Win jij gratis de videoschildercursus?

Blije jonge schilder met vinger omhoog

Vertel mij waar jij het liefst meer over zou willen leren op het gebied van schilderen met olieverf, en maak kans om gratis de videoschildercursus  ter waarde van 97 euro te ontvangen.

Toen ik jaren geleden begon te schilderen met olieverf, heeft het mij enorm veel moeite gekost om aan de juiste informatie te komen om het in de vingers te krijgen. Na de aanschaf van mijn eerste boek over schilderen, was ik nog niet veel verder gekomen. Ik had geleerd dat er vele soorten technieken bestaan en welke gereedschappen je kunt gebruiken. Maar om nu te zeggen dat ik na dit ‘best goede boek’ kon schilderen…? Nee natuurlijk niet!

Het grootste geheim van leren schilderen is het gewoon gaan doen. Maar natuurlijk komen er na wat praktijkoefeningen vanzelf weer honderden vragen in je op:

  • Wat voor kwasten kan ik het beste aanschaffen.
  • Wat moet ik weten over penselen?
  • Wat is goede olieverf?
  • Hoe moet ik kleuren mengen?
  • Hoe bereik ik bepaalde effecten?
  • Hoe maak je schaduw?
  • Kan ik ook op hout schilderen?
  • Enz. enz. enz.

Dus maar weer naar de winkel voor meer boeken, en online zoeken naar versnipperde korte video’s en artikelen over schilderen. Nadeel is natuurlijk dat je na een aantal boeken, video’s en online artikelen steeds meer van hetzelfde tegenkomt, steeds in een iets andere vorm. Maar die specifieke vragen die jij hebt, staan er natuurlijk net niet bij.

In de tijd dat ik leerde schilderen, zou ik veel over hebben gehad voor een plek waar ik met al mijn vragen terecht kon. Vele jaren later, en heel veel schilderervaring verder, heb ik nog steeds niet zo’n plek kunnen vinden. Daarom heb ik besloten om die plek zelf te creëren in de vorm van dit blog, zodat ik jou die mogelijkheid wel kan bieden.

Vertel mij daarom met welke vragen jij blijft zitten, en wat jij het liefst wilt leren over schilderen met olieverf. En… maak bovendien kans om de complete Videocursus te winnen.
 
HET IS HEEL GEMAKKELIJK:

  • Schrijf hieronder een comment waarin jij vertelt wat jij graag wil weten over schilderen met olieverf.
  • Verzamel vervolgens zoveel mogelijk mensen die je een duimpje geven bij jouw comment.

Diegene die op 15 februari de meeste duimpjes heeft ontvangen, is de winnaar van de Videoschildercursus.


15 februari 2011

En de Winnaar is…. Els Luyten, met 133 duimpjes.  Els van Harte gefeleciteerd. De cursus is inmiddels naar jou gestuurd. Ik wens je er alle geluk mee, en heel veel schilderplezier.

Helaas hoort er bij dit vrolijke nieuws ook even een wat minder vrolijke kanttekening. Paul, die eindigde met 142 duimpjes, heeft zich gediskwalificeerd door Els per email onder druk te zetten. Ik wil hier niet al te veel op de details ingaan omdat het hier op deze blog over schilderen moet gaan en niet over flauwe streken. Ik wil hier op deze blog alleen leuke mensen die elkaar met respect behandelen. Ik heb Paul in ieder geval per mail benaderd met mijn beslissing om hem te diskwalificeren, en hem gevraagd om uitleg te geven over zijn mails aan Els.

Tot op heden heb ik geen reactie terug ontvangen van hem.


Om toch met een vrolijke noot te eindigen: Els was blij verrast dat zij alsnog de Videoschildercursus heeft gewonnen. Ik hoop dat haar eerste schilderijen binnenkort op de blog zijn te bewonderen.

Tot slot wil ik iedereen bedanken die mee heeft gedaan. Ik zal alle serieuze vragen binnen korte tijd ook allemaal beantwoorden. Ik wens iedereen veel schilderplezier!

19 gedachten over “Win jij gratis de videoschildercursus?

  1. Boeken en penselen heb ik inderdaad meer dan genoeg, zo ook verf. Momenteel schilder ik dieren na, honden bij voorkeur. Dit gaat me aardig goed af, afhankelijk van de hond die ik na schilder. Hoe meer kleur verschillen, hoe makkelijker het voor me is. Hoe minder kleurverschillen, hoe moeilijker het voor me wordt. Ik raak gauw in de war als het gaat om het gebruik van lagen in combinatie met het licht en donker verhaal. Door iets donkerder te schilderen, rondom de ogen bijvoorbeeld, komen ze dieper te liggen. Maar een gedraaide kop, waarvan het achterste gedeelte iets minder scherp moet, maar het toch lichtere haren betreft dan haren op zijn snuit?
    Grts Paul van Bommel

  2. Geachte Alex
    Waar ik het nog een beetje moeilijk mee heb is de olieverf smeuig te maken om lekker te schilderen . Ik volg de raadgevingen maar toch is het dat juiste ( tikje) dat ik mis.
    Met vriendelijke schildergroeten.
    Eddy De Bock

    1. Hoi Eddy,
      Je maakt de verf smeuiger door bij te mengen met terpentine, terpentijn, schildersmedium of olie, afhankelijk van of je ala prima werkt of met drogende lagen over elkaar.
      Lees voor het mengen met olie meer over vet over mager bij mijn reactie op Linda.
      Vriendelijek groet,
      Alex Mooyman

  3. Hoiii
    Je schildercursus is erg leuk,maar wat ontbreekt is toch een stukje informatie over tekenen om iets bijv.op juiste grootte op je doek te zetten,en hoe je moet kijken om iets goed op het doek te zetten,ik zit zelf inmiddels op les en daar leren we het eerste uur tekenen en het belangrijkste we leren te zien hoe iets opgebouwd,ik hoop dat dit een welcome aanvulling is om je lessen uit te breiden,het is echt heel erg leuk wat je opgezet hebt.
    groetjes Alida

    1. Hoi Alida,
      Hoewel ik het met je eens ben dat het handig kan zijn als je wat kennis van tekenen hebt, ben ik van mening dat het zeker niet noodzakelijk is om te kunnen schilderen.
      Ik ben ooit gaan schilderen vanuit een tekenachtergrond en dat had tot gevolg dat ik probeerde te tekenen met verf.
      Juist hierdoor begreep ik niet dat schilderen echt anders werkt dan tekenen.
      Bij schilderen werk je bijvoorbeeld meestal van de achtergrond naar de voorgrond en leg je lagen over elkaar.
      Bij tekenen begin je meestal met het hoofdonderwerp en teken je de achtergrond er later omheen. Volgorde is niet zo heel bindend.
      In sommige gevallen, bijvoorbeeld als je iets naschildert kan het handig zijn om eerst een schets op je doek te zetten met houtskool of heel dunne verf.
      Zo krijg je houvast voor de lagen die hier overheen komen,
      Maar voor iedereen die niet zoveel kennis heeft van tekenen wil ik zeker uitdrukkelijk laten weten dat je niet hoeft te kunnen tekenen om te kunnen schilderen.
      Vriendelijke groet,
      Alex Mooyman

  4. Heyhey,
    mijn motivatie om te beginnen schilderen komt via de psycholoog.
    Dus kwestie om gevoelens van mij af te schilderen.Ik wist niks over schilderen en via uw korte filmpjes begint het mij aardig goed te lukken om iets leuks op doek te zetten ipv een paar vlekken 😉
    Echt belangrijke vragen heb ik niet,gewoon de vraag hoe begin ik aan een mooi kunstwerkje zonder iets te kopieren,dus hoe schilder je iets dat in uw hoofd zit als je niet goed kunt tekenen.
    Zoals je zelf al zei,”gewoon doen” en dan maar hopen dat er iets deftig uit komt.
    Groetjes Els

  5. Hallo Alex,
    ik volg de lessen nu al enige tijd en ik vind ze fantastich.
    Het volgen en begrijpen gaat ook erg goed en waar ik het liefst iets over wil leren is:
    Vet over mager…
    Ik weet dat bv. schildersterpentijn magerder is dan olie, maar hoe gaat het verder ? Is schildersolie magerder dan bv.lijnolie of andere? En hoe moet je dan omgaan met een werk dat reeds af is maar toch niet goed genoeg om te bewaren? Kan je er gewoon over verven? Maakt het dan nog uit wanneer het eenmaal droog is of je er een magerdere materie opzet?
    Ik hoop dat ik me duidelijk heb uitgedrukt…
    Groetjes Linda

    1. Hoi Linda,
      Over vet over mager is op deze blog al veel te vinden.
      Je kunt de zoekfunctie op deze blog gebruiken om deze artikelen te vinden.
      Welke olie of medium je gebruikt, is afhankelijk van welke effecten je wilt bereiken.
      Sommige oliesoorten hebben een kleurverandering tot gevolg die bij zeer lichte kleuren en wit een storend effect kunnen hebben.
      Voor deze besmettelijke kleuren gebruik je dus hoogwaardige oliesoorten die geen verkleruing geven.
      De reden om van mager naar vet te werken, is om te voorkomen dat lagen die na droging over elkaar worden aangebracht, niet van elkaar los kunnen springen in het uiteindelijke droogproces.
      Door telkens bij iedere volgende laag meer olie toe te voegen, krijg je steeds veerkrachtigere lagen, waardoor dit los springen (Kraqueleren) wordt voorkomen).
      De allereerste laag kun je verdunnen met terpentine of terpentijn. Deze verdunners maken de verf magerder.
      Als je vrij dunnen lagen over elkaar zet, heb je met het vet over mager vrij weinig te maken.
      Werk je nat in nat, dan hoef je niet vet over mager te werken.
      Vriendelijke groet,
      Alex Mooyman

  6. Hey Els,
    Ik ben via het GGZ bij schilderen terecht gekomen. Ben wel benieuwd naar jouw verhaal hier achter, zin om van gedachten te wisselen?

    Groetjes Paulus
    Ps I’m an absolute beginner

  7. Hoi Alex,
    hier een tevreden leerling 😉
    ik heb de eerste les gedaan en het was heel fijn schilderen.
    Je mag opmerkingen geven hoor,zo leer ik wat ik mis doe.
    Mijn eerste ervaring met olieverf was positief maar tis wel anders verven dan acryl.
    Het resultaat is wel veel mooier.
    Psychisch vond ik het ook heel fijn want het is leuk om iets moois op doek te zetten.
    De schilderijtjes die ik al gemaakt had waren meer spatten of grote rare vlakken.
    Er zitten ook wel een paar leuke tussen waar verassend veel van mijn gevoelens inzitten.
    Kun jij mij raad geven over een goede borstel,diegene waar je de eerste les veel mee schilderd want die ik heb verliest veel haren.
    Groetjes en hopelijk ben je fier op mijn werkje,ik ben het alvast wel.
    Els.

    1. Hoi Els,
      Laat ik beginnen met dat je nooit iets verkeerd kunt doen, zolang je maar aan de slag gaat.
      Schilderen is een leerproces en iedere fase van dit proces is leuk.
      Zelfs na jaren van schilderen, blijf je nog steeds leren en doe je nieuwe ontdekkingen.
      De grootste kracht zit hem in doen en fouten durven maken.
      Ik vind jouw lucht en water al byzonder geslaagd.
      De lucht is spannend en de reflectie van het licht op het water komt goed over.
      Je zou de horizon nog iets strakker kunnen maken, door even een doorzichtig plakbandje over de bovenkant van je horizon te zetten.
      Zelfs op natte verf levert dit zelden schade op en je kunt zo met horizontale lange streken de horizon strak krijgen.
      Hierna haal je het plakbandje direct weer weg.
      Ik beaam dat schilderen helend is. Het brengt je diep in jezelf en je eigen wereld en het gevoel dat ik daarbij heb zou ik gerust willen omschrijven als intens geluk.
      Ik ben blij dat het dat ook met jou doet.
      Voor het schilderen van les 1 Lucht en Water kun je het beste een spalter gebruiken. Een kwast met veerkrachtige lange soepele haren die dicht op elkaar staan.
      Zo,n spalter kost al snel 10 euro, maar als je hem goed verzorgt, zul je er nog heel lang plezier van hebben.
      Als alternatief kun je ook wel een goedkopere kwasten gebruiken die hetzelfde effect hebben, maar zoals je al aangeeft, heeft dat ook wat nadelen.
      Om de meeste losse haren te verwijderen, kun je de kwast enkele keren over grof schuurpapier halen.
      Tot slot raad ik je aan om ook zeker gekke vlekken te blijven maken. Expirimeteren is heel leerzaam en ook een goede manier om jezelf te vrijwaren van het gevoel dat je resultaat moet behalen.
      Ik wens je nog heel veel schilderplezier en intens gelukige momenten en ben benieuwd naar je volgende werken.
      Vriendelijke groet,
      Alex Mooyman

  8. Hallo Alex, bedankt voor je anti-spam-tip op mijn blog. 🙂
    Ik heb op de docentenopleiding Handvaardigheid met Specialisatie tekenen helaas nooit geleerd met olieverf te schilderen. Want dat is simpelweg teveel gedoe om in de klas met adolescenten (13-14 jaar) aan de slag te gaan met olieverf. Geen goed idee, een kliederzooi krijg je dan!
    Jaren geleden heb ik een doos Van Gogh olieverf gekregen maar ze zit nog steeds ingepakt, eigenlijk heel jammer. Dat komt voornamelijk omdat ik (nog) geen atelier heb en in mijn woonkamer aan de slag moet. Zeker met olieverf blijft de geur erg lang hangen, en dat vind ik niet zo fijn.
    Ik ben o.a. beeldend kunstenaar (ik boetseer beelden) en dat maakt mijn woonkamer al vol genoeg. 😉
    Zodra ik een atelier heb, wil ik zeker aan de slag hiermee!
    Fijne avond, kleurrijke groet,
    Erika Happyarts, auteur, beeldend kunstenaar en grimeuse

    1. Hoi Erika,
      Nee olieverf in de klas kan nooit goed aflopen.
      Als je zelf toch ooit nog eens met olieverf zou willen leren werken, zou je artisan kunnen gebruiken.
      Dat is oplieverf op waterbasis die niet ruikt.
      Grimeren lijkt mij ook ontzettend leuk.
      Beelden maken heb ik vroeger ook wel eens gedaan, maar zoals jij al zegt, ook mijn huis staat helemaal vol met schiderijen en het wordt tijd voor een grote boerderij met een enorme schuur ernaast.
      Kan nog wel even duren denk ik.
      Groetes,
      Alex Mooyman

  9. Dag Alex,
    ik ben nog maar pas gestart met schilderen met olieverf.
    Wou al direct beginnen met een paardenkop voor mijn zoon (die is zot van paarden) maar zoals verwacht is dat toch een beetje te moeilijk gebleken.
    De tekening is goed gelukt maar de haren en manen daar kan ik echt wel geen weg mee.
    Misschien kan U enkele tips geven ook voor het mengen van kleuren gaat het nog al eens fout misschien heb ik niet de juiste kleuren tubes er zijn namelijk zoveel verschillende kleuren.
    vriendelijke groeten,
    Lepoutre christine

    1. Hoi Christine,
      Ik raad je aan om op deze blog de uitleg over kleuren te lezen. (maak daarvoor gebruik van de zoekfunctie)
      Daarnaast is kleuren mengen een kwestie van veel doen en durven expirimenteren.
      Smeer verf die je overhoudt alrijd door elkaar om te zien wat er gebeurt. Meng bij voor keur twee, maar nooit meer dan drie kleuren door elkaar en probeer de verkregen kleuren door te mengen met wit of met grijs.
      Manen en haren schilder je bij voorkeur met een stugge varkensharen kwast of penseel. Hoe rafeliger de kwast, hoe beter.
      Wil je meer specifieke tips? Stuur dan even een foto van je werk naar .
      Vriendelijke groet,
      Alex Mooyman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *