Leestijd: 4-5 minuten

Vet over mager schildertechniek

Vet over mager schilderen is een techniek die je toepast als je nat over droog schildert. Je voegt stapsgewijs olie of medium toe aan de verf om de verf vetter te maken.

Dit is om te zorgen dat je nieuw opgebrachte laag een goede hechting krijgt met de daaronder liggende reeds gedroogde verflaag. De verf zal hierdoor beter in de poreuze porien van de onderliggende verflaag dringen en deze laag zal ook elastischer worden, waardoor hij in de loop der tijd niet gemakkelijk zal losbreken van de onderliggende lagen (Craqueleren).

Wanneer moet je vet over mager schilderen

Vet over mager schilderen is voornamelijk van belang wanneer je in dikke lagen schildert. Omdat dikke lagen olieverf maar zeer langzaam drogen en later kunnen gaan krimpen, kunnen bovenliggende lagen los breken van de onderlaag.

Voeg je wat olie of medium aan je verf toe dan wordt deze blijvend elastischer en zal deze meebewegen wanneer een onderliggende laag krimpt, waardoor deze niet zal losbreken. Wanneer je slechts heel dunne lagen over elkaar aanbrengt kun je er ook voor kiezen om het vet over mager pricipe niet toe te passen.

Werkwijze bij vet over mager schilderen

Bij het begin, dus de eerste laag van een schilderij hoef je geen medium of olie te gebruiken. Je kunt de verf verdunnen met terpentine of terpentijn. Hierdoor zal het oppervlak van je eerste laag goed poreus worden, wat een goed uitgangspunt is voor de hechting van volgende lagen.

Na droging zal je volgende verflaag dus doorgemengd moeten worden met olie of schildersmedium. Laat je deze tweede laag drogen, dan zul je een volgende laag met weer iets meer olie moeten doormengen om een goede hechting en nog meer elasticiteit te verkrijgen.

Belangrijk is dat je de hoeveelheid olie per laag langzaam en gelijkmatig opvoert. Teveel olie gebruiken kan ervoor zorgen dat je verf zeer langzaam droogt of niet meer lekker werkt. Het kan dus handig zijn om vooraf ongeveer te weten in hoeveel lagen je zult gaan werken.

Moet je olie of medium gebruiken

Puur voor het vet over mager principe heb je alleen wat olie nodig.

Wil je echter ook nog andere veranderingen aan je verf bewerkstelligen, dan kun je beter kiezen voor een medium. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je tegelijk ook wil dat de verf extra snel droogt.

Schildersmedium is eigenlijk een verzamelnaam voor een toeslagstof die de eigenschappen van je verf beinvloedt of verandert. Niet ieder medium is daarom zomaar geschikt voor vet over mager werken. Het is dus belangrijk dat je een schildersmedium gebruikt dat geschikt is voor vet over mager schilderen.

Weet je niet wat te kiezen, dan kun je altijd olie gebruiken. Bijvoorbeeld lijnolie. Gebruik nooit lijnolie in combinatie met een medium, want medium bevat zelf al olie. Je verf kan hierdoor te vet worden wat een probleem geeft wanneer je weer nieuwe lagen wil opbrengen.

Wanneer je per ongeluk toch teveel olie hebt gebruikt, dan zal een volgende laag niet gemakkelijk pakken. Je kunt dit probleem oplossen door een laag retoucheervernis op te brengen en deze voldoende te laten drogen. Daarna kun je weer nieuwe verflagen opbrengen die je niet doormengt met olie of medium. Je begint immers opnieuw.

Belangrijk is dat je de nieuwe verflaag zo min mogelijk verdunt, omdat terpentine de retoucheerlaag kan oplossen. Wil je toch verdunnen, gebruik dan olie.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.