Zee schilderen uitleg van begin tot eind

Ronald  Boon heeft zich gespecialiseerd in zee schilderen en geeft ons een uitgebreide uitleg van begin tot eind.

Zeeschilder Ronald Boon
Als er iemand mooie zeegezichten schildert, dan is het wel Ronald Boon. Zijn werk is zeer verfijnd en realistisch.
Behalve zee laat hij natuurlijk ook zien hoe je de bijbehorende onderdelen, zoals strand en duinen schildert.
Hieronder zal Ronald je aan de hand nemen en je uitgebreid uitleggen hoe je zee moet schilderen.
Ik zou zeggen geniet van zijn uitleg en laat hem als je wil onderaan dit artikel even weten hoe het je bevallen is.

zee-schilderen-uitgebreide uitleg-van-begin-tot-eind

Ik geef het woord aan Zeeschilder Ronald Boon

Hallo Schildervrienden,
mijn naam is Ronald Boon en ik schilder nu ruim 2 ½ jaar. Ik ben autodidact, een duur woord voor iemand die het zichzelf aanleert. Ik heb wel veel geleerd van Jan Hendrik Dolsma en Michael James Smith. Ik heb mijn niche gevonden in zeegezichten en wolkenformaties, daar ligt toch wel mijn passie.

Ik zal nu wat tips delen over hoe ik bovenstaand schilderij gemaakt heb van 30 x 40 cm.

Ik schilder altijd op MDF wat gegrond is en een dikte heeft van 8 of 9 mm. Ik schuur dit licht op met korrelgrootte 280 of 400, ook de zijkanten want die schilder ik altijd mee. Ik schilder gelijk op deze ondergrond. Ik gebruik van Gogh, Lukas en Georgian oil.  Ik verdun de verf waar nodig  met geurloze terpentine Natuurlijk kun je zelf ook op doek schilderen of andere ondergronden.

De lucht boven de zee schilderen

(de foto’s van deze lucht zijn van een ander schilderij, maar het principe is hetzelfde)

Ik begin met het aftekenen van de horizonlijn met een potlood. Een goede regel hiervoor is op een derde hoogte van het doek.
De lucht moet mooi verlopen van boven naar beneden, afhankelijk van de grootte van de lucht maak ik meestal 4 kleuren blauw met 4 aparte penselen van donker naar licht. Ik gebruik hiervoor een mengsel van ceruleumblauw, kobalt blauw, titanium wit en heel klein beetje gebrande Siena, soms voeg ik ook hemelsblauw toe.Het bepalen van de horizon en het opzetten van de lucht

Direct boven de horizon of iets daarboven maak ik een lijn met een mengsel van turkoois en titanium wit.
Dit zie je vaak boven de zee hangen aan de horizon. Op de eind-foto helemaal hier bovenaan kun je zien wat ik bedoel.

Het bovenste gedeelte van de lucht maak ik eerst. Een mengsel van ceruleumblauw, kobalt blauw, titanium wit en heel klein beetje gebrande Siena, soms voeg ik ook hemelsblauw toe.
Dit mengsel maak ik veel van, en neem weer een nieuw penseel voor de volgende laag. Bij elke laag naar beneden voeg ik dus titanium wit toe om het steeds lichter te maken en voor elke laag gebruik ik een schoon penseel, meestal platte penselen.

De onderste laag is bijna wit en die blend ik dan met de turkoois lijn die er al staat.
Overigens meng ik de andere lagen nog niet op het paneel, ik zet ze er eerst op.

Als alle lagen erop staan ga ik of tamponeren over het hele oppervlak met een ronde varkenshaar of ik strijk de lagen glad met een plat penseel, ook nu ga ik nog niet blenden.

Het gladstrijken van de verflaag

Als de hele lucht nu redelijk glad is ga ik het mengen op de scheidingslijnen en een mooi verloop maken. Voorzichtig door elkaar mengen van de verschillende, naast elkaar liggende lagen, eventueel met kruislingse streken en dan eindigend met horizontale streken.

het door elkaar mengen op het doek van de lucht kleuren

De laatste stap is het glad maken van het oppervlak. Dit doe ik met een schone waaierpenseel door kruisbewegingen en horizontale bewegingen te maken. Vervolgens neem ik weer een schoon waaierpenseel om de laatste krassen weg te werken.

De zee schilderen

De zee weerkaatst altijd de kleur van de lucht dus houd ik daar rekening mee. Ik begin vaak met het opbrengen van een lichte kleur blauw, een mengsel vaak van turkoois, titanium wit, hemelsblauw en wat Siena. Dit laat ik meestal drogen, maar soms ga ik al nat in nat beginnen met het schilderen van golfpatronen. Vloeiende lijnen met wat pieken en dalen, het is een spel wat je aan moet voelen en veel kijken naar je referentiefoto’s hoe de werkelijkheid eruit ziet. Er bestaan vele golfpatronen en ieder patroon heeft zijn eigen karakter. Zoek naar plaatjes van golfpatronen of maak zelf foto’s

Bij een fel daglicht met veel zon maak ik eerst een lichtblauwe ondergrond. Die laat ik drogen, maar het mag nog wel wat plakkerig zijn. Vervolgens maak ik een kleur die donkerblauw is, vaak een mengsel van kobalt blauw, hemelsblauw en  een tikkeltje zwart. Dan ga ik dunne gebogen lijnen aanbrengen met die kleur, kijk goed hoe het in de werkelijkheid is en probeer dat na te schilderen. Rondom die lijnen ga ik het blenden, ze mogen niet te sterk zijn en niet teveel contrast hebben met de omgeving. Ik meng het met de lichte blauwe kleur gelijk aan de ondergrond. Belangrijk dus om genoeg van die kleur op voorraad te hebben. En zo maak je een vloeiende golfbeweging. Later leg ik nog meer accent op de lichte delen door het nog lichter te maken.

Zee schilderen golfpatroon

Let goed op hoe de golfpatronen lopen en de richting van de stroming. Begin met de donkere kleur en breng dan de lichtere kleuren op. De witte schuimpatronen komen later. Het stuk van de brekende golf kun je open laten.
De Rollende golf schilderen
De omvallende golf schilder je door eerst een donkere lijn te schilderen aan de bovenkant en die steeds lichter te maken naarmate het naar onder gaat. Dit ga je dan mooi laten verlopen, het doel is transparantie te krijgen, zien wat achter de golf gebeurt. Weerspiegeling onder de golf maak je door met een lineaal goed de positie uit te zetten en een een outline te schilderen. Die ga je opvullen met een kleur die gelijk is aan het schuim maar wel wat donkerder. Vergeet niet de donkere plekken, ruimtes mee te nemen in de weerspiegeling.

De brekende golf schilderen

Zee schilderen golfpatroon
Een golf die neerslaat brengt veel spetters, dynamiek, kleur en energie. Wat we willen bereiken is een soort 3D effect waar we een momentopname zien wat er gebeurt als die honderden liters water naar beneden storten.

Vaak zie je een soort donkere ruimte achter de spetters. Dit gaan we dan ook als eerste schilderen, in mijn geval is het gebrande Siena en meng ik het met wat wit.
Daar omheen schilder ik met een mengsel van blauwgrijs en titanium wit. De randen blend ik samen op het doek. Dit laat ik drogen, meestal een dag.

brekende golf ondergrond
ondergrond-schuimgolf-1ondergrond-schuimgolf-2

Vervolgens ga ik de details schilderen met een dun penseel, ook weer met hetzelfde mengsel maar met meer wit erin. Die details zijn willekeurige vormen zoals halve cirkels, slingervormen, druppels, enz. ook dit leer je wanneer je veel kijkt en studeert op foto’s van golven. Ik gebruik dunne penselen, maat 1, 2 of 3

schuim-op-de-golf-schilderen

Deze laag laat ik ook weer drogen en de volgende laag wordt weer wat witter en ik leg accenten op die punten waar het licht vandaan komt, in dit schilderij van de linkerkant.

bruisende golf schilderen

In het voorbeeld schilderij helemaal boven zie je dit niet, maar als een golf dicht aan het strand komt gaat hij weerspiegelen in het dunne laagje water of het natte zand.
Als voorbeeld laat ik je zien hoe ik de brekende golf laat spiegelen in het water ervoor, ik gebruik hiervoor een liniaal om de exacte positie te schilderen. Probeer de vormen zo goed mogelijk te spiegelen, maar het hoeft niet exact een kopie te zijn. In een weerspiegeling vertekent soms ook het een en ander. Daarnaast is de weerspiegeling zelden zo scherp als de golf zelf.

weerspiegeling van de brekende golf

Het gedeelte voor de brekende golf schilderen

zee-schilderen-uitgebreide uitleg-van-begin-tot-eindHiermee bedoel ik het schuim dat op het strand aankomt. Voor dit gedeelte begin ik met het kleine stuk strand, Dit strand is vrij donker en gemaakt met gebrande sienna, wat vleeskleur, wat titanium wit en een heel klein beetje cobalt blauw en die kleur schilder ik door tot aan de breker maar ik voeg in het laatste gedeelte wat lichtere kleuren toe. Hierbij meng ik met wit  maar ook wat lichtblauw aangezien er wat van de kleur van de lucht moet terugkomen in de weerspiegeling

Schuim in de golven schilderen

Nu ga ik werken aan het schuim en de waterbewegingen voor de golfbreker.
Schuim mag nooit volledig wit zijn, dus meng ik het vaak met blauwgrijs, turkoois of gebrande sienna, maar met hele kleine hoeveelheden. Schuim voor een golfbreker is uitgestrekt dus daarvoor gebruik ik een plat penseel. Schuimkraag op strand met ronde penselen en details met fijne penselen, een dunne schaduwrand onder de schuimkraag met wat turkoois of blauwgrijs.

Tot slot

Ik hoop dat je wat hebt aan mijn uitleg.
Als je nog vragen hebt, stel ze dan hieronder. Als  je zelf aan de slag gaat, heb dan geduld en pas de uitleg aan aan wat je kunt. Ik heb er zelf enkele jaren over gedaan om te komen waar ik nu ben.  Wees dus tevreden met ieder geslaagd detail en als het niet in één keer lukt, dan komt het de volgende keer
Wanneer je het als beginner wat eenvoudig houdt, is zee schilderen is niet zo moeilijk als je denkt en het geeft al snel voldoening.
Ik zou zeggen ga ervoor!

Ter inspiratie hieronder nog wat meer zeegezichten van mij

Vriendelijke groet,

Ronald

Branding
bewolkte-zee-met-strand
golf-schilderen
wolkenpartij-boven-de-zee
zee-strand-en-duingras.
zee-met-weerspiegelingen
wolken-schilderen

25 gedachten over “Zee schilderen uitleg van begin tot eind

  1. Zoals U reeds weet volg ik U raadgevingen op je werk op de voet. U bent een open schilder die zijn ervaring wil delen. Prachtig dit initiatief.

  2. Wat een prachtige werken. Je ruikt de zee bijna. Ik ga het zeker uit proberen. Bedankt, dat je dit met ons wilt delen. Jullie zijn twee toppers.

  3. bedankt om de uitleg en ook hoe je te werk moet gaan vaker geprobeerd nooit echt gelukt.heb nog ergens een schilderij dat ik niet afkrijg i.v.m de golven te maken ga dit beslist uit proberen.

  4. Bedankt voor de grondige uitleg, je hebt prachtige werken, het zijn net foto’s. Ik ben dol op de zee en schilder die graag! Met deze tips ga ik zeker aan de slag!

  5. Dank voor de duidelijke uitleg over de opbouw, ga het zeker ook een keer proberen.
    Tot nu toe heb ik water en zee gemeden, zag even niet hoe te beginnen:)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.