijn ook uitstekend geschikt voor acryl en andere verfsoorten. Ook kan gewerkt worden met olieverf op waterbasis.

Er is nog veel meer

Alles wordt ondersteund door begeleidende videolessen waarin je precies kunt zien wat ik doe en hoe ik het doe.
Het gehele lesprogramma is online dus na aanschaf kun je direct beginnen.
Daarnaast kun je zeven dagen per week vragen aan mij stellen als er ook maar iets is waar je meer over wilt weten. Ik sta altijd voor je klaar.
Deze Videocursus kent een drie dagen niet goed geld terug garantie, waardoor jij nooit een cursus hoeft aan te schaffen die niet aan jouw wensen tegemoet komt

Tijdelijke Bonus

Het kan zijn dat tegen de tijd dat jij dit leest de bonus al is verwijderd. Kijk dus snel of je nog op tijd bent
Als klap op de vuurpijl  krijg jij tijdelijk gratis kleurenmengcursus 2 ter waarde van 97 euro geheel gratis.
Daarin tref jij een systeem aan waarmee iedere leek al snel wordt verheven tot een meester in kleuren mengen.
Ik leer je alle mogelijke kleuren mengen in een handomdraai en geef je daarbij alle geheimen die je nodig hebt om nooit meer moeite te hebben met kleuren mengen.

Samengevat

 • Kleuren mengen in de praktijk wijkt meestal flink af van de theorie
 • Daarom is het noodzakelijk om een praktijksysteem te gebruiken voor het verkrijgen van de gewenste kleuren
 • Met de Videocursus Meester over je eigen palet zul je het kleuren mengen volledig in de vingers krijgen
 • Met de tijdelijk gratis Kleurenmengcursus 2 zal geen enkele kleur jou nog voor een vraagstuk stellen
 • Kleuren mengen wordt een waar genoegen

Klik hier om meer te lezen over deze cursus.

Klik hier om direct te bestellen

 

 

Comment Section

15 reacties op “Leren kleuren mengen


Door Mery op 9 november 2014

Ik zou graag meer informatie hebben voor de cursus maar als mijn email invul dan krijg ik als antwoord dat het fout is?..
Mijn email is niet uit nederland ……heeft dat invloed???
Groeten
Mery van Anen


Door Alex op 9 november 2014

Hoi Mery,

het zou gewoon moeten werken, maar het lukt mij ook niet,
Ik lees op internet dat er vaker problemen zijn met telefonica.net
Ik raad je aan om een ander emailadres aan te maken bij bijvoorbeeld Hotmail.com

Vriendelijke groet,

Alex mooymn


Door J E U N E N Marlène op 28 maart 2014

Hallo Alex,
Ik ga vandaag een portret schilderen van mijn kleinkind. Vermits dit de eerste keer is heb ik een enorme ‘faalangst’ maar ga het toch vast en zeker uit proberen! Wel heb ik een probleem bij het vinden van de juiste ‘huidskleur’; ook weet ik niet hoe ik de oogjes moet schilderen want de kleur zwart vind ik toch wel een beetje té hard, alhoewel ze donkere oogjes heeft (zie foto).
Dan heb ik ook nog een probleem qua kleur om de haren te schilderen…
Graag uw persoonlijk advies hierover, waarvoor hartelijk dank bij voorbaat!
Portret-baby
Portret-baby-detail-ogen


Door Alex op 28 maart 2014

Hoi Marlène,

Ik raad je aan om te werken vanuit een basis huidskleur.
Die kun je maken met Wit, cadmium Red Hue, Chrome Yellow Hue.
Vermeng het wit met een heel klein beetje rood en een iets meer geel.
Meng tot je een licht roze-gele kleur krijgt die je ook we bij plastic poppetjes ziet.
Ik noem het ook wel varkentjes kleur.
Deze kleur is ook wel te verkrijgen als losse tube.

Vanuit deze basis kun je allerlei kleuren toevoegen om de verschillende huidtinten na te mengen.
Denk bij huidkleur niet alleen aan roze en rood.
Huid bevat allerlei kleuren en het is belangrijk om je voorbeeld heel grondig te bekijken.

Je kunt hiertoe ook een klein gaatje knippen in een stuk papier.
Leg dit stukje papier over je voorbeeld om de kleuren apart te kunnen bekijken.
Kleuren naast elkaar beïnvloeden elkaar namelijk waardoor het heel moeilijk wordt om een kleur te definiëren.

Als ik naar jouw voorbeeld kijk dan zie ik ook blauw, donkergroen, bruin etc.
Meng voor de lippen je basismengsel door met rood.
Voor de highligts gebruik je het basismengsel vermengd met veel wit.

De ogen:
Ik heb voor het gemak jouw voorbeeld uitvergroot, en dan zie je dat de ogen ook niet alleen zwart zijn.
Ik meen hier ook donker oranje in te zien en donkerblauw.
Ik raad je aan om de originele foto op je computer uit te vergroten en dan weer de kleuren afzonderlijk te bekijken met je hulpje:
het papiertje met het gaatje.

Ook voor de haren kun je weer hetzelfde trucje gebruiken.
Begin met de donkerste kleuren en eindig met de lichtere.

Laat je ons het eindresultaat zien?

Succes!

Vriendelijke groet,

Alex Mooyman

p.s.:
Bekijk de kleurenmengcursus eens. Ik denk dat je daar veel aan kunt hebben.


Door Peter van den Tillaart op 22 november 2013

Hoi Alex
Ik stel me even voor.
Ik ben Peter van den Tillaart 63 jaar oud,ik sport actief mijn hele leven al, wielrennen.
Sinds een jaar of 3 ben ik aan het proberen om te schilderen, ook mij heeft het een boel geld gekost aan kwasten ,verf enz., maar goed dat is niet weggegooid.

In de afgelopen 3 jaar heb ik 1 workshop gedaan en ik vond het waardeloos,dus ben ik zelf autodidactisch verder gegaan. Ik heb verschillende schilderijtjes NAGEMAAKT, leuk om te doen en je steekt er altijd iets van op.Ik ben een fantasierijk mens,maar als ik zelf iets wil schilderen blokkeer ik toch volledig,ik loop vast met kleuren ,opbouw, enz.

Na 3 jaar aanrommelen kwam ik jou site tegen en die stond me wel aan. Ik ben een paar weken terug begonnen met je kleurencursus, ik heb hem afgemaakt en ik kan je zeggen dat het voor mij een openbaring was wat er te voorschijn kwam uit mijn 12 kleuren, Niet alleen de kleuren die tevoorschijn kwamen,maar vooral ook het spelen met verf,waardoor ik op dat gebied al een flinke stap voorwaarts heb gezet.

Ik ga nu beginnen met je cursus 1,ik heb je lessen al gedeeltelijk voorbereid door te kijken,maar nu rest mij de volgende vraag : Hoe gedraagt zich de voorbehandeling als ik b.v. vandaag de wolken en de zee opzet en b.v. volgende week verder ga met de bergen.
Kan ik dan gewoon doorschilderen? Ik kan natuurlijk nooit in een dag en je video bekijken en heel het schilderij afmaken. Graag had ik van jou hierover een tip.

Ik heb zelf een paar schilderijen gemaakt met het paletmes en kwast in acryl,zou ik hiervan een foto naar jou mogen sturen om jou oprechte mening te horen ?

Zo,Alex dit was mijn kennismakingsgesprek met jou ,hopelijk volgen er nog veel meer.

Groetjes Peter

oliefanten-olieverf
the-tree-ladys


Door Alex op 22 november 2013

Hoi Peter,

ontzettend leuk om mooie jouw werk te kunnen zien.
Zo te zien heb je een goede kijk op de juiste verhoudingen.
Ook zie ik dat je goed gebruik hebt gemaakt van het effect van complementaire kleuren.

Wat betreft videocursus 1:

Nat het opzetten van de lucht en het water kun je gerust lang wachten voor je verder gaat.
Voor het opzetten van de lucht en het water heb je de nat in nat situatie nodig, maar daarna kun je zowel direct doorgaan, als later verder nat over droog schilderen.
Bij gebruik van zeer dunnen laagjes hoef je niet per se rekening te houden met vet over mager werken.
Dit wordt pas belangrijk bij dikke verflagen.

Wil je bij een droog schilderij alsnog nat in nat verder kunnen werken, dan kun je een heel dun laagje lijnolie op het doek aanbrengen.
Vanzelfsprekend kun je niet meer mengen met de onderliggende verflaag, maar je hebt wel weer het glij-effect.

Als je tijdens het schilderen van les 1 nog vragen hebt, dan help ik je graag verder.

Vriendelijke groet,

Alex mooyman.


Door Jose Kwaks op 27 mei 2013

Hej Alex en alle andere medecursisten,

Ik ben bezig geweest met de kleurencirkel van les 1 en 2 van de kleurenmengcursus. Nu heb ik twee kleurencirkels gemaakt, 1 met olieverf en 1 met acrylverf, en dat levert de volgende conclusies op:
1. als je kleuren mengt doet het er niet toe of het olie of acryl is, de hoeveelheid pigment in de verf bepaalt de kleur
2. olieverf mengt redelijk goed zonder toevoeging van hulpstoffen, acryl heb je vrij snel wat water bij nodig omdat het anders zo stroef wordt dat je het niet meer kan mengen, laat staan dat je er dan nog echt mee kan schilderen
3. foutjes maken kan je bij olie sowieso later herstellen, bij acryl kan je met water gemorste verf wel heel makkelijk verwijderen, hoeft niet meteen kan ook later, maar dan wel water met een doekje gebruiken en zorgen dat het water niet over de rest van je werk uit kan lopen, want dan verdwijnt er eigenlijk meer dan je wilt. Je kan er later ook opnieuw met verf overheen maar heb nog niet uitgeprobeerd of dat dekkend genoeg is, bij acrylverf dan. Van olieverf weet ik dat ik er later overheen kan als alles droog is.
4. olieverf mengen gaat beter als met acryl omdat olieverf echt een lange droogtijd nodig heeft. Bij acryl heb je al gauw weer wat water nodig waardoor je kleur te transparant kan worden, vooral met het mengen van de tussen kleuren in de secundaire kleuren. Denk dat je bij acryl meteen de kleuren moet mengen die je nodig hebt en dan kan je na de menging wat water toevoegen om het schilderbaar te maken, meestal volstaat een wat vochtige kwast dan om de acrylverf op te brengen. Bij olie heb je dit probleempje dus niet. Je kan mengen, thee gaan drinken, nog eens een keer mengen, weer andere dingen doen, weer je menging bekijken….tja ik weet wel dat werkt niet echt lekker maar is bij wijze van spreken……
5. beide cirkels op dezelfde soort doek geschilderd, namelijk doek dat op karton is gespannen, echt geen zacht karton hoor, tis vrij stevig (je kan het met je handen niet vouwen hoor) en dun te noemen, je schildert daardoor op een behoorlijke harde ondergrond……en kwam er daardoor achter dat deze doekjes de droogtijd vertragen….dus ook bij acryl…..had er niet bij stil gestaan, maar mijn acrylcirkel is nu wel droog hoor, de oliecirkel nog niet helemaal……..
6. een grote overeenkomst vond ik dat ik zowel bij de olieverf als de acrylverf niet echt een paarse kleur kreeg……meer blauw toevoegen leverde een hele donkere kleur op waar je net iets paarsachtigs in ziet (maar ik vind het echt geen mooie kleur) en meer rood toevoegen hield in dat het meer op bruin ging lijken als op een rood-paarse variant…….( ik had in beide gevallen geen staloblauw zoals je in de les zei)

Het was leuk om zo bezig te zijn en de verschillen en overeenkomsten te ontdekken, de hele cursus gaik verdr afmaken in beide verfsoorten en zal dus van het resultaat hier melding maken.

Groetjes, hej då
Jose Kwaks


Door adri op 27 mei 2013

Hoi Jose,
Leuk he, dat mengen! Op deze manier ontdek je ook echt het grote verschil tussen olie- en acrylverf.
Gemengde olieverf kun je nog dágen gebruiken (ik gebruik een afsluitbaar palet) heel handig als je niet alles tegelijk verwerkt, en je kunt het ook nog gebruiken als je de verf later een toon lichter of donkerder wilt maken. Bovendien kun je met olieverf ook nog mengen op je doek bij nat-in-nat werken.
Bij acryl moet je in één keer – en nog snel ook – alle gemengde verf opmaken. Er is wel een hulpmiddeltje die de droogtijd met de helft vertagen kan: Slow drying Medium voor Acryl. (wel verf en medium van goede kwaliteit gebruiken, dan blijft de kleur ook na gebruik van dit medium gelijk)
Ik werk zelf ook weleens met acryl -meestal als iets snel af moet zijn- maar zeker als je ‘fijnschildert’ kun je dan niet buiten dit medium…. Kreeg vanmiddag nog een complimentje bij mijn “Duif op Conifeer”; dat schilderij had ik echt niet kunnen maken zonder de vertrager. Voor de groene tak heb ik 4 groentinten gemengd.
Over Paars mengen: probeer het eens met verschillende andere blauwen en roden – noteer wat je mengt, en bewaar het resultaat. Heel handig als je later deze kleur(en) nog eens wilt mengen.

Vergeet intussen niet te genieten van het mooie Zweden, groetjes, Adri.


Door Jose Kwaks op 28 mei 2013

Hej Adri,

Ja was ik al van plan hoor om met alle kleuren rood en blauw te gaan stoeien maar ja, ik wil ook genieten hier. En dat doe ik ook, dus alles op zijn tijd………

Lekker veel foto’s maken, gisteren was er weer een prachtige lucht rond 22.00 uur, vlogen zelfs meeuwen over, dus die ook maar effe ‘vastgelegd, is schilderbaar dus misschien doe ik dat dan wel……..

Groetjes, hej då
Jose


Door Jose Kwaks op 26 mei 2013

Hej Alex,

Ik heb alledrie de cursussen aangeschaft en uitgeprobeerd of ze wilden starten en dat doen ze goed, alledrie……maar….

Toen ik wou starten ging ik gewoontegetrouw naar je site….maar ja daar lukte het natuurlijk niet, dus toen bedacht ik laat ik toch nog maar eens in de email kijken die over de cursussen ging…..tja toen was het een fluitje van een cent…….heb ook bladwijzers gemaakt van de cursussen (in Google Chrome), dus nu makkelijk op te starten.

Vandaag (zaterdag 25 mei 2013)les 1 en 2 van de kleurenmengcursus gedaan met olieverf, morgen (zondag 26 mei 2013) ga ik die doen met acryl, zou ongeveer hetzelfde resultaat op moeten leveren uiteindelijk………..de uitkomst zet ik wel op je site, er zijn er meer die acryl gebruiken en het is wel leuk om de verschillen en overeenkomsten te ontdekken, en dat kan echt mooi op deze manier.

Ja ben er echt heel blij mee.

Hej då
Jose


Door pina bogers op 2 januari 2013

Aan allemaal wens ik een gezond en gelukkig 2013!
en …. veel schildergenot !!!!
pina


Door yvonne jose op 23 december 2012

Dank je Alex voor het mooie filmpje.
Wat een mooi schilderij.
Het kleuren mengen is leuk en leerzaam.
Ik ben aan het oefenen en hoef nu niet meer zo veel verf te verspillen. Dat is het voordeel als je weet hoe het werkt. Ik wens je mooie feestdagen en een creatief en gelukkig 2013
Groet Yvonne


Door Alex op 23 december 2012

Hoi Yvonne,

Dank voor je reactie en ook voor jou mooie feestdagen gewenst.

Vriendelijke groet,

Alex Mooyman


Door Han op 11 december 2012

Goede avond
Ik wil graag leren wat kleuren te mengen om speelvelden van Flipperkasten bij te werken met airbrusch
Is dit een goed idee de cursus of heeft U een ander idee
Mvgr Han


Door Alex op 11 december 2012

Hoi Han,

Als je airbrushed met olieverf dan is de kleurencursus zeker interessant voor jou.
Ik weet van Ton Derks dat dit kan.
Als je airbrushed met inkten en andere media, weet ik niet zo goed of de cursus wat voor jou is.

Je kunt het altijd zelf beoordelen, want je krijgt standaard 3 dagen niet goed geld terug garantie.
Past de cursus niet bij je verwachtingen dan krijg je gewoon je geld terug, zonder ingewikkeld gedoe.

In ieder geval succes met de flipperkasten.

Vriendelijke groet,

Alex Mooyman

Plaats een reactie


*


like

Niks missen? Blijf met 1 muisklik op de hoogte!