Portret schilderen

Portret schilderen in olieverf, mona lisa

Portret schilderen in olieverf

Eerder, toen fotografie nog niet was uitgevonden, waren portret schilderijen van olieverf en schetsen de instrumenten die door mensen gebruikt werden om de beelden van hun dierbaren te maken en deze voor toekomstige generaties te bewaren. In feite waren olieverf portretten erg populair in vroegere tijden.

 

Portret schilderij als statussymbool

Na de uitvinding van de fotografie werden portret schilderijen van olieverf zeer duur. Zodat alleen rijke mensen zich een portret schilderij konden veroorloven. Ze werd een statussymbool voor velen. Fotografie introduceerde een nieuwe vorm van kunst aan mensen. Maar het nam de plaats van olieverf schilderijen niet in. Men ervaarde en ervaart een olieverfschilderij nu eenmaal warmer en waardevoller dan een foto.

Mona Lisa

De populariteit van portret schilderijen in het bijzonder groeide in de Europese landen. Leonardo da Vinci’s Mona Lisa, geschilderd in de jaren 1500, werd het meest beroemde olieverf portret.
Enkele van de meest beroemde portret schilderijen zijn gemaakt tijdens de 18e en 19e eeuw door beroemde kunstenaars als Rembrandt en Gainsborough.

Verhalen vertellen met een portret

Het portret schilderij van olieverf, gemaakt op verschillende leeftijden, vertelt verhalen uit die tijd. Elk portret, of dat nu een individu of een groep mensen is, zijn prachtig gemaakt door kunstenaars die mensen meenemen naar andere tijden. En zelfs  een andere wereld.
Moderne wetenschappers hebben veel informatie kunnen afleiden uit de details en kledij op portret schilderijen uit vroegere eeuwen. Ook is bekend dat schilders ook portretten van zichzelf maakten omdat ze geen geld hadden om modellen in te huren.

Stijgende vraag

De populariteit en de vraag naar het schilderen van olieverfportretten zijn stijgend, zelfs vandaag de dag nog. Mensen zijn zeer enthousiast om een portret van hun dierbaren te zien en in huis te kunnen tentoonstellen of om cadeau te kunnen geven. Mensen laten tegenwoordig ook vaak hun favoriete foto van zichzelf of een ander naschilderen.
Portret schilderijen worden gezien als een van de beste decoratieve stukken voor het versieren van huizen en kantoren. Met de tijd hebben deze portretten bewezen dat ze een waardevol bezit zijn. Geen enkele andere kunstvorm kan ooit hun plaats innemen.
Portret schilderijen van nog levende mensen worden ook steeds waardevoller naarmate mensen ouder worden.
 
Schilder jij graag portretten?
Vertel ons er over of stel een vraag!
Laat het hieronder weten!
Wil je een foto meesturen? stuur die dan naar dan plaats ik die bij jouw bericht.

Vond je dit artikel leuk en inspirerend?
Deel het dan graag op Facebook, Twitter, google plus en Linkedin.
Ik wens je veel schilderplezier!

6 gedachten over “Portret schilderen

 1. Hallo ik ben Sieuwke Westra.
  Ik schilder heel graag portretten. Als portretschilder moet je leren goed te kijken naar je model. Ik schilder altijd vanaf een foto. Belangrijk is naar de uitstraling van je model te kijken. Hoe diegene kijkt, de huidskleur, en wat ook niet onbelangrijk is, hoe de schaduw valt op het gezicht. Soms moet je bij het schilderen vanaf een foto accenten weglaten of juist benadrukken. Ik zet een schilderij op met terpentine en olieverf, is dat klaar dan begin ik meteen met de ogen, kan ik de juiste blik vangen dan weet ik voor mezelf dat het schilderij gaat lukken. Al met al een hele onderneming en ook wel spannend maar ontzettend leuk om te doen.
  portret-tjalling-liesje
  portret-trouwe-vriendjes

 2. he Alex,
  portretschilderen is het liefste wat ik doe. dat ene moment dat het gezicht tot leven begint te komen en het karakter wordt gevormd op het doek, dat is pas fantastisch!
  als het portret af is heb ik daar zo’n voldoening van !
  het portret dat hierbij gevoegd is , is van een fransman wiens ogen mij intrigeerden, zo’n lieve en zachte ogen. ik vind zelf dat het een zeer geslaagd portret is.
  groetjes
  Ilona
  Portret-Fransman

 3. hallo, ik ben Roos Vermeulen en portretschilder.
  Mijn portretten zijn met olieverf geschilderd. Vooraf wrijf ik mijn doek in met een neutraal kleur gemengd met terpentijn en een beetje lijnolie, zodat het doek niet te droog is om te beginnen. Mijn portretten gaan meestal over emoties bij kinderen. daarin kan ik mij uitleven. alvast bedankt met je vele tips.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.