Leestijd: 3-4 minuten

Olieverf

Olieverf is opgebouwd uit pigment en olie. De olie zorgt voor hechting aan het oppervlak en zorgt er tevens voor dat de verf gemakkelijk te verplaatsen is.

Olie verandert ook de manier waarop het licht op de kleur inwerkt, en beschermt de pigmenten tegen chemische reacties met stoffen in de lucht.

Olieverf met weinig olie noem je mager en Olieverf met veel Olie noem je vet. Om olieverf vetter te maken kun je olie toevoegen.

Als olie wordt meestal geraffineerde lijnzaadolie, saffloerolie of maanzaadolie gebruikt.

Olieverf in verschillende kwaliteiten

Olieverf is verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten:

  • Studiekwaliteit
  • Kunstenaarskwaliteit
  • Ambachtelijke kwaliteit

Welke verfsoort je kiest is afhankelijk van wat je wilt bereiken met de verf. Als beginner kom je een heel eind met studiekwaliteit. Ook voor zeer pasteus werk, is het prijstechnisch natuurlijk de goedkoopste optie.

Olieverf voor beginners

Als beginner adviseren wij om te starten met Studiekwaliteit. Studiekwaliteit bevat meestal goedkope toevoegingen en/of veel olie, waardoor de verf soms niet goed mengt of vergeelt. Echter om lekker te oefenen is het vaak goed genoeg. Je schilderijen zullen niet direct van hoge kwaliteit zijn, dus dat de verf niet perfect is, is nog niet zo erg.

Olieverf voor gevorderden

Ben je een al wat gevorderde kunstenaar en wil je verfijnde werken maken, dan is kunstenaars kwaliteit een betere optie. De pigmenten zijn kleurvaster en vaak sterker.

Deze verf is uitstekend geschikt om heel dun en toch dekkend mee te werken. Alleen voor zeer specifieke effecten of zeldzame kleuren maak je de keus voor ambachtelijke verf.

Deze verf word gemaakt door gespecialiseerde bedrijven en bezit zeer specifieke of ambachtelijke eigenschappen.

Met welke verf jij het beste kunt werken, is afhankelijk van je budget, je ervaring en je specifieke wensen. Ben je van plan om veel en langdurig te gaan schilderen, of je werk te koop aan te bieden dan kan het raadzaam zijn om voor kunstenaarskwaliteit te kiezen.

Olieverf kwaliteiten gemengd gebruiken

Maak je de overstap van studiekwaliteit naar kunstenaarskwaliteit en wil je jouw oude verf niet weggooien. Geen probleem! Je kunt verschillende verfkwaliteiten gemakkelijk door elkaar heen gebruiken. Dit zorgt juist weer voor unieke texturen en kleuren. 

Naar eigen wens kun je de studiekwaliteit verf aanvullen met extra lijnzaadolie of terpentine. Afhankelijk van de huidige textuur ten opzichte van de kunstenaarskwaliteit. 

Water verdunbare olieverf

Er bestaat ook water verdunbare olieverf. Dit kan een uitkomst bieden voor mensen die allergisch zijn voor olieverf maar wel hetzelfde effect willen realiseren. Daarnaast is het bijna reukloos en dus ook fijner voor de mensen in je omgeving.

Een voorbeeld van water verdunbare olieverf is Artisan.

  • Water verdunbare olieverf is synthetische verf, gebaseerd op kunsthars en vermengbaar met olie.
  • De droogtijd van deze verf is over het algemeen sneller dan conventionele olieverf.
  • Deze verf is nagenoeg reukloos.
  • Voor mensen die allergisch zijn voor olieverf is dit natuurlijk een voordeel.
  • Zeer geschikt voor het maken van onderschilderingen en voor het, vanwege de snelle droogtijd, opbouwen van glacis.
  • Over conventionele olieverf heen schilderen kan barsten van de verf tot gevolg hebben.
  • Deze verf is in minder kleuren te verkrijgen dan conventionele olieverf.

Heb jij een bepaalde voorkeur of bijzondere ervaring met een bepaalde verfsoort?

Laat dan even een berichtje achter om dit te delen met anderen.

Wil jij weten hoe je de mooiste olieverfschilderijen kunt maken, je kleuren het beste kunt mengen en plezier houdt in het schilderen?

Bekijk onze cursus pagina en wordt lid van onze schildervrienden community!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.