3 gedachten over “Schilderijen van Adri Huisman Trinidad

 1. Dit schilderij vind ik heel inspirerend voor mij: geweldig!
  Gemengde techniek heeft dat ook een beetje te maken met ’trompe-l’oeil’?
  Ik ben allerlei informatie aan ’t zoeken betreffende deze techniek en zou later een schilderij willen maken à la “trompe-l’oeil”.
  (Bedankt Adri voor uw leuke reactie op mijn schilderijen)

  1. Hallo Marlène, wat leuk dat mijn (intussen alweer bijna 12 jaar oude…) doek je inspireert.
   Met ‘gemengde techniek’ heb ik bedoeld dat ik met verschillende materialen (in dit geval acrylverf, inkt, metaalverf) heb gewerkt en verschillende ’technieken’ heb toegepast (o.a. penseel, tamponeerkwast, pen). Eerst heb ik de ondergrond met alle vierkantjes en de diagonale lijnen gemaakt, daarna de gestileerde palmbomen en de silhouetten. Heerlijk om zo met kleur en vorm te spelen! De schuine banen heb ik op de muur waar het doek hangt doorgetrokken, geeft een heel apart effect.
   Trompe l’oeil is een heel ander verhaal. Een voorstelling in die stijl moet het oog bedriegen – in drie dimensies. Vaak wordt dit effect toegepast in muurschilderingen. Als je even op afbeeldingen googeld kun je veel toepassingen zien. Een ‘venster’ of ’tuindeuren’ waardoor je schijnbaar van binnen naar buiten kijkt, een muur waar het pleisterwerk ‘kapot’ is…. Ook hele mooie straatschilderingen waarbij het – als je het werk vanuit een bepaalde hoek bekijkt – lijkt alsof je in een ravijn loopt of zo. Ook in een schilderij op doek kun je de kijker bedriegen, bv. doordat je onderwerp ‘uit’ het doek lijkt te stappen. Een klassiek voorbeeld van trompe l’oeil zijn de “witjes”, schilderingen die je vaak in kastelen en paleizen boven een deur of raam ziet. Meestal engeltjes, guirlandes e.d. geschilderd alsof je het zo kunt beetpakken – als gipsen figuren…. Knap hoor! Het is een techniek die veel oefening nodig heeft denk ik. Zo moet je al beginnen met – naar gelang van welk standpunt je de schildering gaat zien – je voorstelling overdreven uitgerekt (bij vloerschilderingen) of enigszins ingedikt (als je er tegenop kijkt) te tekenen…. Zelf heb ik het nog nooit gedaan, maar misschien kan Alex er meer over vertellen…. Succes met alles! Adri.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *