Schilderijen van Marlène Jeunen

Marlène Jeunen  volgde al geruime tijd lessen bij verschillende leraren. Echter wat zij daarbij miste was opbouwende kritiek. Iemand die haar op een betrokken wijze kon vertellen waar en hoe zij nog meer uit haar werk kon halen. Wel wist één leraar haar dusdanig te demotiveren dat zij een tijd lang de penselen heeft neergelegd. Als je niet binnen de lijntjes kunt kleuren kun je er beter mee ophouden was zijn advies. (!?)

Gelukkig heeft Marlène het schilderen weer opgepakt en daar mogen wij nu van genieten.

Wil je een reactie achterlaten voor Marlène? Zij zal dit zeker waarderen!


Hallo bezoekers!

Ik ben Marlène JEUNEN en woon in België.(gepensioneerd)
Mijn belangstelling voor de schilderkunst dateert al van meer dan 15 jaar geleden!
Na een voltijdse loopbaan in de bibliotheek, lonkte de vrije tijd .
Ik liep geen enkele boekhandel voorbij zonder steeds enkele Kunstboeken mee naar huis te nemen.
Gaandeweg geraakte mijn bibliotheekkast overvol en vond ik dat het tijd werd om eens zelf aan de slag te gaan!
Als voorbereiding begon ik eerst met 1 jaar Kunstgeschiedenis om vervolgens mij te bekwamen in de Aquarelleerkunst. Deze uiterst moeilijke discipline beoefende ik vele jaren omdat mij de schoonheid ervan geweldig fascineerde.
Met vallen en opstaan maakte ik mij de verschillende facetten hiervan eigen, tot mijn algehele voldoening!
In 2012 volgde ik een zomercursus Acryl + Olie en kreeg de smaak te pakken, hoewel het voor mij een grote overgang betekende.
Ik had géén enkele ervaring op dit gebied en na die cursus besloot ik om zelf in de tuin met deze discipline aan de slag te gaan.
Op een mooie Kunstkalender zag ik een geweldige vuurtoren, die ik ook graag wilde schilderen en na vele pogingen durfde ik het aan.
Momenteel volg ik nog steeds cursus olieverf op maandag om de 14 dagen, telkens van 9-12u. Iedereen werkt aan een eigen werk en de leraar stuurt bij, indien nodig: met louter 8 personen is het telkens een stimulans om te blijven schilderen voor ons plezier.
Op een dag, al surfend op mijn computer, kwam ik de website van Alex Mooyman tegen: las zijn biografie, bekeek zijn talrijke sublieme schilderijen en was sterk onder de indruk van zijn oeuvre. De talloze cursisten die hem om advies vroegen bij een eventueel probleem tijdens hun schilderproces, zette ook mij ertoe aan om mijn “schroom” achterwege te laten en enkele schilderijen te verzenden om zijn deskundig advies hierover te vernemen.
Een nieuwe wereld ging voor mij open! Ik heb al zeer veel geleerd en zeker de nodige aandacht geschonken aan zijn opbouwende, eerlijk commentaar want aan het betoog van mijn vorige leraren had ik niets: nooit gaven zij enig commentaar over bv. de juiste kleurkeuze, mengtechnieken, perspectief etc.
Integendeel! Eén zeer beklijvende, negatieve reactie voor mij, wens ik hier toch mede te delen.
Na een sessie tekenen & schilderen zei een leraar tegen mij: “als u niet binnen de lijntjes kleurt, zou je beter een andere richting kiezen!”
Ik was compleet het noorden kwijt en blokkeerde volledig, kon zelfs geen enkele lijn meer op papier zetten. Naar mijn bescheiden mening, vond ik deze zegswijze een bijzonder, vernederende, pedagogische blunder van formaat want in de kleuterklas leert men inderdaad “binnen de lijntjes” kleuren, maar volgens mij is het toch de bedoeling dat men later, als volwassen persoon, zijn eigen pad volgt, nietwaar?
Kennis door geven is belangrijk maar deze leraar gaf blijk van totale ‘onbekwaamheid’ op pedagogisch vlak volgens mijn bescheiden mening!
En wat nog erger is: de cursist houdt er een zeer negatief zelfbeeld aan over, zelfs een minderwaardigheidscomplex dat hem/haar nog jaren achtervolgt.
Graag zou ik de mening eens willen horen van Alex en de mede-cursisten? Gelukkig heb ik de website van Alex ontdekt en vooral zijn deskundige, eerlijke opbouwende commentaar op de vraag van talrijke mede-cursisten maar ook om mijn eigen gestelde vragen (Ref: enkele schilderijen o.a. vuurtoren, waarvan sprake) geeft mij een enorme boost om ‘opnieuw’ verder te schilderen en de moed niet te laten zakken!
Conclusie: “het zijn grote mensen die hun ego klein weten te houden”. (Als ik nog eens zulke leraar tegen kom, stuur ik hem ‘stante pede’ bij Alex in de leer)
Tot nu toe schilder ik het liefst Landschappen en doe dit louter voor mijn eigen plezier en zonder commerciële doeleinden maar denk erover om mij ook eens te wagen aan enkele abstracte schilderijtjes in de nabije toekomst.
Tot slot wens ik alle mede-cursisten te feliciteren met hun betoverende werken en hopelijk zal ik ooit ook eens ’trots’ zijn op mijn eigen schilderijen!
Als het hier wat minder druk wordt, heb ik de intentie om met de mede-cursisten te communiceren langs deze weg, want dit vind ik écht de Max!

4 gedachten over “Schilderijen van Marlène Jeunen

 1. Hoi Marlène,
  Ik ben blij dat je de slechte adviezen van deze botte schilderleraar achter je hebt gelaten.
  Ik hoor vaak dat docenten óf helemaal geen kritiek hebben om vooral niemand tegen het hoofd te stoten, óf juist doen alsof ze god tussen de beginnende of zelfs gevorderde kunstschilders zijn.
  Het eerste is natuurlijk een beetje jammer, het tweede is ronduit schokkend en arrogant.
  Ik wil daarom iedereen nogmaals op het hart drukken dat schilderen een kwestie is van je eigen weg volgen en je niet omver laten lopen door de mening van anderen.
  Schilderen doe je in eerste instantie voor jezelf. Als bijverschijnsel kan het ook leuk en inspirerend zijn voor anderen maar dat moet nooit je uitgangspunt zijn.
  Natuurlijk kun je wat hebben aan opbouwende adviezen, maar laat je nooit beroven van je plezier in schilderen.
  Als anderen bot zijn, dan zegt dat meer over hen zelf dan over jou.
  Veel succes in je grote en avontuurlijke schilders-reis.
  Vriendelijke groet,
  Alex Mooyman

 2. Hallo Marléne, wat leuk om jouw werk nu ook hier te zien! Verschillende werkjes zag ik al eerder voorbijkomen in de andere rubrieken. Je vordert goed met olieverf, en mooi dat je ook je aquarellen toont. “Fresia” vind ik prachtig!! Je mag trots zijn op je eigen werk, en volg je eigen weg door de spannende ontdekkingstocht die schilderen blijft!

 3. Hallo Alex,
  Geweldig: de Paashaas heeft mij bijzonder blij gemaakt met dit gebaar!
  Ongelooflijk, ik kan nu ook mijn eigen schilderijen laten zien aan andere kunstzinnige lotgenoten. Zeer hartelijk bedankt Alex en ook een dikke proficiat voor de manier waarop u de schilderijen presenteert: dàt moet u veel denkwerk, tijd en precisie gekost hebben … Mijn hartsvriendin en soulmate Paula zal erg verrast zijn wanneer ik haar dit ga laten zien. Regelmatig logeert zij bij mij omdat wij samen de cursus Olie volgen en hiervoor 100 km moet overbruggen!

 4. Lieve Marlène,
  Wat een wijs besluit van je om het commentaar van die “professionele “ leraar naast je neer te leggen. Volgens mij schilderen de meeste van ons voor hun plezier. En niet om je geld mee te verdienen. En iedereen mag trots zijn op zijn/haar werk. Dat we niet allemaal Rembrandts zijn doet hier niets aan af. Iedereen heeft zijn eigen stijl. Dat maakt het juist zo leuk. Ik vind jouw schilderijen prachtig. Wees trots op jezelf. Groetjes Wil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *