In Olieverf zijn drie soorten wit te onderscheiden:
- Loodwit of Cremnitz wit
- Titaniumwit
- Zinkwit
Loodwit of Cremnitz wit
Dit minerale pigment bestaat al heel erg lang. Het geeft een goed dekkende ondoorzichtige laag en is heel geschikt als onderlaag omdat het vrij snel droogt. Verder is het heel geschikt om te mengen met andere kleuren. Behalve dat het de mengkleuren zwakker van kleur maakt verandert het weinig tot niets aan de kleur eigenschappen (koel, warm, etc). Kleuren die normaal gesproken slecht dekken of transparant zijn zullen gemengd met loodwit veel beter dekken. Loodwit is ook heel geschikt als je over een bestaande laag een nieuwe ondoorzichtige laag heen wilt schilderen, waar je direct verder op wilt kunnen schilderen.
Titaniumwit
Titaniumwit bestaat pas van begin 20e eeuw. Het is een gladde, ondoorzichtige wit die geschikt is voor grote wit blijvende vlakken. Ook is titaniumwit heel geschikt voor het maken van highlights. Gemengd met andere kleuren maakt het deze kleuren wel wat koeler. Titaniumwit heeft een aanzienlijk langere droogtijd dan loodwit. Dan kan zeker bij nat in nat schilderen handig zijn.
Zinkwit
Zinkwit is een semi transparant koel wit. Het is zeer geschikt voor het schilderen van glas of half doorzichtige schitteringen op het water. Zinkwit droogt minder flexibel op dan de andere witten waardoor in een later droogstadium barsten kunnen ontstaan. Gebruik je veel zinkwit of dikke lagen, dan is het dus aan te raden om wat lijnzaadolie toe te voegen, waardoor de verf flexibeler zal worden. Er worden ook nog andere witten verkocht zoals grondwit, opaakwit, transparantwit, onderschilderingswit, loodwitvervanger. Deze witten worden gemengd uit titaanwit en zinkwit in verschillende verhoudingen.
Graag zou ik vanwege onderzoek van een schilderij, willen weten wanneer loodwit en zinkwit in gebruik zou zijn genomen.
Anders gesteld.. Bestond loodwit en/of zinkwit reeds in 1880.
Hoi Gerard,
Zowel loodwit als zinkwit komen voort uit oxiden (oxidatie/roest).
Het lijkt mij waarschijnlijk dat dit in 1880 ook al gebruikt werd, maar ik kan het niet met zekerheid zeggen.
Misschien weten andere bezoekers dit met zekerheid.
Vriendelijke groet,
Alex Mooyman
Beste Alex,
Dank je voor je antwoord. Ik houd evt. reacties graag in de gaten.
Met vriendelijke groet,
Gerhard ten Hoopen
Fijn de uitleg over de verschillende soorten wit Alex.
Komt mij weer heel goed van pas.
Met vriendelijke groet,
Louise.
voor een winterlandschap wat voor kleur wit
Hallo Annie
Voor een winterlandschap zou ik verschillende soorten wit gebruiken.
Titiaan wit voor de zware sneeuw, zinkwit voor wat mistig zicht en opstuivend sneeuw en probeer ook een combinatie van zink- en titiaanwit, gemengd voor een niet te harde wit. Ook kun je wat blauw, cobaltblauw hue, mengen onder het wit om zo het waterachtig te laten lijken. Probeer en meng wat kleuren.
Succes
Liliane
Hoi Liliane,
bedankt voor je antwoord.
Ik zou er aan toe willen voegen dat je het wit op je doek kunt laten vermengen met de onderkant van struikjes, boomwortels etc.
Hierdoor ontstaan natuurlijk lijkende schaduwen in de sneeuw.
Vriendelijke groet,
Alex Mooyman
Hallo Alex,
Heel graag zou ik het volgende willen weten:
1.)Terpentijn is dat wat ik (als verdunner) moet gebruiken om te schilderen met olieverf, en om mijn kwasten schoon te maken. 2.) wanneer of waarvoor gebruik ik het medium of de lijnolie. Wat doet het medium of de lijnolie precies?
Hopenlijk is dit te beantwoorden.
M.vr.gr. Louise
Hoi Louise,
je kunt het antwoord vinden op de website.
Klik hier voor meer over jouw vragen.
Ook hier meer over olie, mediums, verdunners, etc.
Vriendelijke groet,
Alex Mooyman
Sorri,ik had het moeten weten want ik heb het, (indertijd) gelezen was het “even” kwijt. Hoop, het schilderen met olieverf eens, goed onder de knie te krijgen. Hartelijk dank Alex,
Louise
Hallo Alex,
Het is altijd een feest voor mij om te zien hoe je met weinig middelen een mooi schilderij tot stand kan brengen. Jij geeft zoveel weg voor wat betreft het gebruik van kleuren. Hartstikke bedankt!
Groetjes,
Hanny
De eerste zinkwitfabriek in Eijsden werd in 1870 opgericht door de Belgische ingenieur Georges Rocour.
Aangezien loodwit in de EU niet meer mag ivm giftige dampen vraag ik mij af…ik heb een boek waarin oefeningen staan voor het maken van verschillende ondergronden daarin staat ook een ondergrond met ivoorzwart, loodwit en marsbruin… welke word kan ik het beste gebruiken om de loodwit te vervangen?