Vastgelopen met je schilderij?

Denkende schilder bij ezel

Het gebeurt de beste schilders… Plotseling weet je het niet meer of durf je niet meer verder. Je bent bang om het te verpesten, je hebt geen inspiratie of je bent gewoon gewoon vastgelopen. Je even weet niet hoe het verder moet. Ik heb twee tips hoe je daar weer uit klimt.

Tip 1

Maak een of meerdere fotos van je schilderij, en druk die een paar keer af op je printer. Als je zelf geen printer hebt dan ken je misschien wel iemand die het voor je wil doen.

Nu kun je rustig schetsen in de printjes. Probeer wat verschillende dingen uit tot je tevreden bent. Met de zo opgedane inspiratie kun je weer verder met je schilderij.

Tip 2

Deze tip is voor als je een voorwerp of onderwerp in je schilderij wilt schilderen, maar niet weet hoe je moet beginnen. Of misschien ben je bang om een fout te maken en durf je de stap net niet aan. Het kan ook spannend zijn om een heel nieuw onderdeel toe te voegen, zeker als wat je tot dan toe hebt al aardig geslaagd is.

Teken of schilder in dit geval dan met acrylverf je onderwerp op een los A4-tje en knip of snij deze voorzichtig uit. Nu kun je je onderwerp op het doek leggen en kijken waar het het beste tot zijn recht komt. Pak daarna het overgebleven papier en leg het op je doek. Dit vormt nu een sjabloon waarmee je de contouren kunt overzetten op je doek. Daarna kun je verder schilderen om de details uit te werken.

 

5 gedachten over “Vastgelopen met je schilderij?

 1. Hej allen,
  Ik ben bezig met een schilderij, het thema is Naakt…..
  De figuren die je erop ziet zijn zwart ivm tegenlicht, de achtergrond is van zachtgeel naar lichtblauw…..dit is tot zover ik het al bedacht had en uitgevoerd, de figuren staan in verbinding met elkaar door de diagonale lijnen (die je denkbeeldig kan trekken)……..en nu zit ik vast. Het is niet af maar ik wil er ook niet meer te veel bij doen en zeker niet met zwart meer. Zal wel met een bruine teint naar geel toe nog wat kunnen verzinnen……..maar wat……..
  Heb echt al van alles geprobeerd, eerst getekend en uitgeknipt op papier en erop gelegd maar niks heeft me verder geholpen ermee……..het gele vlak kan je zien als grasland en dan iets daarmee doen dat dan verdwijnt naar de horizon………maar welke kleur dan zonder al te veel van de ondergrond te verliezen, een eenvoudige weg erin, maar hoe loopt ie dan, recht of met een bocht of recht maar in de diagonale lijn van de figuren??????? En welke kleuren dan? En in diagonale lijn begin je dan bij de hond, achter de hond? Zo uittekenen dat vrouw en hond beiden op de weg staan?
  Ik doe mee aan een tentoonstelling en daar wil ik deze graag bij inleveren, moet hem 25 mrt 2013 af hebben (en ook droog)….. of dit schilderij doet helaas dan niet mee, heb er nog meer hoor maar deze heb ik gemaakt naar aanleiding van videoles 1 en het thema voor de tentoonstelling, dus ik wil hem zelf heel gaag erbij hebben. Kijk naar de foto en help me aub…….iedereen alvast hartelijk bedankt voor de hulp.
  Hej då
  José Kwaks
  Zweden
  Jose-Kwaks-olieverf

  1. Hallo José,
   Leuk schilderij hoor, naar mijn mening niet te veel meer aan doen.
   Jij ziet in het gele deel een grasland – ik zie er meer een woestijn in…..
   Als je er toch nog iets aan wilt doen zou ik zeggen, maak de achtergrond wat sprekender. Onderaan de gele kleur wat verdiepen en dan vloeiend uit laten lopen naar bijna wit aan de horizon, en hetzelfde doen van boven naar onder met de blauwe lucht.
   Als je er toch nog een motief in wilt kun je misschien wat vage bergen aan de horizon schilderen en/of wat keien in het zand….. Niet teveel kleur gebruiken dan, hou het in geel/grijs.
   Jouw eigen idee van een (kronkelige) weg door het landschap laten lopen kan natuurlijk ook, maar ik zou er niet teveel in gaan priegelen, dat leidt maar af van de leuke zwarte figuren.
   ‘k Ben benieuwd naar de ideeën van andere bezoekers.
   Laat je hier zien wat het geworden is?
   En veel succes met je tentoonstelling!
   Met wat voor werk exposeer je nog meer? Maak je ook landschappen van het mooie Zweedse land?
   Hartelijke groet, Adri H.

   1. Hej Adri,
    Ja het idee om met de kleuren van de achtergrond nog wat te doen spreekt me erg aan, dan verander ik er niet zoveel aan, want ik ben bang als je het te druk maakt dat dan het effect van de zwarte figuurtjes verloren gaat, en die steken nu juist zo mooi tegen die achtergrond af. Daarom was de weg ook niet echt iets wat ik wou doen……….
    En de lucht is lichtblauw maar dat komt er niet uit op de foto…….maar kreeg het niet voor elkaar, kleur veranderen heeft ook effect op je foto en deze afbeelding komt het dichts overeen met de werkelijkheid. En buiten fotograferen (tip van Alex) dat ging niet, er ligt te veel sneeuw, dus krijg je te veel weerkaatsing van de sneeuw, hetgeen ook je foto weer niet ten goede komt……..
    Op mijn FBpagina zie je werken staan van me vanaf 2009 en toen was ik vooral bezig met acryl. Naderhand heb ik les gehad waarbij ook olieverf werd gebruikt en ik vond toen al dat ik de kleuren er veel beter mee kon mengen als van acryl, ondanks dat ik van olieverf (in vergelijking met acryl) maar weinig kleuren heb.
    En ja ik heb een keer geprobeerd een zelfgenomen foto na te schilderen zonder echt te weten hoe ik het precies moest doen……..ik ga die dus overdoen maar dan helemaal met olie….vooral nu ik weet hoe ik het op moet zetten………
    Verder exposeer ik nog niet echt, ben wel lid van de kunstvereniging dus ik heb wel meer kansen om te kunnen exposeren maar ik moet nog een hoop leren en uitproberen en daar wil ik toch wel effe de tijd voor nemen. En een nieuwe taal leren als je niet meer zo piepjong bent…….dat kost ook tijd en moeite…..ben nu wel zover ermee dat ik me goed kan redden hoor en ik vind dat het toch wel een vereiste is als je exposeert dat je je ook verstaanbaar kan maken als je in dat land dan ook woont.
    En ja het eindresultaat laat ik ook zien………rond 25 mrt of iets later, want tijdens het Paasweekend is de tentoonstelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *