Leestijd: 5-6 minuten

Wat zijn olieverf mediums?

Het woord olieverf mediums wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd. Vaak wordt medium gezien als iets dat je kunt gebruiken om je verf mee te verdunnen. Eventueel ter vervanging van terpentine of terpentijn.

Deze opvatting klopt niet….

Een medium is de verzamelnaam voor stoffen die de eigenschappen van je verf veranderen.

Zo bestaan er dus vele soorten mediums. Deze zijn te verkrijgen voor olieverf, maar ook voor acrylverf. Mediums voor olieverf kun je niet gebruiken voor acrylverf en zo ook andersom. De meeste mediums zijn ontworpen om je te helpen bij het toepassen van bepaalde schildertechnieken.

Enkele veranderingen die mediums kunnen bewerkstelligen:

Het gebruik van mediums in olieverf zorgt voor een aantal effecten:

 • Snellere of langzamer droging.
 • Betere vloei-eigenschappen.
 • Minder vloei-eigenschappen.
 • Diepere kleuren.
 • Betere hechting.
 • Verdunning.
 • Nat in nat schilderen bevorderen.
 • Meer glans.
 • Meer dofheid.
 • Impasto (vulmiddel voor dikke verflagen).
 • Zwelling van de verf (verflaag zwelt 5 tot 7 keer de opgebrachte dikte).
 • Glacisverf maken.
 • Met water vermengbaar maken van olieverf.

Zoals je inmiddels dus zult hebben begrepen zijn er heel veel verschillende olieverf mediums die kunnen helpen bij het maken van je schilderijen.

Vaak vind je meerdere van deze eigenschappen in één medium terug. Daarom is het raadzaam om vooraf te bedenken welke soort medium voor jou het gewenste resultaat zal geven.

Meerdere effecten met één medium

Veel mediums hebben vaak meerdere eigenschappen tegelijk. Bijvoorbeeld: snellere droging, meer glans en meer vloeibaarheid van de verf met slechts één medium. Bijvoorbeeld: Liquin van Winsor & Newton.

Soms kunnen deze meerdere eigenschappen elkaar mooi aanvullen, soms kunnen de extra eigenschappen juist ongewenst zijn. Bedenk daarom vooraf welke eigenschappen jij wel- en niet aan je verf wil geven en vraag daarna aan de vakman welk medium jouw wensen het meest zal benaderen.

Mediums om droogtijd mee te verkorten

Hoewel de trage droging van olieverf als een voordeel gezien kan worden, olieverf is geduldig, kan het soms ook een beetje lastig zijn.

Bijvoorbeeld wanneer je snel nat over droog lagen aan wil brengen. In zo’n geval kan het handig zijn om een medium te gebruiken dat de droogtijd verkort. In de meeste gevallen kun je de droogtijd met de helf verminderen.

Mediums om droogtijd te verlengen

Het kan soms ook handig zijn om de droogtijd te kunnen verlengen.
Bijvoorbeeld als je extra lang nat in nat wil kunnen werken. Verschillende kleuren hebben vaak ook verschillende droogtijd. Bijvoorbeeld geel droogt meestal zeer langzaam. Daarom kun je er voor kiezen om dit medium alleen te gebruiken voor kleuren die snel drogen.

Ook voor acrylverf is een medium te verkrijgen dat de droogtijd verlengt (retarder). Dit kan helpen om langer kleuren op het doek te kunnen mengen. Hierdoor krijgt acrylverf een klein beetje meer olieverf- eigenschappen.

Mediums om de verf vloeibaarder te maken

Voor het schilderen van kleine details en ook in andere gevallen, zoals bijvoorbeeld het schilderen van bloemen, kan het handig zijn als de verf gemakkelijker vloeit. Je kunt hiervoor terpentine of terpentijn gebruiken, maar bijvoorbeeld ook geraffineerde lijnolie. Je kunt dit ook toepassen wanneer de verf niet lekker loslaat uit je kwast of penseel.

Mediums die transparantie verhogen

Voor het weergeven van glazen voorwerpen en voor het maken van glacis, kun je de verf doormengen met Liquin van Winsor & Newton, met Spectrum-Alkaflow of andere glaceermediums.

Daarnaast zijn er verschillende olie soorten geschikt om de transparantie te verhogen. Gebruik hiervoor oliesoorten die niet vergelen.

Vulmediums

Vulmediums zijn heel geschikt om van weinig verf meer verf te maken. Handig als je op een goedkope manier pasteus wil kunnen werken. Vanzelfsprekend worden de pigmenten hierdoor iets minder sterk.

Mediums die de verf doen zwellen

Een heel leuke toepassing om eens mee te experimenteren is het gebruik van een zwelmedium. Hiermee zwelt de verf tot wel vijf tot zeven keer de opgebrachte dikte. Hiermee kun je bijvoorbeeld (bak)steentjes schilderen die echt reliëf hebben. Er zijn natuurlijk nog veel meer toepassingen te bedenken.

Mediums om olieverf met water vermengbaar te maken

Goed nieuws voor iedereen die moeite heeft met vluchtige oplosmiddelen zoals terpentine en terpentijn. Er schijnt inmiddels ook medium verkrijgbaar te zijn waarmee conventionele olieverf oplosbaar / verdunbaar wordt in water.

Ik heb hier zelf nog geen ervaring mee, dus als jij dat wel hebt, deel hieronder dan graag jouw kennis.

Nadelen van mediums

Behalve dat mediums voordelen kunnen opleveren, hebben ze ook een paar nadelen. Gebruik van veel medium kan soms barstjes in de verf en snellere veroudering van je schilderij bevorderen.

Daarnaast kunnen sommige mediums in de loop der tijd vergelen. Zorg bij lichte kleuren dat je niet vergelende mediums gebruikt.

Mediums veranderen vaak de glans naar glanzender(oliehoudende mediums) of juist doffer (Roberson-Parris Marmer Medium). Mediums zijn moeilijk lang goed te houden. Ze dikken snel in.

Uitdrogen van mediums tegengaan

De meeste mediums moet je koel en droog bewaren. Voor diverse mediums zijn ook middelen te verkrijgen die het uitdrogen tegengaan.(Gamsol)

Laat je hier over informeren door de vakhandel.

Wat is jouw favoriete medium?

Laat het hieronder weten!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.