Leestijd: 2-3 minuten

Schilderen met olieverf op hout, plastic en andere materialen

Schilderen op hout, plastic en andere materialen werkt anders dan op doek. Allereerst zul je deze materialen eerst zelf moeten voorbehandelen voordat je ze kunt beschilderen met olieverf.

Voor plastic en polyesther gebruik ik een speciale primer voor plastic en daarna twee lagen snelgrond. Dit is grondverf die extra snel droogt, zodat je deze enkele uren na elkaar kunt opbrengen. Gaat het om hout, dan breng ik na het ontvetten twee lagen snelgrond aan.

Ontvetten:

Het ontvetten is belangrijk omdat sommige houtsoorten van nature vet kunnen zijn. Gebruik bij dit ontvetten geen water, want daardoor kunnen er logen uit het hout naar buiten komen die je verf aan kunnen tasten.

Schilderen:

Als het materiaal eenmaal is voorbehandeld, kan het schilderen beginnen.

Schilderen op gladde materialen is moeilijker dan schilderen op doek. De verf verplaatst gemakkelijker, maar je verplaatst ook al snel verf terwijl dat niet de bedoeling is. Daarom begin ik niet zoals bij schilderen op doek, met het aanbrengen van een glijlaag.

Ik begin direct met het aanbrengen van de kleuren. Ik raad je aan om geen of weinig terpentine of terpentijn te gebruiken, waardoor het glijden wat minder wordt.

Daarnaast is het aan te raden om met zeer zachte kwasten en penselen te werken. De verf wordt al snel streperig. Daarom maak ik met een zachte spalter (platte brede kwast met lange, veerkrachtige haren) regelmatig de lagen goed glad voordat ik met een nieuwe laag begin.

Afhankelijk van de droging van je verf, kun je vaak ook een dag later de lagen nog gladstrijken. Meestal is de verf de volgende dag wat stugger geworden waardoor deze beter blijft zitten op de ondergrond.

Ook zijn de bewegingen met de kwast veel zachter en voorzichtiger dan wanneer je op doek werkt. Voor je het weet haal je met je kwast onbedoeld een laag verf weg. Als dit al te veel problemen oplevert kan het helpen om lagen te laten drogen voordat je verder gaat.

Vergeet daarbij niet volgens het mager naar vet principe te werken. Hoewel het schilderen op andere ondergronden dan doek vaak moeilijker is, raad ik je zeker aan het eens te proberen.

Je leert er heel voorzichtig door schilderen en je krijgt er nieuwe en verfijndere technieken mee in de vingers.

Afwerking:

Over het algemeen lak ik het werk na droging af met twee lagen lak.

Heb je geschilderd op bijvoorbeeld meubels of andere dingen die intensief gebruikt worden dan is het verstandig om twee lagen polyurethaanlak te gebruiken. Voor extra belastbaarheid gebruik je twee componenten polyurethaanlak.

Polyurethaanlak is slecht voor je gezondheid en mag alleen op goed geventileerde plaatsen gebruikt worden. Het allerbeste kun je handschoenen dragen en een koolstofmasker. Ook een veiligheidsbril is geen overbodige luxe.

Komen deze kunstwerken buiten te staan dan moet je meer lagen aanbrengen en bovendien een lak kiezen die UV-bestendig is (bestand tegen zonlicht). Je zult jaarlijks een extra laag lak moeten aanbrengen om je werk in goede conditie te houden.

Zorg dat de verf voldoende droog is voordat je de laklagen opbrengt, anders blijft je werk kwetsbaar.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.