Schets overzetten op je doek

Schets overzetten op doek

Hoewel ik mijn blogs over schilderen met liefde en plezier schrijf, heb ik het soms ook wel eens te druk met andere zaken die gedaan moeten worden om deze website uit te breiden en up to date te houden.

Ik ben dus altijd bijzonder blij als bezoekers mij willen helpen met hun persoonlijke tips. Hieronder volgt de tip van Dick.


Hoi Alex,

Zoals je begrepen hebt ben ik met stillevens bezig. Hierbij is kunnen tekenen van groot belang. Hoewel portrettekenen mij aardig lukt, vind ik het bijvoorbeeld niet gemakkelijk om een vaas aan beide kanten symmetrisch te tekenen.  Direct op het doek tekenen met houtskool is best wel moeilijk.

Ik heb daarom het volgende bedacht. Teken wat je wilt schilderen eerst op schetspapier, gewoon met potlood. Je kunt dan dunne lijntjes maken en je kunt zoveel gummen als je maar wilt, net zolang totdat de afbeelding goed is. Het maakt niet uit hoe lang het duurt.

Als je tevreden bent met je schets dan de kun je de achterkant van het schetspapier vol ‘krijten’ met houtskool of krijt. Daarna bevestig je het papier op je doek, bijvoorbeeld met plakband. Als je nu de lijnen van je tekening nog een keer overtrekt met potlood dan onstaat er er een afdruk van houtskool op het doek.

Je compositie staat nu op het doek, klaar om geschilderd te worden!

Dick

16 gedachten over “Schets overzetten op je doek

 1. je kunt ook grafit papier kopen dan kun je het ineens over zetten dat hebben ze in vele kleuren (bv rood dan zet je het daar mee op het doek gaat heel goed hoor ) ik heb het ook al een paar keer gedaan want houtskool wil nog al eens vlekken en dat is zonde .
  Gr.Tonny

  1. Goeie tip Tonny.., maar zal misschien alleen in a4- formaat te krijgen zijn…en is ook weer op te lossen door aan elkaar te plakken.
   Ga ik zeker uitproberen

 2. Ik gebruik ook saral grafiet papier, ik ben nou eenmaal ook geen tekenwonder, je kunt zelfs op grote doeken het dan wel in gedeeltes overbrengen maar je hebt dan tenminste meteen de goede vormen en verhoudingen, ik vind dit heel belangrijk voor een goed geslaagd schilderij, wie niet sterk is moet slim zijn, nietwaar?…….

  1. Ga ik zeker uitproberen!! …tekenen is niet gemakkelijk, maar door oefening volgens mij wel te verbeteren.
   Het gaat namelijk om wat je verbeelden wilt en dat moet dan ook volgens mij uit je zelf komen….dus zelf tekenen…en gummen…gummen …pff…nog meer gummen.en…eindelijk is het zover…en dan is het tijd voor grafietpapier…

 3. Hallo ,
  Met plezier lees ik deze berichten of tips ,wel ik kan namelijk ook niet al te goed een vaas tekenen,of teminste niet de 2 kanten gelijk tekenen.
  Wel ik heb er iets opgevonden en het lukt heel goed ,men tekent de vaas op een kant ,zodus een halve vaas dit papier legt men op het doek en tekent naast het voorbeeld als dit gedaan is draaid u het voorbeeld om en doe het zelfde op de ander kant ,zodoende hebt u 2 perfecte kanten en dus een perfecte vaas ,veel geluk en proberen maar .
  groetjes ,
  Rudy

 4. Dag mensen,
  Ik heb onlangs het boek TEKENEN VOOR DUMMIES, door BRENDA HODDINOTT? ISBN: 978-90-430-1609-4 aangeschaft.
  Dit boek is heel ludiek, spontaan, proffesioneel opgesteld. Het is speciaal voor de mensen die niet kunnen tekenen ( of het weer wakker moeten maken )Stap voor stap wordt alles aangeleerd en eventuele problemen opgelost. Met een beetje motivatie ben je al vlug opweg in de tekenwereld. Echt een aanrader.
  Groetjes.

 5. Als je je tekening op ware grootte maakt: trek hem over op dun papier met balpen, oostindische inkt of zwarte viltstift.
  Deze overtrek zet je ACHTER je nieuwe doek, en je richt er een felle lamp op. Je kunt nu de tekening gemakkelijk overnemen.
  Misschien lukt dit ook op een lichtbak als je die hebt.
  Je kunt ook je tekening of foto op je doek projecteren, en zo de lijnen erop zetten. Ik deed dit vroeger wel eens toen we nog dia’s hadden…. Misschien heeft hier iemand ervaring met een modernere variant van een projector? Met deze methode kun je ook je tekening of voorbeeld vergroten, lekker makkelijk.

 6. Ook ik ben geen ster in tekenen, als je een voorbeeld hebt op ware grote kun je het aan de achterkant met houtskool kleuren en dan op het doek leggen en de basis lijnen overtrekken. Zo ben ik begonnen. Maar nu gebruik ik een overhead projector die ik voor weinig geld op marktplaats heb gekocht. Ik bewerk een foto in fotoshop door er een fotocopie van te maken. Op deze manier krijg je elk lijntje te zien. daarna uit printen op een printbare sheet. Druk de afbeelding niet te groot af maak hem op 1/4 van een a4, dit is echt groot genoeg en zo kun je de sheet 4x gebruiken. Je kunt op afdrukvoorbeeld altijd zien hoe groot hij word en hem naar een hoek schuiven.Altijd zorgen dat je doek recht op je ezel staan anders krijg je een vertekendbeeld. De projector op je doek richten en dan de tekening over zetten. altijd even de lamp uitzetten om te kijken of je geen lijnen bent vergeten. Je kunt zo ook heel goed een muur schildering maken, het maakt niet uit hoe groot je hem maakt en de verhoudingen zijn altijd goed. Teken zelf altijd met potlood omdat het dan wat fijner lijnen worden. Als iemand wil weten hoe het bewerken van een foto moet kan ik het ook nog wel uit leggen. Gr Marian Franken

  1. Hoi Marian,
   Bedankt voor deze uitgebreide uitleg.
   Daar hebben we heel veel aan.
   Een Overheadprojector kost tegenwoordig tweedehands niet zo veel meer.
   Ik maak zelf wel eens gebruik van een beamer.
   De lampen zijn overigens wel erg prijzig.
   Vriendelijek groet,
   Alex Mooyman

  2. Ik ben pas begonnen ,en het tekenen is erg moeilijk ,
   ik vind het iedee erg goed goed maar krijg je uit de priter geen negatief maar erg veer pixels.
   Henk.

   1. Hoi Henk,
    ik begrijp niet precies wat je bedoelt met een negatief, maar het originele hulpraster is naar jou onderweg,
    Misschien lukt het nu beter?
    Vriendelijke groet,
    alex Mooyman

   2. Hoi Martin. bedankt voor het raster,
    Ik ben niet erg duidelijk geweest met mijn vraag,
    daar voor mijn excuus.
    Wat ik gedaan heb is een foto op een sheet gezet en afgedrukt met een laser jet printer,zo groot als een dia,en in een dia raampje gedaan en dan in de dia projector,maar dan krijg je erg veel puntjes wat kan ik daar aan doen.
    Henk.

 7. Beste allen,

  Kan je een foto gedrukt op kalkpapier met een overheadprojector projecteren op muur?
  De foto hoeft niet super duidelijk te zien maar toch zichtbaar.

  Bedankt voor de reacties.
  Groetjes, Els

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *