Schilderijen van Ypie de Weerd

vrolijk landschap Ypie de Weerd

Ypie de Weerd vindt rust in schilderen

Wil je een reactie achterlaten voor Ypie de Weerd? Zij zal dit zeker waarderen!

Ypie de Weerd aan het schilderen

hallo, ik heb me aangemeld voor de schildercursus 1 en mijn naam is Ypie de Weerd,
ik ben 54 jaar en heb sinds een poosje mijn hobby schilderen weer opgepakt; vroeger tekende en schilderde ik heel vaak, als kind al, op school was tekenen dan ook mijn favoriet. Nu ben ik vooral met olieverven bezig, en soms ook wel met acryl.
Omdat ik manisch depressief ben, kan ik me moeilijk ontspannen; dat lukt me wel als ik schilder….dan ben ik in mijn eigen wereldje en alleen daarmee bezig, daarom ben ik met deze cursus begonnen, ik denk dat ik daar nog heel wat van kan leren, en dat ook nog op mijn eigen tijd….ik vind ook dat de anderen hele mooie dingen maken en elkaar feedback geven; natuurlijk vind ik het wel eng om mijn “kindjes”te laten zien, maar ik ben toch wel benieuwd naar eventuele reacties.
Het lijkt alsof ik geen eigen stijl heb, maar dat is bewust, ik probeer allerlei technieken uit; vroeger op de HAVO had ik kunstgeschiedenis, en dat helpt me nu nog om stijlen etc. te herkennen, wat me dus helpt om verschillende dingen te doen; het hangt trouwens ook veel van mijn stemming af,of ik helemaal “los”ga of dat ik wat preciezer werk; ik laat me wat dat betreft echt leiden door mijn gevoel.
Soms zit er een schilderij bij wat ik goed gelukt vind (naar mijn idee) maar ze mislukken ook soms helemaal; door deze cursus hoop ik beter te gaan schilderen; ook prettig dat je Alex kunt vragen hoe en wat.
Mijn schilderijen zijn te koop, de prijzen staan erbij, ze zijn allemaal aan de randen meegeverfd en gevernist, dus klaar om op te hangen , en vanuit je luie stoel naar een prettig plaatje te kijken.
Wat schilder ik het liefst; dat is zeer divers, het zijn vaak landschappen in diverse technieken, en met abstracte kleuren, bloemen, zonsondergangen, bergen, masker etc.
Soms schilder ik gedeeltelijk een plaatje na, soms combineer ik een paar dingen, die me aanspreken, soms uit de vrije hand.
Wat ik met mijn werk wil bereiken is in ieder geval veel plezier en rust ervaren, ontspanning; het gevoel dat je krijgt als iets goed gelukt is; beter proberen te worden en uiteindelijk ook graag verkopen; als een bijdrage aan het gezinsinkomen (ik kan nl. niet werken).
Kortom, veel redenen om aan de slag te gaan….mijn hoofd loopt soms over van de ideeen, vooral ook in de natuur, als je ziet hoe mooi alles is; voor mij dus de opgave om dat op doek te vangen, ook al is het soms een worsteling met de verf, met de hoop dat een ander er van kan genieten.
ps. als ik zit te schilderen, moet ik echt m’n oude kloffie aan, want ik schilder mezelf en de omgeving er ook onder,en is het vaak een (georganiseerde) puinhoop….lekker toch….
ik schilder vaak met van Gogh verf, maar ga op aanraden van Alex een keer Winton verf proberen, breed spectrum aan kleuren, en niet duur…en o, wat hou ik van kleuren…..Ik wens je veel plezier met het bekijken van mijn “kindjes”…(eng hoor…) groetjes, Ypie

Met vriendelijke groet
Ypie de Weerd

7 gedachten over “Schilderijen van Ypie de Weerd

 1. Hallo Ypie,
  Welkom met jouw “kindjes” !
  Dapper om je werk hier te laten zien, heel leuk dat je ons allemaal wilt laten meegenieten van je creaties.
  Leuk ook om hier nu iemand te hebben die de aparte techniek van het pointilisme laat zien. Lijkt me heerlijk om te doen, en jij hebt prachtige kleuren gebruikt!
  Succes met de cursus en je verdere “schildersloopbaan”!
  Groeten, Adri Huisman.

  1. hallo adri, wat leuk dat je al een reactie hebt gegeven; ik vind jouw schilderijen ook heel goed; ik ben een echte friese; ik zou nog graag een keer gaan “koeknuffelen”, vooral als ik jouw relaxte koe zie…groetjes, ypie ps. wat dat pointillisme betreft, gewoon doen, stipje na stipje, en van tevoren nadenken dat geel en rood bv. oranje worden; hoe meer rood hoe meer oranje,hoe meer geel hoe lichter oranje, en evt, nog bv, wit erdoor…het kost wat tijd, en je moet wat omhannessen, vooral met een groot doek, maar het is heel leuk om te doen; kijk eens bij de schilder Seurat, die beoefende deze techniek tot in de “puntjes”:;)

 2. Wat een leuke en mooie kindjes heb je gemaakt Ypie, ikzelf viel direct voor dat kubistische landschapje!
  Veel schilderplezier!!

 3. Hallo Ypie, wat heerlijk kleurig allemaal, de twee mensjes vielen mij erg op, leuk!, ook dat stippelen vind ik erg leuk, beetje van Goghug he? ( ben net in het van Goghmuseum geweest). Veel blijven schilderen, hoor, het helpt mij ook echt om helemaal in je eigen wereld te zijn en alles om je heen even te vergeten.
  groet Gre

  1. hallo Gre, qua kleuren heb je wel gelijk, met die stipjes, dit zijn ook felle gedurfde expressieve keuren, en aangezien van Gogh zeker een expressionistische schilder is, kan je dat concluderen. Er is echter voor het “stipjesschilderen” een benaming; de stijl is Pointillisme; en het is de bedoeling dat je zo met je stipjes stipt dat je bepaalde kleuren met elkaar ziet “blenden”dus doorelkaar heen ziet lopen zodat je vormen en kleuren krijgt. Ik begon met een behoorlijke kwast en aan het eind was de kwast echt helemaal op. Het mooiste kun je het zien vanaf een afstand; het is echt heel leuk om te doen, maar wel bewerkelijk….Een vroegere schilder, oa. Seurat beoefende deze stiijl al….als je nog meer vragen hebt stuur me dan een mail…als ik het weet, krijg je (sowieso) een reactie. groetjes ut Fryslan, Ypie

 4. hallo allemaal, inmiddels heb ik al een paar exposities gehad, met een paar weken in het gemeentehuis in Heerenveen….ik heb inmiddels ongeveer 100 doeken en ongeveer 10 ecoline met waskrijt gemaakte werken op aquarel…..heb ik wel eventjes over gedaan hoor ;Om de ecolinewerken zit al een passende lijst en die heb ik al vanaf 49 euro tot 95 euro (soms)…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *