Leestijd: 2-3 minuten

Soorten Wit

In Olieverf zijn er eigenlijk 3 soorten wit te onderscheiden:

  • Loodwit of Cremnitz wit
  • Titaniumwit
  • Zinkwit

De verschillende eigenschappen van elke witsoort lees je hieronder.

Loodwit of Cremnitz wit

Dit minerale pigment bestaat al heel erg lang. Het geeft een goed dekkende ondoorzichtige laag en is heel geschikt als onderlaag omdat het vrij snel droogt. Verder is het heel geschikt om te mengen met andere kleuren. Behalve dat het de mengkleuren zwakker van kleur maakt verandert het weinig tot niets aan de kleur eigenschappen (koel, warm, etc).

Kleuren die normaal gesproken slecht dekken of transparant zijn zullen gemengd met loodwit veel beter dekken. 

Loodwit is ook heel geschikt als je over een bestaande laag een nieuwe ondoorzichtige laag heen wilt schilderen, waar je direct verder op wilt kunnen schilderen.

Titaniumwit:

Titaniumwit bestaat pas sinds begin 20e eeuw. Het is een gladde, ondoorzichtige wit die geschikt is voor grote wit blijvende vlakken. Ook is titaniumwit heel geschikt voor het maken van highlights. 

Gemengd met andere kleuren maakt het deze kleuren wel wat koeler. Titaniumwit heeft een aanzienlijk langere droogtijd dan loodwit. Dat kan zeker bij de nat in nat schildertechniek handig zijn.

Zinkwit:

Zinkwit is een semi transparant koel wit. Het is zeer geschikt voor het schilderen van glas of half doorzichtige schitteringen op het water.

Zinkwit droogt minder flexibel op dan de andere witten waardoor in een later droogstadium barsten kunnen ontstaan. Gebruik je veel zinkwit of dikke lagen, dan is het dus aan te raden om wat lijnzaadolie toe te voegen, waardoor de verf flexibeler zal worden.

Andere soorten wit:

Er worden ook nog andere witten verkocht zoals grondwit, opaakwit, transparantwit, onderschilderingswitloodwitvervanger.

Deze witten worden gemengd uit titaanwit en zinkwit in verschillende verhoudingen.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.